Noniin, enää ei tarvitse kärsiä öljykattilan roiskeista, vaan donitsitkin voi kätevästi kypsentää airfryerissa ja lopputulos on todella... täydellinen(?)... siis tosi hyvä. Itse en erityisesti tykkää kakkutaikinadonitseista, vaan enemmän tällaisista kardemummaisista ”pullataikinaan” leivotuista, ja tämä kokeilu ylitti kaikki odotukset. Jotta donitsista tulisi täydellisen kuohkea, taikinan tulee olla mahdollisimman pehmeä, sellainen joka on juuri ja juuri leivottavissa. Liian tiukasta taikinasta tulee kuivia känttyjä. Minultakin oli usko loppua josko taikina on leipomiskelpoinen, mutta onneksi en lisännyt taikinaan yhtään enempää jauhoja mitä reseptissä on. Siispä airfryer esille ja donitsipuuhiin. Tällä ohjeella ja muottikoolla tulee 16 pienehköä donitsia + reiät.
Airfryer donitsit
(ja passionpyreellä maustettu kuorrute)
1 kananmuna (koko L)
50 g voisulaa donitsien voiteluun ennen paistoa
* kuorrute
Ripottele työtasolle vehnäjauhoa ja ota myös pieneen astiaan hiukan vehnäjauhoa, jossa voit jauhottaa rengasmuotit ettei niihin tartu taikinaa. Nämä donitsit leikkasin pienehköllä Ø 6 cm rengasmuotilla ja reikiin käytin Ø 2 cm muottia.
Kippaa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja ripottele hiukan jauhoa myös taikinan pinnalle. Levitä taikina ensin varovasti käsin litteäksi, noin tuuman paksuiseksi levyksi. Jatka sitten kaulimella ja tasoita taikina 1 – 1,5 cm paksuiseksi levyksi.
Ota taikinasta muotilla kiekkoja ja laita ne leivinpaperoidulle uunipellille odottamaan paistoa. Taputtele loppu taikina tiiviiksi palloksi ja kääri se mahdollisimman tiukkaan kelmuun 20 - 25 minuutiksi, jolloin taikinaa on mahdollista käyttää vielä toiseenkin taikinalevyyn. Leikkaa sitten taikinakiekkoihin reiät pienemmällä muotilla.
Valmista kuorrute. Mittaa tomusokeri kulhoon ja lisää ripaus suolaa, passionpyree sekä voisula ja sekoita. Lisää seokseen maitoa sen verran, että valmiissa kuorrutteessa on suunnilleen sama viskositeetti kuin piimässä.
Kun ensimmäiset donitsit ovat saaneet kohota 10 - 15 minuuttia, esilämmitä airfryeria 180 asteessa noin 5 minuuttia ja voitele airfryerin korin pohja ruokaöljyllä ettei taikina tartu. Paistossa ei pidä käyttää mitään papereita.
Nosta yhteen paistoon kerrallaan neljä donitsia. Voitele ensin donitsin pohja voisulalla ja kun kaikki donitsit ovat korissa, voitele myös pinta. Kypsennä 180 asteessa 5 - 7 minuuttia riippuen siitä miten suuria donitseja olet tehnyt. Nämä paistuivat 5 minuuttia. Dippaa valmiit, lämpimät donitsit kuorrutteeseen ja nosta ne ritilälle kuivahtamaan. Jatka kunnes kaikki donitsit on paistettu.
Ota sitten loppu taikina pois kääreestään ja tee siitä donitseja samalla tavoin. Mitä tuosta taikinasta sitten lopulta enää jää, pyörittele se pötköksi, leikkaa suunnilleen donitsin reiän kokoisia paloja ja pyörittele ne palloiksi. Kaikki donitsinreiät paistetaan erikseen kun kaikki muu on valmista.
Voitele donitsinreiät voilla tai
ruokaöljyllä ja aseta ne airfryerin koriin hiukan erilleen toisistaan. Kypsennä
noin 3-5 minuuttia riippuen taikinapallojen koosta. Valmiit pallot voitelin lopuksi
kevyesti voilla ja pyörittelin kaneli-sokeriseoksessa.
Donitsit ovat parhaimmillaan hetikohta paiston jälkeen kun kuorrute on vähän kuivahtanut.
2 kommenttia:
Heissuli vei 👋
Sattui tämä blogitekstisi Pinterestissä silmiini ja piti tulla oikein lukemaan tämä kokonaisuudessaan. Nythän sulla on käynyt juuri niin kuin vähän epäilinkin: Munkit ja donitsit ovat menneet sekaisin. Munkin ja donitsin ero on taikinassa. Munkit kohotetaan hiivalla, donitsitaikina taas muistuttaa kakkutaikinaa ja kohotetaan leivinjauheella. Donitsitaikinaa ei tarvitse vaivata tai nostattaa kuten munkkitaikinalle tehdään. Eli sinä pidät munkkirinkilöistä etkä donitseista. Niin pidän minäkin. 👍😊
Muuten vuokaspray on myös oivallista rinkilöiden viimeistelyssä eikä siitä tule mitään ylimääräistä makua.
Terkuin munkkifani
Titta
Heissuli vei sinullekin, munkkifani.
Kiitos viestistäsi, mutta sorry, meillä donitsi on rengasmainen makea leivonnainen riippumatta siitä millä se on kohotettu.
Tiesitkö, että Suomi taitaa olla ihan ainoa maa, jossa jostain syystä on alettu käyttää tuollaista määritelmää. Ehkä siksi, että meillä on perinteisesti paistettu munkkeja ja donitsi ilmestyi maahamme varsin myöhään verrattuna muihin maihin. Edes harvat tämän vuosituhannen alun keittokirjat tuntevat donitsia, vaan viittaavat siihen munkkirinkiläreseptillä. Joissain 1990-luvun resepteissä jopa tavalliset pyöreät munkit kohotetaan leivinjauheella ja keitetään vedessä. Eikö olekin mielenkiintoista.
Naapurissamme Ruotsissa munkki on pyöreä (munk) ja donitsit ovat rengasmaisia, joko hiivalla tai leivinjauheella kohotettuja. (”I Sverige använder vi ordet munk för runda, friterade bakverk som doppas i strösocker. De kan vara fyllda. Medan ordet donuts används för rundplatta munkar med hål i mitten, glasyr på toppen och fantasifulla dekorationer.”)
Yhdysvaltoihin donitsi tuli tiettävästi jostain Alankomaiden suunnasta, missä sitä kutsuttiin nimellä olykoek eli öljykakku. Nimi viittasi uppopaistamiseen, kuten siellä päin kypsennetään useimmat ruoat. Aikojen kuluessa tästä leivonnaisesta kehittyi rengasmainen donitsi. Englanninkielisissä maissa doughnut on sekä munkki että donitsi, uunissa tai uppopaistamalla paistettu leivonnainen, jonka keskellä voi olla reikä – tai sitten ei. Hiiva- ja leivinjauhedonitsi erotetaan toisistaan sillä, että leivinjauheella kohotettua kutsutaan nimellä cake doughnut. Arnold’sissa tuskin ilahduttaisiin siitä, että heidän pitäisi uudelleen nimetä ihanat kuorrutetut ”original” donitsinsa kuorrutetuiksi munkkirinkeleiksi?
Ranskassa perinteinen munkki on beignet ja sen verran siellä on annettu periksi muiden maiden ruokakulttuurille, että donitsi on doughnut, mikä tahansa rengasmainen leivonnainen riippumatta siitä millä se on kohotettu, kuivahiivalla (levure sèche), tuorehiivalla (levure fraîche) tai leivinjauheella (levure chimique). Joskus myös täytettyjä ja kuorrutettuja reiättömiä munkkeja kutsutaan siellä nimellä doughnut. Sitten on vielä tuulihattutaikinasta uppopaistettu rengasmainen cruller, jota sitäkin pidetään eräänlaisena donitsina.
Ja Saksassa tavallinen munkki tunnetaan usealla nimellä, Berliner, Berlin, Bale, Buffel, Krappel, uppopaistettu hillotäytteinen munkki, joka on päällystetty tomusokerilla tai sokerikuorrutteella. Suomessakin tämä tunnetaan paikoin nimellä berliininmunkki. Eteläisessä Saksassa tätä hiivaleivonnaista kutsutaan myös donitsiksi (doughnut) ja ne voidaan nostatuksen jälkeen kypsentää yhtä hyvin öljyssä kuin uunissa.
Tulipa tästä pitkä vastaus, mutta kuten huomaat, nämä nimiasiat eivät aina ole kovin yksinkertaisia :)
Tuplaespresso
Lähetä kommentti