Tämän
vuoden pääsiäisen päivällispöytään suunnittelimme lammasta Lähi-idän maustein ihanan vanhan reseptimme mukaan. Lampaanlapa peitetään paksulla maustetahnalla ja se saa
hautua uunissa matalahkossa lämmössä useita tunteja. Valmis liha revitään
nyhtöpossun tapaan. Lampaan seuraksi tulee kokonaisuuteen sopivia kasviksia
sekä ohuita leipäsiä, joiden taikinan nesteenä on jogurtti.
Lampaanlapaa
Lähi-Idän maustein
1 luuton
lampaan lapa (noin 1,2 kg)
2 keltasipulia
2 rkl korianterin
siemeniä
1 rkl jeeran
siemeniä
0,5 dl oliiviöljyä
1 sitruunan
mehu (n. 0,5 dl)
4 valkosipulinkynttä
1 lehtipersiljaruukusta
varret, lehdet säästetään
1 sitruunan
kuori raastettuna
1 rkl pikakahvijauhetta
2 rkl merisuolaa
1 appelsiini
lohkottuna 4 osaan
1 sipuli
lohkottuna 4 osaan
Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Lohko
sipuli, laita se monitoimikoneeseen ja aja hienoksi niin että siitä lähtee
nestettä mahdollisimman paljon. Lisää mausteet, suola, öljy, sitruunamehu,
persiljanvarret, sitruunan kuoriraaste ja pikakahvi ja aja massa sileähköksi.
Kuumenna uuni 220 asteeseen. Raasta appelsiinista keltainen kuori ja laita se
odottamaan ruoan viimeistelyä. Laita uunivuoan pohjalle appelsiini ja sipuli
lohkoina. Aseta lammas niiden päälle. Jos lammasta ei ole halkaistu luuta
poistettaessa ei sitä tarvitse sitoa. Jos se on leikattu auki, pitää se ensin
sitoa kalastajanlangalla tms. ennen pannulle laittoa. Levitä maustetahna
lampaalle ja laita se uuniin 30 minuutiksi. Pienennä sitten uuninlämpö 130
asteeseen ja anna lihan kypsyä rauhassa, mielellään n. 6 tunnin ajan. Tarkoitus
on että se on ylikypsää ja sen voi repiä haarukoiden avulla.
Nopeat
pannuleivät
2 dl maustamatonta
jogurttia
3-4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus hienoa
merisuolaa
hiukan oliiviöljyä
paistoon
Sekoita jogurtti ja aluksi 2 dl vehnäjauhoja
sekä leivinjauhe. Lisää ½ dl kerrallaan jauhoja, kunnes taikina on sopivaa
vaivattavaksi. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä viitisen minuuttia. Jaa
taikina aprikoosin kokoisiksi palleroiksi ja kauli ne ohuiksi. Kuumenna öljyä
keskilämpöisellä pannulla ja paista ne useassa erässä. Käännä kun leipä kuplii
ja on saanut väriä alapinnalle. Pyyhi pannu ja paista kaikki valmiiksi.
Uunipunajuuria
ja muita lisukkeita lampaalle
3 punajuurta
hiukan oliiviöljyä
250 g kreikkalaista
jogurttia
2 hienonnettua
valkosipulinkynttä
ripaus hienoa
merisuolaa
5-6 tuoretta
taatelia hienonnettuna
150 g fetajuustoa
paloiksi murennettuna
1 granaattiomenan
siemenet
1 lehtipersiljaruukun
lehdet
puolikkaan mintturuukun
lehdet hienonnettuna
n. 80 g kuorittuja
pistaaseja
raastettua appelsiininkuorta
Huuhtele punajuuret ja kääri ne yksitellen
folioon. Roiski niille vähän oliiviöljyä niille ennen paketin sulkemista. Ne
kypsyvät lampaan kanssa 130 -asteisessa uunissa noin 1 ½ - 2 tunnissa.
Nosta paketit uunista ja anna niiden jäähtyä.
Irrota kuoret kypsistä punajuurista folion avulla hieromalla. Lohko punajuuret
ja laita odottamaan. Sekoita keskenään jogurtti, hienonnettu valkosipuli ja ripaus suolaa kastikkeeksi.
Aseta lammas tarjoilulaudalle tai astiaan ja
revi se kahdella haarukalla. Asettele lohkotut punajuuret sekä appelsiinit sen päälle ja
vierelle. Sirottele lampaan päälle vihreät, pistaasit, granaattiomenan siemenet
sekä taatelit ja murustele fetajuusto. Lusikoi lopuksi päälle valkosipulinen
jogurttikastike ja viimeistele raastetulla appelsiininkuorella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti