Kukkakaalipihvit, -pyree ja karitsanlihapyörykät
Kun kokkaat kukkakaalia, yritä valita ostoskoriisi mahdollisimman napakka yksilö. Se ei ole yhtään kalliimpi kuin ne pehmeiksi nuupahtaneet kukkikset samassa laarissa. Suojuslehtiäkin voi käyttää ruoaksi, kuten keittoihin, vaikka useimmat napsivatkin ne pois kukkakaalista ennen punnitusta.
Kukkakaalipihvit, -pyree ja karitsanlihapyörykät
Kun lihapyörykät on paistettu, ota
kukkakaali uudelleen käsittelyyn. Keitä kukkakaalinpalat pehmeiksi miedosti
suolatussa vedessä, soseuta ne ja sekoita joukkoon creme fraiche. Mausta
suolalla ja ripauksella mustapippuria.
Kuumenna pannulla oliiviöljy, lisää voi ja odota kunnes se sulaa. Laita pannulle kukkakaali”pihvit” ja paista ne molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
400 g karitsan jauhelihaa
Minisalaatti yrteistä ja granaattiomenasta
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää annosten päälle.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Juustoisella sienimuhennoksella gratinoitu kukkakaali on todellista herkkuruokaa. Yhdestä isohkosta kukkakaalista tulee kahdelle reilun kokoinen kasvisateria ja jos kukkiksen seuraksi paistaa pihvit tai kalafileet, siitä riittää neljälle. Tarjoile vaikkapa paistetun kuhafileen, vuohenjuuston ja uunikuivattujen kirsikkatomaattien kanssa.
Sienigratinoitu kokonainen kukkakaali
Esikypsennä kukkakaali kokonaisena melkein kypsäksi miedosti suolatussa vedessä. Nosta kukkakaali valumaan lautaselle talouspaperin päälle.
Kuori ja pilko sipuli. Leikkaa
esikäsitellyt sienet ihan pieniksi muruiksi. Sulata voi kasarissa ja kuullota
sipuli voissa miedolla lämmöllä pehmeäksi. Lisää kaikki sienet ja ruskista
niitä hetken aikaa. Lisää vehnäjauhot ja sekoittele ne sipuli-sieniseoksen
joukkoon. Varo ettei jauhot pala. Lisää sienten liotusvesi sekä oksistaan
riivityt timjaminlehdet ja sekoita tasaiseksi. Keittele muhennosta noin 5
minuuttia, lisää maito hyvin sekoittaen ja keitä vielä toiset 5 minuuttia
kunnes jauhot ovat kypsät. Ota kasari pois lämmöltä ja sekoita juustoraaste
muhennoksen joukkoon. Maista muhennosta ja mausta se mustapippurilla sekä
tarvittaessa myös suolalla.
Laita keitetty kukkakaali uunivuokaan leivinpaperille ja kaada sienimuhennos sen päälle. Gratinoi uunissa 225 asteessa noin 12 minuuttia. Lisäksi paistettua kuhafileetä.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Riisi/risotto, ohra/ohratto, samalla logiikalla kukkakaalista tulee kukkakaalitto…
Olipa tämän lisäkkeen nimi mikä tahansa, kypsennetty kukkakaalimuru täydentää erinomaisesti kanacurrya.
Kukkakaalitto ja kanacurry
Hienonna loputkin kukkakaalin kukinnoista tehosekoittimessa ihan pieniksi muruiksi. Kuumenna kattilassa 1 rkl oliiviöljyä ja lisää siihen 1 dl kukkakaalimurua. Sekoittele kunnes kukkakaali on hiukan pehmennyt ja lisää sen jälkeen 0,5 dl mantelimaitoa. Keitä seosta matalalla lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää loput kukkakaalinmurut sekä suola, sekoita hyvin ja anna kukkakaaliton kypsyä kannen alla noin 5 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna kukkakaaliton jälkikypsyä kunnes kanacurry on valmista.
Lisää kanacurryyn lopuksi hienonnettua korianteria ja sekoita. Lusikoi lautasille kukkakaalittoa, sen päälle kanacurrya ja lopuksi rouhittuja cashewpähkinöitä sekä vielä pinnalle hiukan tuoretta korianteria.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Syksyn tullen kuuma keitto lämmittää mukavasti. Kukkakaalin voi käyttää ruokaan kokonaan, siis myös vihreät suojuslehdet, kukkakaali kypsyy nopeasti ja siihen sopii monenlaiset mausteet. Eikä haittaa, vaikka itse kukkakaalin maku vähän peittyisikin. Kookosmaito pehmentää runsasta mausteisuutta ja jos tuntuu siltä, että tällainen keitto jäisi kaipailemaan jotain lihaisampaa elementtiä, pinnalle voi halutessaan murentaa vaikka rapeaksi paahdettua pekonia.
Mausteinen kookos-maapähkinä-kukkakaalisosekeitto
* * * * * * * * * * * * * * * *
Air fryerissa paahdettuja kukkiksia voisi syödä vaikka joka päivä. Kun tekee tämän reseptin chilikukkakaalit, kannattaa kiehauttaa ainakin tuplamäärä kukintoja ja jemmata loput jääkaappiin. Esikypsennetyt kukinnot on sitten helpot viimeistellä öljyn ja mausteiden kautta air fryerissa omalle lautaselle, kun kaikki on jo odottamassa käden ulottuvilla.
Chilikukkakaalit airfryerissa
1 tl karkeaa merisuolaa
0,5 dl oliiviöljyä
4 rkl majoneesia
punaista ja vihreää chiliä ohuina viipaleina
Leikkaa kukkakaalin kukinnot hiukan pienemmiksi paloiksi. Kuumenna isossa kattilassa miedosti suolattua vettä ja kun vesi kiehuu, lisää sinne huoneenlämpöiset kukkakaalin kukinnot. Ryöppää kukintoja 1,5 minuuttia, minkä jälkeen kaada ne siivilään ja siivilästä jääveteen jäähtymään. Valuta jäähtyneet kukinnot, kuivaa ne huolella ja laita jääkaappiin jäähtymään vielä muutamaksi tunniksi. Tämä käsittely parantaa kukkakaalin rakennetta.
Valmista maustesekoitus. Mittaa kaikki mausteet kutterin kannuun ja surauta hienoksi jauheeksi.
Laita valkosipulinkynnet mortteliin veden kanssa ja survo kynnet murskaksi. Siivilöi valkosipulimurska pois ja käytä vain vesi. Mausta majoneesi valkosipulivedellä ja sekoita.
(Leikkaa erikseen chiliviipaleet ja lehtipersiljasilppu.)
Laita kukkakaalit isoon kulhoon ja pyörittele ne oliiviöljyssä. Lisää muutama ruokalusikallinen maustesekoitusta ja kääntele kukintoja niin että ne ovat kauttaaltaan mausteiden peitossa.
Esilämmitä airfryeria 180 asteessa noin 10 minuuttia. Asettele kukkakaalit airfryerin koriin yhteen kerrokseen (frittaa sitten niin monta erää kuin tarvitsee) ja kypsennä ensin 7 minuuttia, minkä jälkeen ravista koria ja frittaa vielä 3-4 minuuttia. Kaada valmiit kasvikset kulhoon ja jatka seuraavalla erällä. Kun kaikki kukkakaalit on valmiit, lisää valkosipulimajoneesi ja sekoita.
Tarjoile liharuoan lisukkeena tai vaikka ihan sellaisenaan chilin ja lehtipersiljan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti