Rapuvartaat grillissä ja
asiaankuuluvat lisukkeet
(neljälle alkuruoka, kahdelle täysi ateria)
12
-16 raakaa (pakastettua) ISOA tiikerirapua
1
cantaloupe meloni
marinadi
4
rkl oliiviöljyä
1
rkl yuzumehua
1
rkl sitruunamehua
1
raastettu valkosipulinkynsi
0,5
dl hienonnettua lehtipersiljaa tai korianteria
0,5-1
tl chilihiutaleita (maun mukaan)
n.
0,5 tl mustapippuria myllystä
yuzumajoneesi
4
rkl Hellmann’s majoneesia (ei kevyt!)
2
rkl hienonnettua ruohosipulia
1,5
tl yuzumehua
japanilaiset riisikolmiot ”yaki onigiri”
150
g sushiriisiä
vettä
suolaa
paistamiseen
tilkka rypsiöljyä
maustekastike
2
rkl soijakastiketta
1
rkl tummaa soijakastiketta
2
tl miriniä
lisäksi
avokadoviipaleita
Sekoita
ensin marinadi. Kuori pakasteesta sulatetut ravut, poista suoli ja sekoita
ravut marinadin joukkoon. Ravut saavat makuuntua jääkaapissa 4-5 tuntia ennen
grillausta. Laita puiset varrastikut likoamaan veteen.
Leikkaa
cantaloupesta tiikeriravun mittaisia ja 1,5-2 sentin paksuisia viipaleita.
Pujota ravut ja cantaloupeviipaleet vartaisiin (kaksi tikkua yhteen vartaaseen jolloin ainekset eivät pääse pyörimään ja vartaita on helpompi käännellä)
vuorotellen siten että ravut jäävät molempiin päihin uloimmiksi. Sivele lopuksi
kulhoon jäänyt marinadi vartaiden pintaan ennen grillausta.
Sekoita
yuzumajoneesin ainekset keskenään ja jätä seos jääkaappiin makuuntumaan.
Sekoita
samalla myös riisikakkujen glaseerauskastikkeen ainekset keskenään.
Huuhtele
sushiriisi siivilässä juoksevan veden alla. Kaada riisi sitten kattilaan ja
peitä kylmällä vedellä. Anna riisin liota vedessä 20-30 minuuttia, minkä
jälkeen valuta riisi ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää riisin joukkoon 2,5
dl vettä, sekoita ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Hauduta riisi kannen alla
kypsäksi. Levitä sitten riisi jäähtymään kädenlämpöiseksi lautaselle,
leikkuulaudalle tms. Jaa riisi neljäksi suunnilleen saman kokoiseksi kasaksi.
Ennen jokaisen kasan muotoilua kastele kädet ja hiero niihin hiukan suolaa.
Taputtele sitten kasoista kohtalaisen tiiviitä, kolmion muotoisia tyynyjä.
Kuumenna rypsiöljyä paistinpannulla ja ota riisikolmioiden pintaan hiukan väriä. Riisi on jo kypsää eikä näitä ole tarkoitus ruskistaa. Kun
kaikki on paistettu, sivele pinta vielä soijasta sekoitetulla maustekastikkeella.
Grillaa
rapuvartaita sen verran, että rapujen väri muuttuu punaiseksi ja cantaloupeen tulee grillausraidat, mutta varo kypsentämästä liikaa ettei ravut muutu sitkeiksi. Nauti sitten heti grillilämpiminä kaikkine lisukkeineen! Maustaminen osui nyt niin kohdilleen, että näistä tuli ihan parhaita grillattuja
rapuja.
4 kommenttia:
Nyt on kyllä mun makuun annos. Tuo Yuzu on niin loistava moneen, juuri Tukholman reissulla maisteltiin Yuzulla säväytettyä kuohuviiniä.
Yuzua näkyy olevan Helsingissä isommissa kaupoissa, mutta jo esim Turusta sitä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa eikä sittenkään löydä. Pikkupaikkakunnista puhumattakaan...
Eli aletaan kysellä kauppiailta yuzua niin ehkä jonain päivänä ne myyjien hämmästyneet ilmeet vaihtuvat iloiseen neuvontaan "Yuzu löytyy tuolta maustehyllystä Mirinin ja riisiviinietikan vierestä".
Uskon että on hyvää:) Aasialaisesta olen minäkin yleensä äyriäiset ostanut kun asuin tai vierailen Helsingissä.
Aasialaisista kaupoista löytää erikoisempia ja usein paljon edullisempia elintarvikkeita kuin perusmarketeista :)
Lähetä kommentti