keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Grissinit, italialaiset leipätikut




Grissinit ovat niitä leipätikkuja, joita italialainen ravintoloitsija kantaa pöytään odotellessasi ruokaa. Joskus ne ovat kokin itsensä leipomia, joskus yksittäispakattuja tehdastuotteita. Grissineistä on olemassa erilaisia alueellisia variaatioita ja yrttimausteita voi lisätä niin taikinaan kuin grissinien päällekin. Taikinaan voi myös olla leivottu jotain paikallista juustoa, gorgonzolaa tai vuohenjuustoa. Grissinin halkaisija vaihtelee lyijykynänpaksuisesta peukalonpaksuuteen eikä leipätikun pituuskaan liene standardoitu. Yleensä kuitenkin mitä pidempi, sen parempi. Tätä perusohjetta voi muunnella erilaisin maustein ihan mielensä mukaan.




Grissinit
(noin 20 leipätikkua, 2 pellillistä)

1,5 dl lämmintä vettä
2 tl (1/2 pss 5,5 g) kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoa
1 tl hienoa merisuolaa
0,5 dl hienoa parmesaaniraastetta
2 rkl laardia (oliiviöljykin käy)
(kuivayrttejä)
päälle
oliiviöljyä
1 tl karkeaa merisuolaa
1 tl kuivayrttejä maun mukaan (tai valkosipulijauhetta tai seesaminsiemeniä tms)

Ripottele kuivahiiva hiukan yli kädenlämpöiseen veteen ja anna hiivan heräillä noin 5-10 minuutin ajan. Sekoita keskenään vehnäjauho, suola sekä parmesaaniraaste ja kaada seos taikinakulhon pohjalle. Tee jauhojen keskelle kuoppa, kaada siihen vesi-hiivaseos ja sekoita hyvin. Lisää laardi/oliiviöljy (sekä kuivayrtit) ja alusta taikina hyvin, koneella noin 10 minuuttia, käsin hiukan kauemmin. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin tunniksi.

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, tasaiseksi levyksi ja leikkaa siitä kapeita, keskenään samankokoisia suikaleita. Muotoile suikaleet pitkiksi pötkylöiksi ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Älä välitä jos ne eivät ole ihan tasapituisia ja –levyisiä, tämähän on käsityötä eikä mikään leipätehdas. Anna grissinien kohota pellillä vielä noin 15 minuuttia. Sivele pötkylöden päälle hiukan oliiviöljyä. Hierrä merisuola sekä mausteet morttelissa tasaiseksi jauheeksi ja ripottele oliiviöljyn päälle. Paista 200 asteessa (180 astetta kiertoilma) noin 15 - 20 minuuttia kunnes leipätikut ovat rapeita ja kauniin värisiä. Jäähdytä grissinit ritilällä. Nämä ovat parhaimmillaan vasta leivottuina ja hiukan jäähtyneinä, mutta kestävät myös useamman päivän säilytyksen.



2 kommenttia:

Dinner4u2 kirjoitti...

Tulipa hyviä! Kiitos reseptistä!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kiittämisestä :) Aina nämä kaupan grissinit voittaa 6-0