sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kurpitsapolentaa ja paistettua maksaa




New York Timesin ruokasivuilla ”päivän pannu” oli kurpitsapolenta, makkara ja sipuli. Kurpitsapolenta alkoi houkutella niin paljon, että oli pakko käydä ostamassa yksi pieni myskikurpitsa. Annoksen makkarat vaihdoin kuitenkin maksaan, sipuli sai kaverikseen lisäksi päärynää eikä polentakaan ole kypsennetty ollenkaan samalla tavalla kuin NYT:n reseptissä, mutta mitäs siitä. Se oli kuitenkin hyvä inspiraation lähde. Tuoreella timjamilla maustettu kurpitsasose polentakattilassa antoi polentan maulle ihan uuden ulottuvuuden ja sipuli-päärynälisäke toi annokselle sopivasti pientä luontaista makeutta. Maksaakin pitäisi syödä silloin tällöin ja Söpö & Höpö olivat ihan samaa mieltä päivystäessään keittiön ovella. Onneksi maksaviipaleista pitää aina siistiä kaikki kalvot, suonet ja muut sitkeämmät osat, joten ne sitten paistettiin karvaisille kerjäläisille makupaloiksi.

Ohje on kahdelle.


Kurpitsapolenta

1 pieni myskikurpitsa (=butternut)
hiukan oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria
2 tl tuoretta timjamia (vain lehdet)
7 dl vettä
1,5 tl suolaa
100 g polentajauhoa (pikapolenta)

Leikkaa kurpitsa viipaleiksi ja poista siemenet. Levitä viipaleet uunipellille leivinpaperille, pirskottele niille hiukan oliiviöljyä sekä suolaa ja mustapippuria. Kypsennä uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia, jäähdytä, irrota kuoret ja soseuta kurpitsan sisus timjaminlehtien kanssa. Polentaa varten tarvitset noin 150-200 grammaa kurpitsasosetta.

Kaada kattilaan vesi ja sekoita siihen kurpitsasose sekä suola. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon pikapolentajauho. Keitä polentaa noin 5 minuuttia koko ajan vatkaten. Nosta kattila pois lämmöltä, peitä kannella ja anna polentan hautua sen aikaa kun paistat maksan.


Sipulia ja päärynää pannulla

1 iso sipuli
1 päärynä
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

Halkaise sipuli, kuori se ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori päärynä, leikkaa se neljään osaan, poista siemenkota ja viipaloi lohkot ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla voi sekä öljy ja kuullota viipaleita keskilämmöllä kunnes ne ovat pehminneet ja saaneet hiukan väriä.


Paistettu maksa

300-350 (tai jopa 400) g naudan maksaa
0,5 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua valkopippuria
paistamiseen voita

Viipaloi maksa ja huuhtele se nopeasti kylmän veden alla. Poista viipaleista kaikki kalvot ja sitkeät suonet. Pahimmassa tapauksessa tähän menee jopa neljännes koko maksan painosta. Kuivaa maksanpalat. Sekoita keskenään jauho, suola sekä valkopippuri ja kaada seos isoon muovipussiin. Lisään maksanpalat, sulje pussi tiiviisti ja hölskytä kunnes palat ovat kauttaaltaan jauhoseoksen peitossa. Paista maksa voissa nopeasti kuumalla pannulla. Maksa saa jäädä sisältä hiukan punertavaksi, joten varo paistamasta kuivaksi ja ylikypsäksi.

Viimeistele annos tuoreella lehtipersiljalla ja timjamilla.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kurpitsapolenta menee kyllä kokeiluun syksyn aikana. Polenta on todettu hyväksi maksan seuralaiseksi meidänkin keittiössämme.
Kovasti aina surettaa heittää lihojen ja sisuskalujen siistimispaloja bioroskiin, toivottavasti siihen pulmaan tulee kohta muutos ;).

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

Kurpitsapolenta kuulostaa herkulliselta! Eipä olisi itselle tullut tuollaista yhdistelmää mieleen...

Tuplaespresso kirjoitti...

Lisäsin linkin NYT:n reseptiin. En olisi itsekään hoksannut kokeilla tällaista yhdistelmää :)