Oman
vanhenemisensa huomaa oikeastaan vasta siitä, kun katsoo miten sukulaislapset
täyttävät vuosia. Ja vuosikymmeniä… Siskonpojalla on juhannuksena
kolminkertainen syy juhlia: juhannus, nimipäivä ja syntymäpäivä, tällä kertaa
pyöreitä vuosia, jonka kunniaksi päätin leipoa lahjaksi kakun. Mutta koska
päivänsankari on silloin matkoilla emmekä mekään todennäköisesti ole
maisemissa, kakku piti tehdä jo vähän etukäteen.
Jotain
tällaista "kukkaseppelettä" juhannuksen kahvipöytään suunnittelin
ensimmäisen kerran jo joitain vuosia sitten, mutta aina on ollut jokin este
miksi en ole ehtinyt/ viitsinyt/ jotainmuuta. Nyt tuli erinomainen syy yrittää
ylittää itsensä ja ryhtyä leipomis- ja koristeluhommiin. Kakun leivoin vanhaan
lasiseen rengasvuokaani. Kaikki ainekset ovat tällä kertaa laktoosittomia ja gluteenittomia. Täytteenä on raparperi-vaniljamousse. Kakku on
päällystetty marenkivoikreemillä ja viimeistelty marenkivoikreemistä
pursotetuilla kesäkukilla. Onneksi netti on
täynnä toinen toistaan
upeampia opetusvideoita,
joissa näytetään miten
marenkivoikreemistä voi pursottaa
kukkia kakun koristeeksi.
Ehkä minäkin joskus oppisin noin taitavaksi jos harjoittelisin kymmenen vuotta putkeen, mutta kun minä teen yhden täytekakun kymmenen vuoden välein, niin onneksi parin illan intensiivisellä pursotustreenillä saa aikaan jo jotain siedettävän näköistä koristelua.
täynnä toinen toistaan
upeampia opetusvideoita,
joissa näytetään miten
marenkivoikreemistä voi pursottaa
kukkia kakun koristeeksi.
Ehkä minäkin joskus oppisin noin taitavaksi jos harjoittelisin kymmenen vuotta putkeen, mutta kun minä teen yhden täytekakun kymmenen vuoden välein, niin onneksi parin illan intensiivisellä pursotustreenillä saa aikaan jo jotain siedettävän näköistä koristelua.
Tämän kakun myötä
epätrendikäs ruokablogi toivottaa
kaikille oikein leppoisaa juhannusta!
epätrendikäs ruokablogi toivottaa
kaikille oikein leppoisaa juhannusta!
Gluteeniton
ja laktoositon kakkupohja
3 munaa (”1
lasillinen”)
sokeria (”1 lasillinen”)
gluteenitonta jauhoseosta (”1/2 lasillista”)
perunajauhoja (”1/2 lasillista”)
1 kukkura tl
leivinjauhetta
(2 tl vaniljasokeria)
(2 tl vaniljasokeria)
kakkuvuokaan
laktoositonta voita
korppujauhoa tai mantelijauhoa
Voitele ja korppujauhota (huomioi korppujauhojen
gluteenittomuus) vuoka (∅
22,5-24 cm).
Kakkupohja valmistetaan ”kaikkea yhtä paljon”
-periaatteella. Riko munat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria.
Tyhjennä sokeri kulhoon ja vatkaa ainekset vaaleaksi vaahdoksi.
Myös jauhoja tulee yhteensä saman verran kuin munia.
Jauhoista puolet on gluteenitonta jauhoseosta ja puolet perunajauhoja. Yhdistä
leivinjauhe jauhojen kanssa.
Sekoita munavaahtoon jauhoseosta pienissä erissä ja kaada
sitten taikina voideltuun ja korppujauholla tai mantelijauholla jauhotettuun vuokaan.
Paista 175 asteessa alatasolla noin 30-40 minuuttia.
Kumoa ja jäähdytä.
Raparpericurd
250 g raparperinpaloja
0,5 dl vettä
1 tl sitruunamehua
4 keltuaista
140 g sokeria
1,5 rkl maizenaa
100 g laktoositonta
voita
Huuhdo ja paloittele raparperinvarret. Siirrä ne kattilaan
ja lisää vesi sekä sitruunamehu. Keitä raparperi pehmeäksi, 5-10 minuuttia. Soseuta
seos sauvasekoittimella sileäksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa
keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys jäähtyneeseen raparperisoseeseen. Nosta
kattila takaisin liedelle ja kuumenna seosta keskiteholla koko ajan
sekoitellen, kunnes se juuri ja juuri kiehahtaa. Käännä lämpö pois ja kypsennä
seosta sekoitellen jälkilämmöllä 2 minuuttia. Varo etteivät keltuaiset muutu
kokkeliksi. Leikkaa voi kuutioiksi ja vatkaa ne yksitellen kuumaan seokseen.
Anna curdin jäähtyä jääkaappikylmäksi.
Raparperi-vaniljamousse
kakun täytteeksi
1 dl vispikermaa
2 dl vettä
250 g raparpericurdia
1 dl vaniljakreemijauhetta
Sekoita kaikki kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella
melko hitaalla nopeudella muutaman minuutin ajan kunnes täyte on sakeutunut.
Laita mousse jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen käyttöä.
Marenkivoikreemi (meringue buttercream)
160 g kananmunan valkuaista (noin 5 munaa koko M)
300 g erikoishienoa
sokeria
2 rkl limettimehua
400 g laktoositonta
huoneenlämpöistä voita
Laita valkuaiset, sokeri ja limettimehu teräskulhoon.
Aseta kulho vesihauteen päälle ja vatkaa, kunnes sokeri sulaa nesteeseen ja
seos vaahtoutuu hieman. Seoksen lämpötilan pitäisi tuolloin olla 65 astetta,
mikä kannattaa mitata kunnollisella lämpömittarilla.
Ota kulho pois vesihauteen päältä ja vatkaa yleiskoneessa
(pallovatkain) kovalla nopeudella niin, että seos vaahtoutuu kunnolla ja samalla
jäähtyy. Kun seos kiinteytyy ja muodostaa teräviä huippuja, marenki on valmis.
Vaihda sitten koneeseen lapavatkain ja jatka hitaalla nopeudella lisäten
huoneenlämpöistä pehmeää voita ruokalusikallinen kerrallaan. Kun kaikki voi on
kreemin joukossa, vatkaa hitaalla nopeudella vielä hetki jotta seokseen ei jää
kovin isoja ilmakuplia. Laita valmis kreemi jääkaappiin hetkeksi ja käytä kakun
kuorruttamiseen.
Kreemiä voi maustaa eri tavoin ja värjätä elintarvikeväreillä. Erilaisten koristetyllien avulla kreemistä saa pursotetuksi monenlaisia kukkakoristeita.
2 kommenttia:
Miten upea kakku! Aivan ihana :-)
Kiitos :)
Tätä askarrellessa muistin taas, miksi niin harvoin leivon täytekakkuja ja kunnioitus oikeita kakkuleipureita kohtaan nousi.
Lähetä kommentti