lauantai 16. tammikuuta 2021

Tietokilpailukysymys brittiruoasta


Kaikki ”tuntevat” brittiruoan. Siellähän syödään pääasiassa fish & chipsiä, steak & kidney pie’ta, yorkshire puddingia ja pigs-in-blanketeja? No niitä kyllä, mutta muutakin, ja aika monella brittiruoalla on oudonhauska (onko sellainen adjektiivi olemassa?) nimi. Kysymys kuuluukin:

 

Mikä näistä on brittiläinen ruoka?

a)   codswallop

b)   pea-souper

c)   bubble and squeak          

d)   full of beans

 

Vaihtoehdot voi tarkistaa googlettamalla vaikka Merriam-Webster nettisanakirjasta ennen kuin lukee oikean vastauksen. Ja oikea vastaus kysymykseen on…

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .

. . .


 

bubble and squeak

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Jos ruoka on saanut nimekseen ”bubble and squeak”, sen täytyy olla jotain todella erikoista? Vaan eipä ole. Tämä brittiruoka on eräänlainen ”hävikistä herkuksi” annos, joka koostuu eilispäivän perunamuusista, kaalista (ja muista kasviksista) sekä ehkä myös pekonista. Tosin tähän ei ole pakko käyttää yhtään edellispäivän tähteitä, vaan kaiken voi tietysti tehdä myös alusta asti tuoreistakin aineksista.

Ensimmäiset b & s –maininnat ovat tiettävästi peräisin jo 1700-luvulta, joten resepti on tällä välillä ehtinyt muuttua jonkin verran. Alkujaan resepteissä oli vain lihaa ja kaalia, mutta perunan yleistyessä sitä alettiin käyttää tämän paistoksen pääasiallisena raaka-aineena.

Vuoden 1882 The Manchester Timesin ”Household”-palstalla annettiin tällainen ohje:

Bubble and Squeak. – Mash four potatoes, chop a plateful of cold greens, season with a small saltspoonful of salt and the same of pepper; mix well together, and fry in dissolved dripping or butter (three ounces), stirring all the time. Cut about three-quarters of a pound of cold, boiled beef into neat, thin slices. Fry slightly over a slow fire six minutes. Put the vegetables round the dish and the meat in the centre. Serve very hot.

 

Bubble & Squeak on kätevä aamiais- tai brunssiruoka, all-in-one. Sen voi paistaa paistinpannulla tai uunipellillä, yhtenä isona kakkuna tai useampana pienenä rengasmuotissa muotoiltuna annospalana. Useimmissa resepteissä on suhteessa paljon enemmän perunaa kuin minulla, mutta se lienee lopulta ihan sama niin kauan kuin paistos pysyy kasassa. Minä tein sen muffinivuoassa näin.

 

Bubble and squeak

400 g   perunasosetta

100 g   pekonikuutoita
1  sipuli pieninä kuutioina
150 g   punakaali-coleslawia
100 g   kypsää brokkolinia
5   tuoretta ruusukaalia suikaloituna
suolaa ja pippuria
50 g   cheddar juustoraastetta
hiukan voisulaa
3 rkl   vehnäjauhoa

 


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja voitele muffinivuoan kolot voilla.

Levitä pekonikuutiot kylmälle paistinpannulle ja vasta sitten lämpö päälle. Sekoittele pekonikuutoita kunnes niiden rasva alkaa olla sulanut, minkä jälkeen lisää sipulikuutiot ja kuulota niitä pekoninrasvassa. Lisää hienoksi leikattu kaali(salaatti) ja kuumenna sitä niin kauan että kaalit alkavat pehmentyä. Sekoita keskenään perunasose, pekoni-sipuli-kaaliseos, pieniksi paloiksi leikatut brokkoliinit sekä ruusukaalisuikaleet. Mausta suolalla ja pippurilla. Lopuksi sekoita massan joukkoon juustoraaste.

Jaa massa noin kymmeneen keskenään samankokoiseen kasaan, taputtele kasoista pienet kakkuset, jauhota ne ja painele muffinivuokaan. Voitele pinta vielä voisulalla. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia kunnes pinta alkaa olla sopivasti ruskistunut. Lopputuloksena näistä tuli punakaalin johdosta aika punavoittoiset paistokset, kun tavallisen kaalin kanssa vihreät kasvikset olisivat tulleet paremmin näkyviin.


 

Ei kommentteja: