maanantai 28. joulukuuta 2015

Klementiineistä upea jäätelöjälkiruoka vaikka uudenvuodenjuhliin



Löytäessäni joulun alla Stockalta sisilialaisia klementiinejä, joissa oli vielä lehtiäkin tallella, muistin ranskalaisessa ruokalehdessä näkemäni kuvan jäätelöllä täytetyistä klementiineistä. Sen jäätelön resepti ei tosin ollut minun mieleeni, joten tein välipäivien jälkiruoaksi klementiinijäätelön omalla tavallani. Tästä tulisi upea jälkiruoka vaikka uudenvuodenjuhliin.


Klementiinijäätelö
(6 annosta)

7 klementiiniä (jos löytyy lehtineen, niin aina parempi)
puolikkaan limetin raastettu kuori
0,5 tl raastettua tuoretta inkivääriä
puoli purkkia (noin 200 g) sokeroitua kondensoitua maitoa (ihan
     perusjuttu, ei sitä kinuskiksi keitettyä)
2,5 dl kuohukermaa

Leikkaa kuudesta klementiinistä ”hattu” pois. Tyhjennä kuorten sisältö, mutta varo rikkomasta kuorta. Klementiineissä voi olla siemeniä, joten poimi ne pois hedelmälihan joukosta. Soseuta klementiinit sauvasekoittimella ja kaada 300 g tästä muodostunutta klementiinisosetta pakastuksenkestävään sekoituskulhoon. Raasta seitsemännen klementiinin kuori ja lisää se soseen joukkoon. Lisää seokseen myös limetinkuoriraaste, inkivääriraaste, kondensoitu maito sekä kuohukerma ja vatkaa massaa sähkövatkaimella noin viiden minuutin ajan. 

Laita seos kulhossaan pakastimeen ja ajastin piippaamaan tunnin kuluttua. Laita klementiinien kuoret hattuineen jääkaappiin, jotta ne pysyisivät käyttökunnossa. (Kaikkien klementiinien sisus ei mahtunut jäätelöön, joten ne voi syödä heti sellaisenaan.)

Kun ajastin ilmoittaa tunnin kuluneen, ota kulho pakastimesta, sekoita massa lusikalla irti kulhon reunoilta ja vatkaa se uudelleen sähkövatkaimella kuohkeaksi. Laita jäätelömassa takaisin pakastimeen tunniksi ja toista vatkaaminen - vielä toisen ja kolmannen kerran. Nyt jäätelö on valmista ja sen voi annostella klementiininkuoriin ja tarjoilla. Kotona valmistettu jäätelö kannattaa nauttia heti tai ainakin mahdollisimman nopeasti, sillä pitkä pakastaminen yleensä kovettaa sitä liikaa, jolloin jäätelöstä on vaikea leikata paloja puhumattakaan, että se sulaa epätasaisesti.


4 kommenttia:

Valve kirjoitti...

Hei! Onko täytteeseen tarkoitus käyttää kondensoitua maitoa juoksevana vai kinuskiksi keitettynä? Molempia kun saa tölkissä. Joskus tuli ostettua reseptin kannalta väärää, niin siksi tarkistelen. :-)

Paula kirjoitti...

Hauska idea ja ihanan raikkaankuuloinen jäätelö! Olen joskus täyttänyt appelsiininkuoret suklaakakkutaikinalla ja paistanut foliossa, sitrushedelmistä on moneksi :)

Kaura kirjoitti...

Oi! Herkullisen raikas jälkkäri. Tämän pistän listaani :D

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Valve
Tähän käytetään ihan perus kondensoitua maitoa, ei keitetä kinuskiksi. En huomannut tarkentaa tekstiin, mutta nyt tein korjauksen.

@ Paula
Tuota suklaakakkua pitää joskus kokeilla. Täytyy etsiä resepti.

@ Kaura
Hyvä ja raikas.