torstai 20. kesäkuuta 2019

Kukkaseppelekakku juhannuksen kahvipöytään


Oman vanhenemisensa huomaa oikeastaan vasta siitä, kun katsoo miten sukulaislapset täyttävät vuosia. Ja vuosikymmeniä… Siskonpojalla on juhannuksena kolminkertainen syy juhlia: juhannus, nimipäivä ja syntymäpäivä, tällä kertaa pyöreitä vuosia, jonka kunniaksi päätin leipoa lahjaksi kakun. Mutta koska päivänsankari on silloin matkoilla emmekä mekään todennäköisesti ole maisemissa, kakku piti tehdä jo vähän etukäteen.

Jotain tällaista "kukkaseppelettä" juhannuksen kahvipöytään suunnittelin ensimmäisen kerran jo joitain vuosia sitten, mutta aina on ollut jokin este miksi en ole ehtinyt/ viitsinyt/ jotainmuuta. Nyt tuli erinomainen syy yrittää ylittää itsensä ja ryhtyä leipomis- ja koristeluhommiin. Kakun leivoin vanhaan lasiseen rengasvuokaani. Kaikki ainekset ovat tällä kertaa laktoosittomia ja gluteenittomia. Täytteenä on raparperi-vaniljamousse. Kakku on päällystetty marenkivoikreemillä ja viimeistelty marenkivoikreemistä pursotetuilla kesäkukilla. Onneksi netti on 
täynnä toinen toistaan  
upeampia opetusvideoita,  
joissa näytetään miten  
marenkivoikreemistä voi pursottaa  
kukkia kakun koristeeksi
Ehkä minäkin joskus oppisin noin taitavaksi jos harjoittelisin kymmenen vuotta putkeen, mutta kun minä teen yhden täytekakun kymmenen vuoden välein, niin onneksi parin illan intensiivisellä pursotustreenillä saa aikaan jo jotain siedettävän näköistä koristelua. 



Tämän kakun myötä 
epätrendikäs ruokablogi toivottaa
 kaikille oikein leppoisaa juhannusta!





Gluteeniton ja laktoositon kakkupohja

3  munaa (”1 lasillinen”)
sokeria (”1 lasillinen”)
gluteenitonta jauhoseosta (”1/2 lasillista”)
perunajauhoja (”1/2 lasillista”)
1  kukkura tl leivinjauhetta
(2 tl  vaniljasokeria)
kakkuvuokaan
laktoositonta voita
korppujauhoa tai mantelijauhoa

Voitele ja korppujauhota (huomioi korppujauhojen gluteenittomuus) vuoka ( 22,5-24 cm).
Kakkupohja valmistetaan ”kaikkea yhtä paljon” -periaatteella. Riko munat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria. Tyhjennä sokeri kulhoon ja vatkaa ainekset vaaleaksi vaahdoksi.

Myös jauhoja tulee yhteensä saman verran kuin munia. Jauhoista puolet on gluteenitonta jauhoseosta ja puolet perunajauhoja. Yhdistä leivinjauhe jauhojen kanssa.
Sekoita munavaahtoon jauhoseosta pienissä erissä ja kaada sitten taikina voideltuun ja korppujauholla tai  mantelijauholla jauhotettuun vuokaan.

Paista 175 asteessa alatasolla noin 30-40 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä.




Raparpericurd

250 g  raparperinpaloja
0,5 dl  vettä
1 tl  sitruunamehua
4  keltuaista
140 g  sokeria
1,5 rkl  maizenaa
100 g  laktoositonta voita

Huuhdo ja paloittele raparperinvarret. Siirrä ne kattilaan ja lisää vesi sekä sitruunamehu. Keitä raparperi pehmeäksi, 5-10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella sileäksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys jäähtyneeseen raparperisoseeseen. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna seosta keskiteholla koko ajan sekoitellen, kunnes se juuri ja juuri kiehahtaa. Käännä lämpö pois ja kypsennä seosta sekoitellen jälkilämmöllä 2 minuuttia. Varo etteivät keltuaiset muutu kokkeliksi. Leikkaa voi kuutioiksi ja vatkaa ne yksitellen kuumaan seokseen. Anna curdin jäähtyä jääkaappikylmäksi.

Raparperi-vaniljamousse kakun täytteeksi

1 dl  vispikermaa
2 dl  vettä
250 g  raparpericurdia
1 dl  vaniljakreemijauhetta

Sekoita kaikki kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella melko hitaalla nopeudella muutaman minuutin ajan kunnes täyte on sakeutunut. Laita mousse jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen käyttöä.



Marenkivoikreemi  (meringue buttercream)

160 g  kananmunan valkuaista (noin 5 munaa koko M)
300 g  erikoishienoa sokeria
2 rkl  limettimehua
400 g  laktoositonta huoneenlämpöistä voita

Laita valkuaiset, sokeri ja limettimehu teräskulhoon. Aseta kulho vesihauteen päälle ja vatkaa, kunnes sokeri sulaa nesteeseen ja seos vaahtoutuu hieman. Seoksen lämpötilan pitäisi tuolloin olla 65 astetta, mikä kannattaa mitata kunnollisella lämpömittarilla.

Ota kulho pois vesihauteen päältä ja vatkaa yleiskoneessa (pallovatkain) kovalla nopeudella niin, että seos vaahtoutuu kunnolla ja samalla jäähtyy. Kun seos kiinteytyy ja muodostaa teräviä huippuja, marenki on valmis. Vaihda sitten koneeseen lapavatkain ja jatka hitaalla nopeudella lisäten huoneenlämpöistä pehmeää voita ruokalusikallinen kerrallaan. Kun kaikki voi on kreemin joukossa, vatkaa hitaalla nopeudella vielä hetki jotta seokseen ei jää kovin isoja ilmakuplia. Laita valmis kreemi jääkaappiin hetkeksi ja käytä kakun kuorruttamiseen.

Kreemiä voi maustaa eri tavoin ja värjätä elintarvikeväreillä. Erilaisten koristetyllien avulla kreemistä saa pursotetuksi monenlaisia kukkakoristeita.


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Miten upea kakku! Aivan ihana :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos :)

Tätä askarrellessa muistin taas, miksi niin harvoin leivon täytekakkuja ja kunnioitus oikeita kakkuleipureita kohtaan nousi.