sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Tyrnisiirappi ja tyrni-tuorejuustomousse




Onnistuin saamaan puolisen kiloa tyrnimarjoja, joista osan mehustin vanhalla reseptilläni sokerin ja Koskenkorvan kanssa. Toisen puolen kokeilin keittää siirapiksi ja tästä tulikin juuri sopivan syksyisen maustesiirappi jälkiruokiin. Nämä yhdessä maustoivat tuorejuuston suussa sulavaksi mousseksi. Kun tyrnisiirappi (ja marinoidut tyrnimarjat) on valmiina, itse jälkiruoka valmistuu hetkessä.


Tyrnisiirappi

300 g tyrnimarjoja
200 g sokeria
2 dl appelsiinituoremehua
1 kanelitanko
2 tähtianista
5 kardemummankotaa (rikottuna)
1 rkl sitruunamehua

Kaada kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 5 minuuttia kunnes sokeri on sulanut, tyrnimarjat rikkoutuneet ja mausteet luovuttaneet aromiaan keitokselle. Poimi pois kanelitanko, tähtianikset sekä kardemummankodat ja kaada siirappi siivilän kautta toiseen kulhoon. Siirrä siivilä kattilan päälle ja valuta siirappi vielä kerran siivilästä takaisin kattilaan. Painele tyrnimarjojen sisus siivilän läpi siirapin joukkoon. Kuoret ja siemenet heitetään pois. Keitä siirappia vielä vähän aikaa kunnes se alkaa hiukan paksuuntua. (Varo keittämästä liikaa! Liian pitkän keittämisen tuloksena kattilan pohjalla ei ole siirappia, vaan yksi kova sokeriklimppi.) Jäähdytä ja tölkitä siirappi.



Tyrni-tuorejuustomousse
(4 annosta)

200 g vähärasvaista maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl kuohukermaa tai vispikermaa
0,5 dl tyrnisiirappia
50 g tomusokeria
pinnalle kossumarinoituja tyrnimarjoja (resepti täällä)

Kaada kulhoon tuorejuusto, kerma, tyrnisiirappi sekä tomusokeri ja vatkaa kunnes seos on vaahtoutunut tanakan kermavaahdon vahvuiseksi. Lusikoi vaahto pursotinpussiin ja pursota annoksina jälkiruokakulhoihin.

Viimeistele annokset pienellä lusikallisella kossumarinoituja tyrnimarjoja.


5 kommenttia:

Sienitukka kirjoitti...

Nam! ..näyttääpä hyvältä varsinkin tuo mousse. Itse ei ole tullut tyrneistä tehtyä yhtään mitään, mutta tästä sai hyvää vinkkiä.

mummeli kirjoitti...

Tyrnejä... Mistä niitä saa - ja mihin hintaan?

Tuplaespresso kirjoitti...

Kaapissa on aina hyvä olla jotain, josta saa tehdyksi jälkiruoan viidessä minuutissa.

Jos itsellä tai hyvillä kavereilla ei ole tyrnipensaita, niin jonkun isomman ruokakaupan pakastealtaasta saattaa löytyä Marjexin pakastettuja tyrnimarjoja. Olen nähnyt myös Kampin keskuksessa Suomalaisen kirjakaupan edessä hedelmäkauppiaan tiskillä virolaisia tyrnimarjoja.

Alexander kirjoitti...

Tuo kossumarinoitu tyrni on jännä! "Rummtoffia" on joskus tullu maistettua ja se oli todella hyvää jäätelön seuralaisena :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Monen kokeilun jälkeen täytyy todeta, että niin jallupuolukat kuin kossutyrnit valmistuvat parhaiten pakastetuista marjoista. Tuoreissa marjoissa on niin paksu kuori, että niiden marinoiminen vie aikaa paljon enemmän.