lauantai 6. heinäkuuta 2024

Kaalipata on kevyttä ja edullista kesäruokaa


Kesällä kaiken ei tarvitse olla grillattua. Varhaiskaali on helppo raaka-aine, joka kypsyy todella nopeasti. Kaalipata valmistuu melkein kuin itsekseen – kunhan kaikki kasvisten pilkkomiset on ensin tehty, mikä sekään ei kestä ylivoimaisen kauan. Kannattaa tehdä iso annos, josta on syötävää toiseksikin ateriaksi tai vaikka pakkaseen. Tästä reseptistä riittää 4 - 5 nälkäiselle.

 

Kaalipata kesäkaalista ja jauhelihasta

 

1                    iso varhaiskaali (n 1000 g)
200-250 g     karkeasti raastettua porkkanaa
3                    uutta sipulia
2                    valkosipulinkynttä
400 g             vähärasvaista naudan jauhelihaa
1 rkl               rypsiöljyä
2 tl                 suolaa
0,5 tl              rouhittua mustapippuria
2 tl                 kuivattua meiramia (tai 2 rkl tuoretta)
1 tl                 kuivattua timjamia (tai 1 rkl tuoretta)
5 dl                vettä
1 dl                riisiä
1                    lihaliemikuutio
2 rkl              siirappia

 

Leikkaa kaali suikaleiksi, sipulit varsineen kuutioiksi ja valkosipuli viipaleiksi. Raasta porkkanat raastimen karkealla puolella.

Kuumenna isossa (min. 5 litran) kattilassa 1-2 rkl rypsiöljyä ja kuullota siinä sipulit. Kun sipuli on pehmeää, lisää jauheliha ja ruskista se sipulin joukossa yhdessä valkosipulin kanssa. Lisää suola, mustapippuri, meirami sekä timjami ja sekoita. Lisää kaali sekä vesi, kääntele ainekset sekaisin ja anna kiehua 5 minuuttia. Kun kaali on hiukan pehmennyt ja tiivistynyt, lisää joukkoon riisi, lihaliemikuutio pieninä murusina sekä siirappi. Sekoita ja keitä 5 minuuttia. Lisää sitten raastettu porkkana, sekoita ja anna padan hautua vielä noin 15 minuuttia.

Tarjoa kaalipata puolukoiden/puolukkahillon kanssa. Kuten kaikki kaaliruoat, maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä.

 

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Melko samat hommat meilläkin!

Uula M. kirjoitti...

Ite käytän joskus hunajaa siirapin sijaan (kun siirappi loppu jne). Ja lihaliemen teen valmiiksi, niin pääsee ehkä vähän helpommalla. Eli padan pohjalle reilu desi (kuumaa) vettä ja lihaliemikuutio ja hieman tomaattipyrettä. (Itsellä on keraaminen pata, johon laitan ainekset yleensä pannun kautta, ja jonka laitan sitten tunniksi uuniin)

Tuplaespresso kirjoitti...

Hups.
Ensin menee viikkotolkulla että tulisi yhtään ainoaa kommenttia ja sitten kun itse on poissa netistä viikon verran, tulee kaksi kommenttia :)

@ Campasimpukka
Joo, kesällä on niin hyvä tehdä kausiruokaa kasviksista. Sinä oletkin ollut tosi ahkera.
Me sen sijaan ollaan oltu niin tylsiä ettei ole ollut juuri mitään blogattavaa. Tuskin kukaan haluaa lukea että tänään syötiin kalaa, varhaisperunaa ja salaattia, eilen varhaisperunaa, kalaa ja salaattia ja toissa päivänä salaattia, varhaisperunaa ja kalaa... Ei silti, hyvää ja terveellistä kesäruokaahan se on :) Nyt kun on satanut, niin voisi löytää mökin lähimetsästä kanterelleja ja keksiä niistä jotain uutta. Ehkä kalaa, kantarellikastiketta ja perunaa? Tai jos ottaisi itseään niskasta kiinni ja lopettaisi tämän bloggausloman.

@ Uula M.
Kaalipadan voi valmistaa monella eri tavalla.