perjantai 1. tammikuuta 2021

Oliebollen ja johdatus maailmanympärimatkaan lautasella


Olemme aiempina vuosina pitäneet esillä jotain tiettyä ruokateemaa. Vuonna 2013 se oli ”viikon hedelmä”, 2014 ”viikon kasvis” ja 2015 ”viikon kala”. Sitten emme keksineet enempää hyviä teemoja. Viime kesänä keskellä koronaetäilyä päätimme elvyttää perinteen täksi vuodeksi, mikäli korona edelleen estää matkailun. Samalla tulee valmistetuksi monta sellaista reseptiä, jotka joskus kauan sitten on merkitty ajatuksella "tarttis joskus kokeilla". Tämä vuosi epätrendikkäässä keittiössä on siis maailmanympärimatka lautasella ja se alkaa Hollannista.

Erilaiset friteeratut herkut ovat erittäin yleisiä ja tyypillisiä katuruokia Belgiassa ja Hollannissa. Kuvitteellisella matkallamme Amsterdamissa uudenvuoden aattoiltana kävellessä ilotulitusta katsomaan pitää ehdottomasti ostaa oliebolleneita eli hollantilaisia munkkeja, beignettejä. Niitä voi mutustella samppanjan kera samalla kun ihailee Amsterdam Light Festivalin teoksia kanavan varrella ja odottelee vuodenvaihteen kohokohtaa, suurta ilotulitusta (joka sattuneesta syystä oli tällä kertaa peruutettu).

Oliebollen alkuperästä ei ole täyttä varmuutta. Uskotaan, että jo muinaiset germaaniheimot ovat syöneet niitä Belgiassa ja Hollannissa joulukuun 26. ja tammikuun 6. päivän välisenä aikana vietetyn pakanallisen Yulen tai Yuletiden aikana, jolloin nautittiin samankaltaisia leivonnaisia. Yulena juhlittiin Odinia, riistanmetsästystä ja Mōdranihtiä.

Näitä pumpulinpehmeitä munkintapaisia ei voi kehua mitenkään kauniiksi, mutta maku korvaa rujon ulkonäön. Reseptistä on eri alueilla hiukan erilaisia variaatioita. Joku lisää taikinaan rusinoita, joku omenanpaloja, jotkut ei mitään. Minä leikkelin mausteeksi yhden hapahkon omenan.

 


 

Oliebollen

5 rkl  sokeria

1 ¼ dl  kädenlämpöistä vettä
2 tl (7 g)  kuivahiivaa
6 dl  vehnäjauhoa
1  muna (koko L)
2,5 dl  maitoa
1  omena
ripaus suolaa
1 - 1,5 l  öljyä paistamiseen
pinnalle tomusokeria ja kanelia

 

Kaada jauhot pieneen kulhoon, lisää 1 tl sokeria ja ripottele kuivahiiva nesteeseen. Sekoita ja odottele noin 10 minuuttia kunnes hiiva on herännyt kuplimaan.

Sekoita keskenään isompaan kulhoon jauhot ja loput sokerista. Tee keskelle pieni kuoppa, riko kuoppaan muna ja lisää hiivaseos. Lämmitä maito (mikrossa) vähän yli kädenlämpöiseksi ja lisää puolet siitä jauhokuoppaan muiden ainesten joukkoon. Sekoita ainekset huolella. Lisää loputkin maidosta ja sekoita kunnes taikina on tasaista.

Peitä taikina kostealla pyyhkeellä ja laita kulho lämpimään paikkaan. Anna taikinan kohota noin tunnin ajan. Sillä välin kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa omena ihan pieniksi palasiksi. Kun taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi, lisää suola sekä omenanpalat ja sekoita ne taikinan joukkoon. Anna taikinan levätä sen aikaa kun lämmität paistoöljyn.

Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen. Käytä kunnon lämpömittaria!

Ota kaksi ruokalusikkaa, kasta ne kuumaan öljyyn ja öljyisten lusikoiden avulla nosta taikinaa öljyyn kypsymään kokkare kerrallaan. Kerralla voi uppopaistaa 4 - 5 taikinapalloa ettei öljy jäähdy liiaksi. Ruskista taikinapallerot molemmin puolin kullanruskeiksi ja kun ne ovat valmiita, nosta ne kuivumaan talouspaperilla päällystetylle lautaselle.

Viimeistele oliebollenit tomusokerilla sekä kanelilla ja tarjoile heti lämpiminä.

Voiksikohan näillä korvata uudenvuoden tinat? Oikein hyvällä mielikuvituksella voisi sanoa, että vasemmalla on selvästi kotilo, eli ulkomaanmatka jonnekin lämpimään meren rannalle. Oikeanpuoleinen on ihan varmasti Guccin käsilaukku…

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kiva teema, ja hyvää alkanutta vuotta lautasmatkailun parissa.
Noita oliebolleja olenkin syönyt Hollannissa; vietin siellä joitakin kuukausia sillä eksäni asui siellä tavatessamme.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kiva teema! Muistelin, että olen tehnyt näitä, mutta ne olivatkin italialaisia Zeppole di ricotta-nimisiä palleroita. :D

Ulla kirjoitti...

Ilmiselvästi Guccin käsilaukku :-D Hieno teema tälle vuodelle, kiva päästä seuraamaan, mitä reseptejä aiheesta tulee.

Tuplaespresso kirjoitti...

Laitoin tuohon blogiotsikon alle lisäsivun, josta löytyy myös kaikki aiemmat ulkomaanruoat linkkeineen. Katsotaan sitten mitä uusia tässä vielä keksitäänkään. Ainakin aihepiiri on loputon :)