torstai 27. huhtikuuta 2023

Kesäkurpitsaleipä


Jääkaapissa oli yksi heräteostos, kesäkurpitsa, joka ei lopulta tuntunut sopivan oikein mihinkään, mutta onneksi ulkomaisia reseptejä selatessa aussibloggaaja Not Quite Nigella’n sivuilta löytyi kesäkurpitsaleivän ohje. Kun kaikkea muuta reseptiin kuuluvaa oli valmiina, yhtäkkiä kesäkurpitsallekin löytyi käyttöä. Hiukan alkuperäistä reseptiä soveltaen ja pienentäen leivästä tulikin todella maukas aamiaisleipä, joka oli parhaimmillaan paahdettuna.


 

Kesäkurpitsaleipä

 

200 g             vehnäjauhoa
80 g               parmesaaniraastetta
1 dl                ruohosipulia, kevätsipulia, persiljaa, basilikaa ym yrttejä
1                    vihreä chili
1 tl                 valkosipulijauhetta
1 tl                 leivinjauhetta
1 tl                 ruokasoodaa
1 tl                 suolaa
0,5 tl              sokeria
hiukan           mustapippuria

200 g             raastettua kesäkurpitsaa

3/4 dl             ruokaöljyä

3/4 dl             maitoa
2                    munaa
1 rkl              sitruunamehua

1 rkl               ruokaöljyä

20 g               parmesaaniraastetta
 
voita leipävuoan voiteluun

 

Laita uuni lämpenemään 140 asteeseen ja voitele leipävuoka.

Sekoita keskenään vehnäjauho, parmesaaniraaste, hienonnetut yrtit, ihan pieneksi hienonnettu chili, valkosipulijauhe, leivinjauhe, ruokasooda, suola, sokeri ja muskottipähkinä.

Laita kesäkurpitsaraaste puhtaan pyyhkeen tai caritaliinan sisään ja purista raasteesta pois mahdollisimman paljon nestettä.

Vatkaa kevyesti keskenään ruokaöljy, maito, munat sekä sitruunamehu.

Lisää puristeltu kesäkurpitsaraaste jauhoseokseen ja sekoita huolella niin että raaste on täysin sekoittunut jauhoseokseen. Lisää öljy-munaseos ja sekoita. Lusikoi leipätaikina pitkänomaiseen leipävuokaan, tasoita ja viimeistele pinta pirskottamalla sille öljyä ja parmesaaniraastetta. Laita kesäkurpitsaleipä paistumaan uunin alatasolle.

Kypsennä 1 tunti ja 30-45 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Jäähdytä leipä ennen viipalointia. Maistuu erityisen hyvältä paahdettuna.

Ei kommentteja: