torstai 14. helmikuuta 2019

Ystävänpäivän "plan B", riisivanukas brûlée





Minulla oli montakin hyvää leivontareseptiä ystävänpäiväksi, mutta herra Murphy tuli kylään ja sotki suunnitelmat. Olin jo tehnyt murotaikinan ja laittanut sen jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Taikinan valmistuksesta jäi valkuaisia, joten ajattelin pyöräyttää niistä marengit. Ne ehtisivät kuivahtaa uunissa muutamassa tunnissa sillä välin kun taikina tekeytyy jääkaapissa. Tuumasta toimeen, vatkasin valkuaiset sokerin kanssa ja pursotin ne silikonimatolle uunipellille. Säädin uunin lämpötilan 80 asteeseen kiertoilmalle, joka ennenkin on sopinut marenkien valmistukseen. Sitten laitoin pellin uuniin.

Jotenkin tuo lämpö uunin luukkua avatessa tuntui hiukan kovalta, mutta en sitten sen enempää kiinnittänyt asiaan huomiota. Näpyttelin ajastimen hälyttämään tunnin kuluttua, jolloin ensimmäisen kerran kokeilisin, miten marengit ovat kuivuneet. Onneksi satuin vielä vilkaisemaan uuniin ja huomasin, että parissa minuutissa kaunis valkoinen marenkipinta oli jo kärähtänyt tummanruskeaksi. Äkkiä pelti ulos uunista ja uuni sammuksiin. Kaivoin uunilämpömittarit esiin, ripustin ne uuniritilän vastakkaisiin nurkkiin ja laitoin ritilän uuniin. Hetken kuluttua kumpikin mittari näytti yli 200 asteen lämpötilaa. Tarkemmalla tutkimisella huomasin myös yläpuolen grillivastusten olleen toiminnassa... Kävin varmuuden vuoksi kytkemässä uunin sulakkeen pois päältä ja etsin huoltoliikkeen puhelinnumeron. Kodinkonekorjaaja kävi seuraavana päivänä katsomassa ja totesi potilaan seonneen. Siirsin murotaikinan jääkaapista pakastimeen odottamaan aikaa parempaa. Varaosa tulisi noin viikon kuluttua. Siihen asti täytyy yrittää laittaa vain sellaisia ruokia, jotka eivät tarvitse uunikypsennystä... 

Joulusta on jo sen verran aikaa, että tässä voi taas jo harkita riisipuuroa lautaselleen. Mutta ei mitä tahansa riisipuuroa, vaan ihanan kermaista riisivanukasta. Jotta ruoka ei mausteiltaankaan liikaa muistuttaisi jouluruokia, viimeistelin annokset paahdetulla ruokokidesokerilla ja hedelmillä. Ohjeen määrä riittää kuuteen pieneen tai 3-4 isompaan annokseen aamiaiseksi, välipalaksi tai jälkiruoaksi. Passionhedelmät ja tuoreet vadelmat tekevät tästä sopivan juhlavan herkkuaamiaisen tarjottavaksi rakkaalle ystävänpäivänä



Riisivanukas brûlée
(6 annosta)

2 rkl voita
0,5 dl vettä
1 dl puuroriisiä
4+3 dl kevytmaitoa
1/2 tl vaniljatahnaa
3 rkl sokeria
ripaus suolaa

1,5 dl kuohukermaa

6 rkl ruokokidesokeria
3 passionhedelmää
tuoreita vadelmia

Sulata kattilassa voi, lisää vesi ja anna kiehahtaa. Lisää riisit, sekoita ja odota kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää 4 dl maitoa, vanilja, suola sekä sokeri ja anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Lisää loput maidosta ja keitä riisipuuroa välillä sekoitellen kunnes riisit ovat pehmeitä ja kaikki neste on imeytynyt (40-45 minuuttia). Vahdi maitopohjaista puuroa tarkkaan keittämisen aikana ettei se pääse palamaan pohjaan.

Kun puuro on valmis, sekoita ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita kylmän riisipuuron joukkoon. Jaa seos annosvuokiin, tasoita pinta ja laita jääkaappiin noin tunniksi, mutta saa olla kauemminkin.

Tarjoiltaessa ripottele annosvuokiin riisin pinnalle tasainen kerros ruokokidesokeria ja paahda se rapeaksi kaasupolttimella. Viimeistele passionhedelmällä ja vadelmilla.




2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Voi sitä Murphyä;D
Taas niin herkullisen näköinen annos, nam:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Onneksi uuni on korjattavissa ettei tarvitse ostaa uutta :)