torstai 28. tammikuuta 2021

Mätimade ja blinivohvelit


Niin se vaan menu menee uusiksi kun näkee pullean mätimateen loikoilevan kalatiskillä. Makumatka poikkeaa tänään siis Merenkurkkuun. Sieltä kuulemma oli mateemme kotoisin. Laitoimme ensin mädin pakkaseen runsaan vuorokauden ajaksi ja keitimme maukkaan madekeiton. Koska pyörää ei kannata keksiä uudelleen eikä hyvää reseptiä lähteä muuttamaan, niin ihanan, perinteisen madekeittomme resepti löytyy tästä vanhemmasta postauksesta, made-bouillabaisse tästä ja monta muuta herkullista madereseptiä täältä. Mäti nautittiin blinien, tällä kertaa blinivohvelien, kanssa. Oikeiden blinien resepti on täällä ja venäläiset blinit löytyvät täältä.


Blini on perinteinen venäläinen ruoka ja ruotsalaiset rakastavat vohveleita niin paljon, että niille on jopa oma våffeldaginsa. Kun suomalainen ruokakulttuuri on muutenkin täynnä naapurimaista saatuja vaikutteita, yhdistin blinit ja vohvelit blinivohveleiksi.
Edellisen kerran paistoin vohveleita blinitaikinasta talvella 2014, mutta silloin totesin että vaikka käyttämäni silikoninen vohvelimuotti tuottikin ihan hyviä tavallisia (belgialaisia) vohveleita, se ei toiminut blinitaikinan kanssa niin hyvin kuin olisin toivonut. Tai ehkä kokin taidoissa oli puutteita? Näin kauan kuitenkin kesti ennen kuin taas uskalsin kokeilla tehdä blinivohveleita, tällä kertaa ihan oikealla vohveliraudalla. Kyllä kannatti. Nämä onnistuivat todella hyvin.

Itse asiassa blineistä tulisi vaikka koko ateria:

* alkuun blinivohveleita sekä mateen-, muikun- tai kirjolohenmätiä lisukkeineen
* pääruoaksi isoja, paksuja blinejä ja vorschmackia asiaankuuluvine lisukkeineen
* jälkiruoaksi miniblinejä, vadelmahilloa ja kermavaahtoa
ihan noinniinkun vinkiksi niille jotka tykkäävät blineistä.


 

Blinit vohveliraudalla

(10 blinivohvelia)

4 dl  maitoa

100 g  creme fraichea
20 g  tuorehiivaa
1 + 1 dl  vehnäjauhoa
1 + 1 dl  tattarijauhoa
1 tl  suolaa
2  keltuaista
1,5 dl  olutta
2  valkuaista vatkattuna kovaksi vaahdoksi
paistamiseen kirkastettua voita

Sekoita keskenään creme fraiche sekä maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva, lisää 1 dl vehnäjauhoa sekä 1 dl tattarijauhoa ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan hapantua huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia. Alussa sekoittele taikinaa puolen tunnin välein, ettei se kupli liikaa ja yritä kiivetä kulhosta pöydälle. Kyllä se siitä rauhoittuu.

Kun paiston aika lähestyy, sekoita taikinan joukkoon suola, keltuaiset, olut, loput jauhot sekä vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Sivele vohveliraudan paistopinnoille silikonisudilla vähän kirkastettua voita ja paista blinit vohveliraudan ohjeen mukaisesti. Nämä paistuivat ihanan rapeiksi noin kolmessa minuutissa suurimmalla lämmöllä. Tarjoile blinivohvelit heti kuumana mädin, (hapan)kerman, sipulin, tillin sekä mauste- ja valkopippurin kanssa. Paista uusia sitä mukaa kun edelliset on syöty, sillä blinivohvelit eivät tykkää odottelusta. Ne jäähtyvät nopeasti ja jäähtyessään myös rapeus hiukan kärsii.

 

Mateen mädin käsittely

Irrota mätipussit toisistaan. Laita mätipussi työlaudalle ja viillä pussi auki terävällä veitsellä pituussuuntaan. Vedä tavallisen ruokaveitsen hamarapuolella mädit tarkkaan pois aivan kuin kaapisit taikinakulhoa (ei liian voimalla!). Laita mäti kulhoon ja vatkaa pallovispilällä. Vispilään tarttuu kaikki mädin joukossa olevat suonet.

Alkutalven mateenmäti on kohtalaisen tiivistä, mutta lopputalvesta pyydetyn mateen mäti jo melko löysää ja silloin se kannattaa valuttaa erittäin tiheässä siivilässä ennen pakastusta. Joissain ohjeissa kehotetaan pesemään mäti… Miksi? Miksi ihmeessä maku pitäisi huuhdella viemäriin?  Noniin, mutta vispaamisen ja mahdollisen valutuksen jälkeen mäti suolataan kevyesti ennen pakastusta. Sopiva määrä on 1,6 - 2% mädin painosta (laskuohje: 0,016 x mädin paino tai 0,02 x mädin paino = suolamäärä grammoina). Mittaa aina suolan määrä tarkkuusvaa’alla ettei lopputulos ole vahingossa tönkkösuolattua. Sekoita suola mädin joukkoon ja pakasta. Suolaa voi tarvittaessa lisätä maun mukaan sulatuksen jälkeen.

Mateen mäti on niin mietoa ettei sen makua pidä peittää smetanalla, vaan käytetään vispikermaa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sitä mateenmädin joukkoon sopivan lusikoitavaksi seokseksi. Tiiviiseen alkutalven mätiin löysähköä kermavaahtoa, loppukauden löysempään mätiin kovemmaksi vatkattua. 


 

Ei kommentteja: