tiistai 17. lokakuuta 2023

Nahkiaisten ystävälle Yatsumeunagi Nigiri - ヤツメウナギにぎり


Nahkiainen on syksyinen herkku, josta ollaan tasan kahta mieltä: joko sitä pidetään taikka sitten ei. Isäni aikoinaan maistatti minulle nahkiaisia ja minä pidin niiden mausta. Porissa asuessani kävin sesonkiaikana usein Vilposen nahkiaispaistamolla Ulvilassa hakemassa juuri paistettuja nahkiaisia, jotka napostelin lämpiminä sellaisenaan autossa ajellessani takaisinpäin. Vastapaistettu nahkiainen ei kaipaa seurakseen mitään ihmeellistä. Monet nauttivat niiden kanssa hovimestarin kastiketta ja sopivassa seurassa herkutteluhetkeen liittyy myös kylmä olut ja perinteinen koskenkorvalainen väkevämpi juoma.

Olen usein sushia syödessäni miettinyt, voisiko nahkiaista käyttää sushin valmistukseen. Tänä syksynä aloin tehdä kokeiluja ja testasin erilaisia vaihtoehtoja. Yksinkertainen nigiri osoittautui lopulta parhaaksi. Wasabi toimii nahkiaisen kanssa erinomaisesti ja tässä nimenomaisessa vaihtoehdossa nahkiainen myös näkyy. Cross kitscheniä edustava nahkiaisnigiri, japaniksi yatsumeonagi nigiri. Tämänvuotinen nahkiaissesonki alkaa olla jo lopuillaan, mutta jos ei nyt ehdi kokeilla tämän herkun valmistusta, niin ensi vuonna sitten. Kaunis annos saattaa saada jopa sellaisetkin, jotka ovat aikaisemmin nyrpistelleet nenäänsä nahkiaiselle, maistamaan sitä tässä japanilaishenkisessä asussa.

Koska en ole mikään sushiriisin asiantuntija, jätän antamatta sille keitto-ohjeen. Netistä löytyy useita ohjeita, jollei sinulla satu jo olemaan sellaista. Tärkeää on huuhtoa riisi todella hyvin ennen sen kypsentämistä. Se pitää tehdä niin moneen kertaan, että huuhteluvesi on täysin kirkasta.

Kostuta sormella nori-merileväarkki ja leikkaa siitä terävällä veitsellä kokomittaisia suikaleita. Muotoile riisistä nigiripötkylä. Paina sen päälle pieni pitkittäinen ura. Paloittele nahkiainen sopivan pituisiksi paloiksi. Sivele palojen alapuoli wasabitahnalla ja aseta ne riisin päälle. Kietaise norisuikale nigirin ympäri. Tarjoa wasabin ja sushi-inkiväärin kera. Soijakastikettakin voi käyttää niin halutessaan, mutta itse en sitä kaivannut tässä yhdistelmässä.

Ei kommentteja: