Kun on aika valmistautua muuttoon
maalta takaisin kaupunkiin, on hyvä hetki käyttää yrttimaasta ne viimeiset
jäljellä vielä olevat yrtit. Tämä pestopastaresepti on siihen erinomainen konsti.
Juuri nyt sesongissa oleva kesäkurpitsakin kuuluu osana tähän herkulliseen pestoruokaan. Jääkaapista erilaiset kovat juustot saadaan näin
hyötykäyttöön samoin kuin vajaat suolapähkinäpussit. Maukas
pesto on tämän ruoan tärkein elementti. Se nostaa pastan ja pyörykät suorastaan
sille kuuluisalle huippukokkien ”nextille levelille” eikä ollenkaan maistu
siltä että tämä olisi vain koottu erilaisista keräilyeristä. Tässä pestossa on pidempi ainesluettelo mitä useimmissa resepteissä, mistä syystä lopputuloksesta tulikin erityisen maukas ja tasapainoinen. Itse asiassa, jos on kerrankin itse tehnyt edes ihan peruspestoa, ei enää tikullakaan koske kaupan valmispestoihin.
Pesto
noin 5 dl yrttejä ilman varsia (lehtipersilja, minttu, basilika,
korianteri)
0,8 dl oliiviöljyä
35 g kapriksia
valutettuna (=pieni purkki)
50 g suolapaahdettuja
pähkinöitä (pistaasi, cashew, maapähkinä)
1 mieto punainen
chili pätkittynä
2,5 dl karkeasti raastettua kovaa juustoa (parmesaani,
manchego, pecorino)
3 valkosipulin
kynttä
1 sitruunan
raastettu kuori
¼ sitruunan
mehu
½ tl jauhettua
korianteria
ripaus hienoa merisuolaa
2 tl juoksevaa
hunajaa
Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen
ja pyöräytä niistä tasainen pestokastike. Peston maku vaihtelee käyttämiesi
yrttien, pähkinälajikkeen ja juuston mukaan, ja siksi on tärkeää muistaa
maistaa. Jos pestosta tuntuu puuttuvan jotain, lisää makua tarvittaessa ja
sekoita uudelleen. Pääasia että itse tykkäät mausta.
Viikonloppukoira norkoili makupaloja
ja yrteistä piti eniten basilikasta sekä korianterista.
Pestopossupyörykät
600 g porsaan
jauhelihaa
1 sipuli
hienonnettuna
40 g pankoa
1 kananmuna
1 1/3 tl hienoa merisuolaa
puolikas
annosta edellä tehtyä pestoa
Yhdistä kaikki ainekset, sekoita ne
käsin kulhossa ja muotoile niistä pullia. Älä purista niitä liian tiukoiksi
palloiksi. Voit kypsentää ne perinteiseen tapaan pannulla voin ja öljyn sekoituksessa
tai sitten airfryerilla ihan vaan sellaisenaan 200°C ja 10-12 minuuttia/satsi.
Tästä määrästä tuli airfryerissa kaksi paistoerää ilmavasti aseteltuna.
Pasta (neljälle)
12 nyyttiä tagliatellea
2 kesäkurpitsaa
tilkka oliiviöljyä
se toinen puolikas edellä
valmistetusta pestosta
Tee ensin kesäkurpitsoista suikaleita.
Halkaise kesäkurpitsat ja viillä puolikkaat leikkauspinnan puolelta pitkittäin noin
sentin välein siten, että viilto ulottuu kuoreen asti, mutta ei sen läpi. Leikkaa
sitten mandoliinin avulla kesäkurpitsasta parin millin paksuisia, tagliatellen näköisiä suikaleita.
Keitä tagliatellea suolalla
maustetussa vedessä ja kun pastan keittoaikaa on jäljellä 3 minuuttia, lisää
kesäkurpitsasuikaleet. Kun pasta on kypsää, sekoita kattilan sisältö huolella
niin että kesäkurpitsasuikaleet sekoittuvat joukkoon. Valuta pasta ja kaada se
takaisin kattilaan. Lisää pastaan hiukan oliiviöljyä ja sekoita, minkä jälkeen
lisää joukkoon loput edellä tehdystä pestoannoksesta. Jaa pasta lautasille, raasta
pinnalle parmesaania ja nosta myös pyörykät lautasille. Vajaa pussillinen pakasteherneitä kävi mikron kautta ja viimeisteli annokset.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti