Kohta alkaa taas paras karhunlaukka-aika. Sen lisäksi, että miedosti valkosipulilta tuoksuvaa karhunlaukkaa voi sellaisenaan hienonnettuna lisätä kastikkeisiin, perunamuusiin ja muihin ruokiin, siitä tulee vielä monikäyttöisempää jos siitä valmistaa karhunlaukkaöljyä. Tällä puolestaan voi maustaa niin pestoa, majoneesia kuin ihan tavallista salaatinkastikettakin. Uutta karhunlaukkasatoa odotellessani kaivoin pakastimesta viimevuotisia yrttejä ja laitoin ne blenderiin rypsiöljyn kanssa. MMMMMmmmmmmm.....
150
g (hienonnettua) karhunlaukkaa
5
dl rypsiöljyä
Laita
ainekset blenderin kannuun ja anna koneen käydä ainakin viiden minuutin ajan
tai vaikka kauemminkin, jotta karhunlaukka murskaantuu hienoksi soseeksi
sekoittuen öljyyn täydellisesti. Suodata öljy kankaan läpi puhtaaseen astiaan.
Älä vahingossakaan puristele kangasta ettei öljyyn tule sakkaa, vaan anna öljyn
valua ihan rauhassa itsekseen. Anna suodatetun öljyn erottua seuraavaan
päivään, jolloin yrtteihin sitoutunut vesi laskeutuu pohjalle ja kauniin vihreä
karhunlaukkaöljy nousee pinnalle. Pullota öljy niin ettei vesipitoista ainesta
joudu mukaan.
50
g pinjansiemeniä
kaksi
ruukkua tuoretta basilikaa
70
g raastettua parmesaania
1
dl karhunlaukkaöljyä
(suolaa)
Laita
kutterin kannuun pinjansiemenet, basilikanlehdet sekä raastettu parmesaani ja
anna koneen käydä kunnes pinjansiemenet ovat murskaantuneet ja kaikki ainekset
ovat sekoittuneet tasaisesti. Lisää sitten koneen käydessä karhunlaukkaöljy
tasaisena nauhana ja sekoita kunnes pesto on tasaista. Lisää suolaa jos
tarvitsee.
Karhunlaukkapesto
30 g hienonnettua tuoretta karhunlaukkaa
30 g raastettua parmesaania
30 g rouhittuja cashewpähkinöitä
1 dl oliiviöljyä
maun mukaan suolaa ja mustapippuria
Mittaa ainekset sauvasekoittimen kulhoon, sekoita ja surauta tasaiseksi
pestokastikkeeksi. Viimeistele suolalla ja mustapippurilla.
1
iso kokonainen kananmuna
1
rkl dijon sinappia
2
tl valkoviinietikkaa
hiukan
suolaa ja valkopippuria myllystä
1
dl rypsiöljyä
1
dl karhunlaukkaöljyä
Kaikkien
ainesten tulee olla samanlämpöisiä. Riko kananmuna korkeaan kulhoon ja lisää
sitten kaikki muut ainekset, öljyt viimeksi. Laita sauvasekoitin kulhoon niin
että teräosa on ihan pohjalla. Käynnistä sauvasekoitin, anna sen surista hetken
astian pohjalla ja sen jälkeen nosta sauvasekoitinta hitaasti ylöspäin.
Majoneesi on valmista hetkessä.
Karhunlaukkavinaigrette
2 rkl karhunlaukkaöljyä
3
rkl valkoviinietikkaa
1
tl hunajaa
suolaa
ja mustapippuria myllystä
Laita
ainekset pieneen kulhoon ja vispaa sekaisin. Käytä salaatinkastikkeena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti