sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Maailman parhaat rapuvartaat grillissä


Ettei grillaaminen käy yksitoikkoiseksi, käytiin ostamassa Aseanic Marketista pussillinen pakastettuja isoja tiikerirapuja ja alettiin miettiä niistä jotain herkullista ateriaa. Tähänastisen kokemuksemme mukaan paras valikoima tällaisia mereneläviä löytyy juuri näistä aasialaisista ruokakaupoista, ja niiden pakastealtaat kannattaakin tutkia ensimmäiseksi ennen kuin eksyy oligopolimarkettiin. Yuzumehu vaikuttaa olevan suomalaiskauppojen hyllyllä melko harvinainen ilmestys jopa suurissa S&K marketeissa. Hätätapauksessa yuzun voi korvata hiukan reseptiä suuremmalla määrällä limettimehua, mutta ei se kuitenkaan ole sama asia. Paljon makua jää puuttumaan. Joka tapauksessa kannattaa varmaan kysellä yuzua isommista kaupoista, sillä kun riittävän moni jotain tuotetta kaipaa, sitä ehkä jonain päivänä saattaa jopa ilmestyä myyntiin.



Rapuvartaat grillissä ja asiaankuuluvat lisukkeet
(neljälle alkuruoka, kahdelle täysi ateria)

12 -16 raakaa (pakastettua) ISOA tiikerirapua
1 cantaloupe meloni

marinadi
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl yuzumehua
1 rkl sitruunamehua
1 raastettu valkosipulinkynsi
0,5 dl hienonnettua lehtipersiljaa tai korianteria
0,5-1 tl chilihiutaleita (maun mukaan)
n. 0,5 tl mustapippuria myllystä

yuzumajoneesi
4 rkl Hellmann’s majoneesia (ei kevyt!)
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
1,5 tl yuzumehua

japanilaiset riisikolmiot ”yaki onigiri”
150 g sushiriisiä
vettä
suolaa
paistamiseen
tilkka rypsiöljyä

maustekastike
2 rkl soijakastiketta
1 rkl tummaa soijakastiketta
2 tl miriniä

lisäksi avokadoviipaleita


Sekoita ensin marinadi. Kuori pakasteesta sulatetut ravut, poista suoli ja sekoita ravut marinadin joukkoon. Ravut saavat makuuntua jääkaapissa 4-5 tuntia ennen grillausta. Laita puiset varrastikut likoamaan veteen.

Leikkaa cantaloupesta tiikeriravun mittaisia ja 1,5-2 sentin paksuisia viipaleita. Pujota ravut ja cantaloupeviipaleet vartaisiin (kaksi tikkua yhteen vartaaseen jolloin ainekset eivät pääse pyörimään ja vartaita on helpompi käännellä) vuorotellen siten että ravut jäävät molempiin päihin uloimmiksi. Sivele lopuksi kulhoon jäänyt marinadi vartaiden pintaan ennen grillausta.

Sekoita yuzumajoneesin ainekset keskenään ja jätä seos jääkaappiin makuuntumaan.
Sekoita samalla myös riisikakkujen glaseerauskastikkeen ainekset keskenään.


Huuhtele sushiriisi siivilässä juoksevan veden alla. Kaada riisi sitten kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Anna riisin liota vedessä 20-30 minuuttia, minkä jälkeen valuta riisi ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää riisin joukkoon 2,5 dl vettä, sekoita ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Hauduta riisi kannen alla kypsäksi. Levitä sitten riisi jäähtymään kädenlämpöiseksi lautaselle, leikkuulaudalle tms. Jaa riisi neljäksi suunnilleen saman kokoiseksi kasaksi. Ennen jokaisen kasan muotoilua kastele kädet ja hiero niihin hiukan suolaa. Taputtele sitten kasoista kohtalaisen tiiviitä, kolmion muotoisia tyynyjä. Kuumenna rypsiöljyä paistinpannulla ja ota riisikolmioiden pintaan hiukan väriä. Riisi on jo kypsää eikä näitä ole tarkoitus ruskistaa. Kun kaikki on paistettu, sivele pinta vielä soijasta sekoitetulla maustekastikkeella.

Grillaa rapuvartaita sen verran, että rapujen väri muuttuu punaiseksi ja cantaloupeen tulee grillausraidat, mutta varo kypsentämästä liikaa ettei ravut muutu sitkeiksi. Nauti sitten heti grillilämpiminä kaikkine lisukkeineen! Maustaminen osui nyt niin kohdilleen, että näistä tuli ihan parhaita grillattuja rapuja.

4 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Nyt on kyllä mun makuun annos. Tuo Yuzu on niin loistava moneen, juuri Tukholman reissulla maisteltiin Yuzulla säväytettyä kuohuviiniä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Yuzua näkyy olevan Helsingissä isommissa kaupoissa, mutta jo esim Turusta sitä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa eikä sittenkään löydä. Pikkupaikkakunnista puhumattakaan...

Eli aletaan kysellä kauppiailta yuzua niin ehkä jonain päivänä ne myyjien hämmästyneet ilmeet vaihtuvat iloiseen neuvontaan "Yuzu löytyy tuolta maustehyllystä Mirinin ja riisiviinietikan vierestä".

Jael kirjoitti...

Uskon että on hyvää:) Aasialaisesta olen minäkin yleensä äyriäiset ostanut kun asuin tai vierailen Helsingissä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Aasialaisista kaupoista löytää erikoisempia ja usein paljon edullisempia elintarvikkeita kuin perusmarketeista :)