keskiviikko 31. elokuuta 2016

Nyhtöpannukakku eli Kaiserschmarrn eli keisarin sotku



Kaiserschmarrn –pannukakun alkukoti on Tirolissa, Itävallassa. Paksuhko pannukakku paistetaan liedellä pannulla ja paistamisen loppuvaiheessa se revitään pienemmiksi paloiksi. Pannukakkupalat nautitaan perinteisesti lämpiminä tomusokerihunnun alta omenahillon, karpalohillon tai luumukompotin kanssa. Purutuntuma on jotain munakkaan ja pannukakun väliltä. Kaiserschmarrn-taikinaan kuuluu rommi ja rusinat, mutta kun minä en pidä rusinoista, jätin ne pois. Reseptissä ne on kuitenkin mainittu. Rommin maku antaa pannukakulle sen todellisen luonteen, mutta rommin voi halutessaan korvata parilla tipalla rommiaromia. Jos asuisin Itävallassa, lorauttaisin taikinaan todennäköisesti Stroh-rommia, jossa on ihan omanlaisensa maku.


Kaiserschmarrn

4 munaa (ei liian tuoreita)
ripaus suolaa
3 rkl sokeria
2,5 dl maitoa
150 g vehnäjauhoa
50 g voisulaa
2 rkl rommia tai 3 tippaa rommiaromia
(kourallinen rusinoita)
tomusokeria

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Lisää valkuaisten joukkoon ripaus suolaa sekä sokeri ja vatkaa seos vaahdoksi. Valkuaisvaahto on valmista kun sen tilavuus on kasvanut lähes kolminkertaiseksi.

Lisää keltuaisten joukkoon maito sekä vehnäjauho ja vatkaa seos tasaiseksi. Sekoita joukkoon vielä rommi sekä puolet voisulasta ja jätä taikina tekeytymään noin kymmeneksi minuutiksi.

Lisää valkuaisvaahto taikinaan kahdessa erässä varovasti käännellen. Kuumenna iso (25-28 cm) paistinpannu ja lisää siihen voisula. Kääntele pannua niin että voisula peittää pannun pohjan ja kaada sitten pannulle taikina. (Lisää tässä vaiheessa rusinat tasaisesti ripotellen.) Paista pannukakkua viitisen minuuttia kunnes pohjapuoli alkaa saada väriä. Käännä sitten pannukakku. Kääntäminen ei onnistu yhtenä kappaleena, mutta koska pannukakku muutenkin revitään paloiksi, sen voi kääntää vaikka neljännes kerrallaan. Kun pannukakku on käännetty, ala paloitella sitä suunnilleen peukalonpään kokoisiksi paloiksi kahden paistinlastan avulla. Kääntele paloja jatkuvasti jotta ne ruskistuvat tasaisesti ja kypsyvät kokonaan. Kun palat ovat kypsät eivätkä enää yritä takertua toisiinsa, kaiserschmarrn on valmista.

Siivilöi vielä vähän lämpimälle pannukakulle tomusokeria ja tarjoile hillon kanssa.


6 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Tuttu herkku. Nyhtöpannukakku kyllä loistava suomennos-oivallus!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tätä tahdon kokeilla!

kati kirjoitti...

Todellakin, kuulostaa ihan älyttömän hyvältä!!!

Tuplaespresso kirjoitti...

Tässä pannukakussa ei ole muuta vikaa kuin että sitä ei voi syödä vain ihan vähän, vaan kaikki kerralla...

annesinikka kirjoitti...

Kokeilin ja ah, tätä pitää tehdä jälkkäriksi joulupöytään! Isompi annos vaan...

Tuplaespresso kirjoitti...

@ annesinikka
Hyvää joulun jatkoa :) Sopi varmaan kivasti joulujälkkäriksi, vaikka luumuhillon kanssa :)