Viinikaapin perukoille oli
hautautunut muutama pullo makeaa jälkiruokaviiniä; pari tokaijia ja itävaltalaisen
Willi Opitz -viinitalon beerenauslese. Jostain syystä nuo makeat viinit eivät meillä
oikein tahdo kulua, mitä todistaa sekin että Opitzin viini oli vuosikertaa
2004 ja suunnilleen niihin aikoihin myös ostettu. Mutta mitä viiniä! McLaren Mercedes F1 –tallille valmistettua Silver Lake
–viiniä, jonka etiketissä komeili Kimi Räikkösen silloinen McLaren kilpa-auto. Uteliaisuuttamme
avasimme pullon maistaaksemme, vieläkö tämä viini on ”hengissä”- ja kyllä se
oli. Väriltään viini oli upean meripihkan sävyistä ja tuoksu vastasi makua,
jonka miellyttävä hapokkuus avasi kielelle niin hentoa sitrusta, aprikoosia
kuin rusinan lämpöä. Jälkimaku oli pitkä ja miellyttävä. Koskapa pullo oli
avattu ja erinomaiseksi havaittu, sille piti keksiä jotain järkevää käyttöä.
Yleensähän makeat viinit nautitaan jälkiruoan kanssa ja tällainen beerenauslese
toimii vaikkapa juustokakun seurana, mutta sellainen ei nyt inspiroinut. Mutta
entä jos viini olisikin osana jälkiruokaa, kuten viinivaahtona mansikoiden
kanssa. Ja sitten löytyi resepti nimeltä syllabub.
Syllabub on tunnettu tiettävästi jo 1500-luvun Britanniassa ja 1600-luvulla siitä oli olemassa jo kirjoitettu
resepti. Tämä resepti on yksinkertaisuudessaan sellainen että vaahdotetaan
keskenään viiniä sekä maitoa/kermaa ja kuten yleensä käy kun maitoon lisätään
jotain hapanta, se juoksettuu. Lasin pohjalle valuu hera ja heran pinnalla kelluu
vaahto. Reseptin historiasta lienee monta toinen toistaan uskomattomampaa
tarinaa, joita ihan kaikkia ei kannata uskoa – kuten vaikkapa sitä että lehmä
lypsettiin suoraan viinilasiin ja näin saatiin aikaan alkoholipitoinen, juoksettunut
maitojuoma. Täältä voi lukea enemmän syllabubin historiasta.
Resepti on vuosisatojen aikana
varmaan jonkin verran muuttunut ja eri reseptit painottavat hiukan eri
lopputulosta. Joissain resepteissä vaahdon tulee seisoa vähintään muutaman
tunnin ajan jotta hera varmasti erottuisi - ja jotkut reseptit varoittavat
juoksettumisesta muistuttaen että vaahto pitää tarjoilla tunnin kuluessa sen
valmistamisesta. Myös sekoitusjärjestys vaihtelee, osa vatkaa alkoholin
kermavaahtoon, osa kerman alkoholiin. Minä vatkasin ensin kerman ja sen
joukkoon alkoholin. Yritin kovasti saada syllabubiini wanhan ajan juoksettuneen
olomuodon, mutta eihän se silloin onnistu kun sitä oikein yrittää. Vahingossa
kylläkin joskus. Eipä silti, tästä tuli näin ihan hyvä (itse asiassa paljon
parempikin) jälkiruoka ilman että olisin jäänyt kaipaamaan mitään juoksettunutta
heraa lasin pohjalla. Viinipullosta kului juomaa vain noin desilitran verran, joten
kyllä varmaan se tuoreilla marjoilla koristeltu juustokakkukin pitää leipoa vielä tämän
kesän aikana.
Mansikoita ja viinivaahtoa ”syllabub”
(jälkiruoka kuudelle)
500
g tuoreita mansikoita
1
dl sokeria
¾
dl makeaa (jälkiruoka)viiniä
1
limetin raastettu kuori ja mehu
1
oksa vahvaa minttua
1
dl sokeria
2
dl vispikermaa (ei kuohukermaa!)
Irrota
mansikoista kannat ja leikkaa mansikat pienemmiksi paloiksi. Lisää sokeri,
sekoita ja jätä mansikat jääkaappiin mehustumaan seuraavaan päivään.
Sekoita
keskenään jälkiruokaviini, limettimehu ja –kuori, mintunoksa sekä sokeri ja
jätä seos jääkaappiin makuuntumaan seuraavaan päivään.
Jaa
mehustuneet mansikat kuuteen jälkiruokalasiin. Siivilöi viiniseoksesta pois
limetinkuoret ja mintut. Kaada kerma kulhoon ja vatkaa se pallovatkaimella
käsin pehmeäksi vaahdoksi. Käsin vatkaus siitä syystä, että tällöin vaahtoon pysyy koko ajan tuntuma eikä se pääse vatkautumaan liikaa. Lisää sitten siivilöity viiniseos kapeana nauhana
koko ajan kulhon pohjaa myöten voimakkaasti vatkaten niin, että seos vaahtoutuu tasaisesti. Jaa
viinivaahto laseihin mansikoiden päälle. Viimeistele mintulla, mansikoilla tai
jollain sopivalla rapealla keksillä.
Minä
valmistin annoksiin pienet mansikkatuilet, joiden resepti seuraa tässä:
Mansikkatuilet
25
g voisulaa
50
g sokeria
35
g soseutettua mansikkaa
25
g vehnäjauhoa
Vatkaa
voisula ja sokeri vaahdoksi. Lisää mansikkasose ja vatkaa. Lisää lopuksi
siivilöity vehnäjauho ja vatkaa seos tasaiseksi taikinaksi.
Tee
taikinasta ohuita kuvioita silikonimatolle ja paista ne 160 asteessa 12-15
minuuttia.
Minä
leikkasin kopiokalvoon muutaman aukon, laitoin aukkojen kohdalle lusikallisen
taikinaa ja levitin sen tasaisen ohueksi pienellä palettiveitsellä. Sitten
nostin sapluunan varovasti pois ja paistoin tuilet 160 asteessa noin 13
minuutin ajan. Kun tuilet olivat hetken aikaa jäähtyneet niin että ne oli
palettiveitsen avulla nostettavissa pois silikonin päältä, kääräisin ne rullalle pienten
metalliputkien ympärille, missä ne saivat jäähtyä loppuun. Kun silikonimatto
oli jäähtynyt ja muovisapluuna pesty, tein uuden satsin uuniin. Tästä
taikinamäärästä tulee noin 10 pientä mansikkakeksiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti