sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Kun kokkia laiskottaa – shrimp dogs eli katkarapusämpylät


Joskus käy niin että inspiraatio on kateissa eikä oikein keksi mitä laittaisi ruoaksi. Silloin mennään siitä missä aita on matalin ja tällä kertaa turvauduin tilliliemessä säilöttyihin katkarapuhin. Ajattelin ensin jotain lobster roll’in tapaista herkkua, mutta sitä varten olisi pitänyt itse leipoa sämpylät. Valmiit hodarisämpylät kun ovat liian höttöisiä ja murenevia, ja kaiken lisäksi ne on aina valmiiksi halkaistu, jolloin puolikkaat irtoavat toisistaan yleensä heti kun sämpylää yrittää avata. Onneksi lähikaupasta löytyi ongelmaan apu, esipaistetut kunnolliset maalaispatongit. Ei siis tullut mitään hot dogia, ihan vaan haalea täytetty sämpylä jonka täyte katkaravuista huolimatta ei yritä imitoida skagenia. Katkaraputäytteen ehtii valmistaa suunnilleen samassa ajassa kun patongit paistuvat uunissa ja tämän lisäksi ei tarvitakaan kuin kulhollinen salaattia. Kyllä tämä kuitenkin käy ihan oikeasta ruoasta.

 

 

Katkarapusämpylät

 

1 paketti        esipaistettuja (maalais)patonkeja
1 tölkki         (330/170 g) tilliliemeen säilöttyjä isoja katkarapuja
2                    kovaksi keitettyä kananmunaa
100 g             majoneesia
2 rkl              creme fraichea
1,5 rkl           tomaattipyreetä
kolmen          kevätsipulin varret ohuina viipaleina
2-3 rkl           hienonnettua tilliä
puolikkaan    sitruunan raastettu keltainen kuori
ripaus            cayennepippuria
maun mukaan  suolaa
voita
 


Paista patongit pakkauksen ohjeen mukaan.

Valuta katkaravut ja rapujen koosta riippuen niitä voi halutessaan leikellä hiukan pienemmiksi paloiksi. Murskaa keitetyt kananmunat haarukalla. Sekoita majoneesin joukkoon creme fraiche, tomaattipyree, kevätsipulia, tilliä, sitruunankuorta sekä cayennepippuria (ja suolaa) oman maun mukaiseksi kastikkeeksi. Sekoita katkaravut ja kananmunat kastikkeen joukkoon. Leikkaa lämmin patonki kahteen osaan ja halkaise ne niin että viilto tulee keskelle patongin yläpintaa ja leipä aukeaa kuin kirja. Voitele leikkuupinnat voilla ja täytä katkarapuseoksella. Nauti salaatin kanssa.

 

2 kommenttia:

Taija-Tiia kirjoitti...

Huh miten herkullisen näköinen leipä! Tällaista pitää testata :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Oli tosi herkullinen. Tässä vaan pitää muistaa että ei käytä pakastekatkarapuja, koska niiden makua (tai oikeastaan mauttomuutta) ei voi verrata tilliliemirapuhin :)