perjantai 26. maaliskuuta 2021

Ostrich potjie on etelä-afrikkalainen strutsipata


Strutsi on villinä Afrikassa elävä maailman suurin lintu, jota tarhataan kaikkialla maailmassa. Strutsin liha kuitenkin on punaista ja muistuttaa enemmän naudan lihaa kuin siipikarjan lihaa. Maku ei kuitenkaan ole niin vahva eikä lainkaan riistainen. Liha on erittäin vähärasvaista ja se sisältää muun muassa runsaasti rautaa ja B-ryhmän vitamiineja. Sen rasvapitoisuus on alle 2g/100g ja se sisältää proteiinia reilusti 22g/100g.

Löysimme Lidlin pakastealtaasta strutsipihvejä, ja ensimmäinen ajatus oli tietenkin, että ne pitää grillata. Mietin kuitenkin muita tapoja laittaa ne ja perehdyin grillaamisen eli braain lisäksi etelä-afrikkalaiseen potjieen. Potjie pot on pyöreä, kannellinen valurautainen pata, usein kolmijalkainen mutta voi olla jalatonkin. Valurautapata on ikivanha keittoväline, jota ovat käyttäneet niin afrikaanerien esi-isät voortrekkerit kuin aluella vaeltaneet bantuheimotkin. Ainekset pitää laittaa oikeassa järjestyksessä pataan. Pohjalle tulee liha, koska se kypsyy pisimpään, sitten kasvikset kypsymisajan mukaisessa järjestyksessä. Nestettä ei kuulu olla runsaasti. Kansi pitää lämmön padassa. Ruoka kypsennetään ulkona hiilloksella, ei avotulella ja hiiliä lisätään padan alle ja ympärille sivulla olevasta nuotiosta tarvittaessa.

Kerrostalon parvekkeelle ei saa laittaa nuotiota eikä meillä ole kolmijalkaista pataakaan, joten tämä potjiekos on valmistettu tasapohjaisessa emaloidussa valurautapadassa sähköliedellä esikuvansa hengessä. Potjiekosin ja stewn eli muhennoksen muuten erottaa siitä, että potjieta ei pidä mennä sekoittamaan, vaan ruoan kerroksisuuden kuuluu näkyä ja maistua ja kerrokset yhdistyvät vasta lopuksi kun ruokaa nostellaan padasta.


 

Ostrich potjie etelä-afrikkalaiseen tapaan

600 g             strutsin lihaa paloiteltuna

1 pkt              pekonia
loraus            öljyä ruskistamiseen
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
5 cl                brandya (konjakkia)
1                    iso sipuli viipaleina
3                    valkosipulin kynttä hienonnettuna
400 g             yleisperunaa paloiteltuna
50 g               voita kuutioina
2 tl                 kuivattua timjamia
1 tlk               tomaattimurskaa
½ dl               sweet chili -kastiketta
1,5 dl             punaviiniä
100 g             fetajuustoa murusteltuna
120 g             pinaattia
 

Paloittele liha sellaisiksi puolen tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi. Avaa pekonipaketti ja leikkaa pekonit poikki n. 2 cm levyisiksi paloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele perunat noin lihapalojen kokoisiksi paloiksi. Kuutioi voi pieniksi kuutioiksi. Murustele fetajuusto ja huuhtele pinaatit. Jos lihanpalat ovat kovin pieniä lihasta tulee kuivaa ja liian pienet perunanpalat taas menevät muusiksi.

Ennen kypsennystä

Kuumenna pata liedellä ja ruskista lihanpalat sekä paloiteltu pekoni. Mausta lihat ripauksella merisuolaa ja jauha hieman pippuria niille. Älä turhaan irrota pekonisiivuja toisistaan. Jaa leikattu suikale kahteen osaan ja ruskista sellaisenaan lihojen kanssa. Kun lihat ovat saaneet väriä, kaada konjakki pataan ja keitä hetki. Lisää hienonnettu valkosipuli pataan ja lado sipulirenkaat kerrokseksi. Sen päälle tulee kerros perunapaloista ja voikuutiot. Ripottele timjami pataan. Sekoita tomaattimurska (tässä oli kirsikkatomaattitölkki), sweet chili ja punaviini ja kaada pataan. Sulje kansi ja anna porista hiljaa 40 minuuttia. 

40 minuutin kypsennyksen jälkeen

Potjiessa oleva vähäinen nestemäärä kypsentää ylemmät kerrokset höyryttämällä. Kun puhutaan pataruoista, niissä ainekset kypsyvät kiehuvassa liemessä ja ne luovuttavat makunsa liemeen, jossa lopulta kaikki maistuu samalta. Potjiessa sen sijaan ainekset kypsyvät höyryssä ja lämmössä, jolloin niiden omat maut säilyvät tunnistettavina lautaselle saakka. Siksi potjieta ei pidä sekoittaa ja kiinni oleva kansi pitää höyryt padassa, joten kanttakaan ei tule availla.

40 minuutin kuluttua avaa kansi, ripottele fetamurut pataan ja lado pinaatit padan pinnalle. Kansi taas kiinni ja vielä 15 minuutin kypsennys. Nautittaisiin sitten nuotion ääressä yhdessä ystävien kanssa sopivien juomien kera mutta vallitsevissa oloissa ihan keskenään kotona vaan. Hyvä ruoka antaa kuitenkin aina myös hyvän mielen.

p.s. Suomessakin kasvatetaan strutseja, linkkejä mm täällä.


 

 

2 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Kerran olen ostanut strutsin paistia. Naapuripitäjässä, Pälkäneellä, on strutsitila. Siellä linnut myös teurastetaan ja myymälästä lihaa saa ostaa. Pitääkin taas poiketa kesällä!

M kirjoitti...

Kiitos, lisättiinkin linkki, josta löytyy suomalaisia strutsifarmeja. Kotimaista strutsia ei taida kaupoista löytyäkään vaan pitänee käydä tilalla ostoksilla. Kävisi kesälomasen matkakohteeksi.