Kanin pilkkominen pataan on
helppoa ja yksinkertaista, mutta tuosta eläimestä on mahdollista saada aikaan
niin paljon parempaakin. Sitä paitsi, minä en ainakaan rakasta pienten luiden
kimpussa askartelemista enää ruokapöydässä, kun luut voi poistaa jo
ruoanvalmistusvaiheessa. Niinpä tästä yhdestä kanista muotoutui ensin parsalla
täytetty ja pekoniin kääritty kaninfilee, ja lopuista lihoista aivan ihana kanirillette.
Parsalla täytetty kaninfilee
1
kani
6
kpl vihreää parsaa
1
paketti (Snellmannin) pekonia ohuina viipaleina
hiukan
suolaa ja pippuria
Leikkaa
fileet tarkasti irti rangasta terävällä veitsellä niin, että vatsaliepeet
jäävät fileisiin kiinni. Litistä fileet ohuiksi ja mausta liha molemmin puolin
suolalla ja mustapippurilla. Kuori parsat ja esikypsennä niitä 3-4 minuuttia
miedosti suolalla maustetussa vedessä. Leikkaa nuput irti ja jäähdytä parsat
jäävedessä (nuppuja voi halutessaan myöhemmin käyttää koristeina). Asettele fileet
tuorekelmun päälle vierekkäin siten, että ne muodostavat mahdollisimman suuren
ja tasaisen yhtenäisen pinnan. Sovita parsat fileen päälle kaksi peräkkäin ja
kolme vierekkäin. Kääri liha mahdollisimman tiiviille rullalle tuorekelmun
avulla ja laita rulla jääkaappiin pariksi tunniksi muotoutumaan.
Vedä
tuorekelmun päästä esiin pitkähkö pätkä kelmua ja asettele sille
pekoniviipaleet vierekkäin ja hiukan limittäin. Pura kanirulla kelmusta ja aseta
se pekonimaton toiseen päähän. Kääri nyt pekonilla päällystetyn tuorekelmun
sisään parsalla täytetty kanirulla ja yritä tehdä paketista mahdollisimman
tiivis. Laita paketti taas pariksi tunniksi jääkaappiin muotoutumaan.
Pura
tuorekelmu paketin ympäriltä ja laita käärö paistinpannulle kypsymään ilman mitään paistorasvaa, sillä pekonissa itsessään on ihan riittävästi rasvaa. Laita
samalla uuni lämpiämään 180 asteeseen. Paista kanirullaa tasaisesti käännellen niin,
että pekoni ruskistuu ja kypsyy. Laita sitten käärö uunivuokaan ja työnnä
lämpömittarin anturi käärön keskelle. Viimeistele kypsennys uunissa siten, että
rullan sisälämpötila nousee noin 57-60 asteeseen *). Ota kanirulla uunista ja leikkaa se
noin 1,5 - 2 sentin viipaleiksi.
*) Modernist Cuisine mainitsee sous vide -kypsennyksessä kaninfileen sisälämpötilaksi 57 astetta, kun taas USA:n viranomaiset puhuvat jopa 71 asteesta jotta varmasti kaikki mahdolliset villikanin virukset ja bakteerit ovat kuolleet ja liha kuivunut korpuksi. Suomessa on niin paljon tarkemmat elintarvikemääräykset kaupan olevista lihoista, että luotan MC:n arvioon oikeasta sisälämpötilasta.
*) Modernist Cuisine mainitsee sous vide -kypsennyksessä kaninfileen sisälämpötilaksi 57 astetta, kun taas USA:n viranomaiset puhuvat jopa 71 asteesta jotta varmasti kaikki mahdolliset villikanin virukset ja bakteerit ovat kuolleet ja liha kuivunut korpuksi. Suomessa on niin paljon tarkemmat elintarvikemääräykset kaupan olevista lihoista, että luotan MC:n arvioon oikeasta sisälämpötilasta.
Lautasella
on fileekäärön lisäksi perunasosetta, friteerattuja perunankuoria (niistä
muusiperunoista), karhunlaukkamajoneesia, pikkelöityä parsaa, porkkanaa ja
kukkakaalia, sekä vihreitä salaatinversoja.
Kanirillette
1
kani (fileet poistettuna)
400
g ankanrasvaa
5-8
dl rypsiöljyä
1,5
tl suolaa
1
tl kuivattua timjamia
1
tl kuivattua rosmariinia
1
tl kuivattua rakuunaa
1
tl sipulijauhetta
0,5
tl valkosipulijauhetta
1 dl kuohukermaa
2
dl hienonnettua ruohosipulia
hiukan
mustapippuria myllystä
hiukan
chilihiutaleita
Leikkaa
kani paloiksi, takajalat ja etujalat erikseen sekä muu ranka 2-3 osaan
paloiteltuna. Laita uuni lämpiämään 130 asteeseen. Asettele kaninpalat
uunivuokaan ja lusikoi ankanrasva tasaisesti palojen päälle. Lisää rypsiöljyä
sen verran, että kaikki lihat peittyvät öljyyn. Ripottele mausteet tasaisesti
öljyn pinnalle ja sekoittele ne haarukalla öljyn joukkoon ja kaninpalojen
sekaan. Laita vuoka uuniin 4 tunniksi, minkä jälkeen väännä lämpö pois ja jätä
vuoka vielä tunniksi jäähtyvään uuniin.
Nosta
sitten kaikki kaninpalat pois öljystä ja valuta niistä ylimääräinen öljy
talouspaperille. Perkaa tarkkaan kaikki lihat luista ja siivilöi paistovuoassa
ollut öljy. Hienonna veitsellä ylikypsä kaninliha ja tee siitä tahna sekoittamalla
joukkoon kiehuvaksi kuumennettu kerma sekä hiukan siivilöityä öljyä. Lisää mausteet, sekoita huolella vielä
kerran ja siirrä seos lasitölkkiin. Säilytä jääkaapissa.
Käytä
kanirillette levitteenä leivän päällä. Se korvaa sekä voin että leikkeleet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti