sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Luumupiirakkaa nurinperinpäin



Syksyn ihanat, mehukkaat luumut voi hyödyntää myös kakkuna. Wanhanajan keikauskakku toimii niin kahvipöydässä kuin jälkiruokanakin. Kakkutaikinan mausteisuus ja luumujen kirpeys yhdistettynä kylmään vaniljakastikkeeseen on pehmeä lasku pimeään syksyyn.


Luumukeikauskakku

1 rkl voita
3 rkl ruokokidesokeria
kanelia
10 punaista luumua
juoksevaa hunajaa
jauhettua vaniljatankoa
taikina
120 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa
1 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
pieni ripaus jauhettua neilikkaa
0,5 dl maitoa
1 dl rouhittua hasselpähkinää 
tarjoiluun
vaniljakermaa tai vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä




Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Voitele kakkuvuoka ja ripottele vuoan pohjalle ruokokidesokeria. Heiluttele vuokaa jotta sokeri levittyisi tasaisesti. Ripottele sokerin päälle ihan hiukan kanelia. Huuhtele luumut, leikkaa jokainen niistä neljään osaan ja poista kivet. Asettele luumut vuoan pohjalle. (Jätä reunoille vähän enemmän tilaa kuin mitä minulla oli! Kun luumujen ympärillä ei ole riittävästi taikinaa mikä pitäisi kakun kasassa, käy kuten tälle kakulle: reuna romahtaa. Onneksi pieni ulkonäkövirhe ei vaikuta kakun makuun,) Valuta luumuille pari ohutta raitaa juoksevaa hunajaa ja jauha vielä päälle hiukan vaniljatankoa.

Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe, vanilja, kardemuma, kaneli ja neilikka. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhoseos taikinaan huolellisesti sekoittaen. Lisää lopuksi maito sekä hasselpähkinärouhe ja sekoita hyvin. Nostele taikina vuokaan luumujen päälle ja tasoita pinta.

Laita vuoka ritilälle uunin alimmalle tasolle ja kypsennä kakkua noin 40-45 minuuttia. Kokeile tikulla että kakku on varmasti kypsä. Anna kakun jäähtyä ennen kuin kumoat sen oikein päin.

Tarjoile hiukan lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kanssa.


2 kommenttia:

Karoliina kirjoitti...

Oikein toimiva ja helppo ohje, kiitos! Kakusta tuli mukavan mehevä ja maukas syyspäivien piristys.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Karoliina
Kiitos kommentista. Luumukeikauskakusta onkin enää lyhyt matka joulun mausteisiin.