sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän sinivalkoiset pumpernikkelit




Yrittäessäni keksiä jotain kivaa makeaa tarjottavaa itsenäisyyspäivän iltapäiväglögille mietin ensin jotain piparintapaista, mutta sitten muistin lapsuuden pumpernikkelit. Oikeastihan pumpernikkeli on eräänlainen leipä, ihan eri leivonnainen mitä Suomessa on totuttu pitämään pumpernikkelinä, mutta väliäkös tuolla. Sisältä pehmeä, piparkakun makuinen, soikea ja vaaleanpunaisella sokerikuorrutuksella päällystetty leivonnainen on loppujen lopuksi ihan tavallinen paksu piparkakku, jonka päällä on sokerikuorrutus. Näihin voi käyttää valmista piparkakkutaikinaa tai sitten valmistaa ”Paraisten piparkakut” –reseptillä oma taikina. Tämä resepti taitaa olla alkujaan Marttojen piparitaikinaohje. Itsenäisyyspäivän kunniaksi soikea vaaleanpunainen pumpernikkeli muuttui sinivalkoisiksi syötäviksi Suomen lipuiksi.


Paraisten piparkakut

1 1/2 dl siirappia
200 g sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 munaa
3 tl soodaa
1/2 kg vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen hyvin vatkaten ja lopuksi sooda-vehnäjauhoseos. Anna taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

(Kauli taikina mahdollisimman ohueksi levyksi. Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla kuvioita ja paista 200 asteessa 5-8 minuuttia.)


Pumpernikkelit

piparkakkutaikinaa
tomusokeria
munanvalkuaista
sitruunamehua
elintarvikeväriä

Kauli piparkakkutaikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla kuvioita tai leikkaa suorakaiteen muotoisiksi paloiksi. Paista pumpernikkelit kiertoilmassa 180 asteessa 8-10 minuuttia kunnes kakkuset ovat pinnalta kunnolla paistuneet, mutta sisältä vielä vähän pehmeitä.

Koristele pumpernikkelit sokerikuorrutteella. Sekoita yhteen munanvalkuaiseen noin 200-250 grammaa tomusokeria kunnes kuorrute on riittävän paksua pursotettavaksi. Mausta seos sitruunamehulla ja tarvittaessa värjää elintarvikevärillä. Piparien ja pumpernikkelien valmistaminen on myös lapsille kivaa joulunaluspuuhaa.


Ei kommentteja: