torstai 7. tammikuuta 2021

Eton mess


Jos edellinen jälkiruokapäivitys olikin vähän monimutkainen eikä aineksiakaan ole ostettavissa lähikaupasta, siirrytään Britanniaan ja toivotaan, että talvesta ja brexitistä huolimatta siellä olisi kaupan tuoreita mansikoita. Tehdään yksi kuuluisimmista ja ehdottomasti helppotekoisin brittijälkiruoka, Eton mess.

Jälkiruoan nimestä ja alkuperästä on monenlaista tarinaa, kuten se, että tämä olisi syntynyt 1930-luvulla kun labradorinnoutaja istahti eväskorin päälle, jossa eväskorissa oli kermavaahdolla ja mansikoilla koristeltu pavlova. Tämähän ei missään nimessä voi pitää paikkaansa, sillä kaikki jotka tuntevat yhdenkin labradorinnoutajan, tietävät että koira olisi hotkinut eväskorin sisällön ennen kuin kukaan olisi edes huomannut asiaa. Sitten kaikki olisivat vain ihmetelleet, että eikös täällä pitänyt olla jotain jälkiruokaakin...

Toinen tarina väittää, että tämä jälkiruoka keksittiin jo 1800-luvun lopulla kahden koulun, Etonin ja Harrowin, välisen krikettiottelun aikana. Päivällisellä oli tarkoitus tarjota kermavaahdolla ja marengilla koristeltuja mansikoita, mutta valitettavasti jälkiruokakulho putosi maahan. Kun herkkua ei raaskittu heittää pois, se kaavittiin takaisin kulhoon ja tarjoiltiin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Myöhemmät tarinat kertovat että Eton mess on tehtykin kermasta, marengista ja banaanista  eikä mansikoista, jolloin se olikin banana mess. Joidenkin lähteiden mukaan alussa oli vain marjoja ja kermavaahtoa ja marenki tuli reseptiin vasta myöhemmin. Vaihtoehtoisia totuuksia tuntuu riittävän yhtä paljon kuin nykypolitiikassa. Varmistettu fakta on kuitenkin se, että Eton mess –nimistä jälkiruokaa tarjoillaan Britannian kuuluisimpien poikakoulujen, Eton Collegen ja Harrow Schoolin välisen krikettiottelun aikana.

Kuten kaikki kuuluisat ruoat, myös Eton mess on muuntunut moneksi. Näitä googlatessa löytyi kaikenlaisia kerma-marja-marenkisotkuja. Se voi olla Berry mess, jolloin mansikoiden lisäksi marjoina on vadelmia, mustikoita, karhunvatukoita ja/tai muita keskikesän marjoja. Damson mess on vastaava kriikunajälkiruoka ja Rhubarb mess sisältää raparperia. Autumn messin marjat on korvattu viikunoilla ja päärynöillä, Gascon messin marjat ovat konjakissa marinoituja luumuja sekä saksanpähkinää ja löytämäni Tropical mess sisälsi passioncurdia, tuoretta passionhedelmää, kookoshiutaleita sekä mintunlehtiä. Kaikki varmasti todella herkullisia ”sotkuja”.

Nyt tein kuitenkin vain ihan perusreseptin: kermavaahtoa, mansikoita ja marenkia. Marengin ei todellakaan tarvitse olla itse tehtyä, ellei käytettävissä satu olemaan jostain muusta ruoanvalmistuksesta jäänyttä munanvalkuaista. Mansikoiden (ja/tai muiden marjojen) tulee kuitenkin olla tuoreita. Sulatetut pakastemarjat ovat aivan liian pehmeitä tähän herkkuun.


 

Eton mess

(kahdelle)

1 dl  vispikermaa

pari kourallista karkeasti rouhittuja marenkeja
200 - 300 g  tuoreita mansikoita

Leikkaa mansikat pienemmiksi paloiksi.

Ulkomaiset tuontimansikat talvella kannattaa kevyesti mehustaa ennen käyttöä:
Ripottele palojen päälle hiukan sokeria ja anna marjojen mehustua huoneenlämmössä 15-30 minuuttia ennen käyttöä.

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon marenkirouhe. Sekoita näiden joukkoon vielä 2/3 mansikoista ja jaa seos kahteen jälkiruokamaljaan. Viimeistele annokset lopuilla mansikanpaloilla (ja kokonaisilla pikkumarengeilla).


 

Ei kommentteja: