tiistai 25. huhtikuuta 2023

Parsa-sitruunarisotto


Aihisen Kape totesi IS haastattelussa, että parsa on juuri nyt ihan parhaimmillaan. Eipä siihen ole vastaan sanomista, joten parsanippu ostoskoriin ja kokkaamaan. Perulaisesta ja meksikolaisesta tarjonnasta on siirrytty jo vähän lähemmäs Suomea Eurooppaan, Italiaan ja Espanjaan. Italialainen vihreä parsanippu oli niin hyvän näköinen ja ihan siedettävän hintainenkin, että se pääsi maustamaan viikonlopun sitruunaista risottoa.

Sen verran parsasta, että jos kaupassa on valinnan varaa, risottoon sopisi erityisen hyvin sellaiset ihan ohuet parsat, joista saa paljon pieniä nuppuja koristeeksi.

 

Tämän linkin takaa löytyy vielä paljon muitakin ihania parsareseptejä.

 

Parsa-sitruunarisotto

 

500 g             tuoretta vihreää parsaa

1 rkl              oliiviöljyä
1 rkl              voita                
1                    sipuli ihan pieninä kuutioina
130 g             risottoriisiä (Arborio)
0,5 dl             kuivaa valkoviiniä
8-10 dl          parsojen keitinlientä
1 rkl              hienonnettuja tuoreita salvianlehtiä
2 rkl              creme fraichea
puolikkaan    sitruunan raastettu kuori + lisää lautasille
40 g               raastettua pecorinojuustoa + lisää lautasille
 

 

Napsauta parsoista kuivat tyvet irti, mutta älä heitä niitä pois. Leikkaa irti myös parsojen nuput ja laita ne erikseen odottamaan vuoroaan. Mittaa kattilaan noin 15 dl vettä, lisää 1 rkl suolaa ja 1 tl sokeria ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, tipauta sinne kaikki parsojen varret ja kuivat tyvet ja keitä niin kauan että parsojen varret ovat täysin pehmeitä ja ylikypsiä. Nosta parsojen varret sivuun, siivilöi vesi talteen ja heitä kuivat tyvet pois. Parsan makuinen keitinvesi käytetään risoton nesteeksi. Leikkaa ylikypsien parsojen varret parin sentin paloiksi, lisää pari ruokalusikallista keitinlientä ja soseuta sauvasekoittimella.

Kuumenna laakealla pannulla oliiviöljy ja voi, ja kuullota siinä sipuli. Lisää riisi ja kuullota se sipulin joukossa. Possauta pannulle valkoviini ja kevyesti sekoitellen anna sen haihtua. Lisää sitten pari kauhallista kuumaa parsojen keitinlientä, sekoita varovasti ja odota kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää sitten samalla tavalla nestettä pari kauhallista kerrallaan välillä kevyesti sekoitellen ja kun riisi on kermaisen pehmeää, mutta siinä on vielä hiukan purutuntumaa, risotto on viimeistelyä vaille valmista. (Aikaa tähän kuluu noin 20-30 minuuttia. Kaikkea lientä ei ehkä välttämättä tarvita tähän risottoon. Ja kuten kaikissa risotto-ohjeissa aina muistetaan mainita, risoton kuuluu olla enemmän velliä kuin puuroa.)

Sillä välin kun riisi kypsyy, kuumenna vettä sen verran että keität siinä parsannuppuja muutaman minuutin ajan, minkä jälkeen laita ne jäähtymään kylmään veteen. Sekoita parsasoseen joukkoon hienonnetut salvianlehdet, raastettu sitruunankuori sekä creme fraiche ja lämmitä seos. Lisää maustettu parsasose sekä pecorinoraaste risottoon ja sekoita huolella. Mausta tarvittaessa suolalla. Jaa risotto kahdelle lautaselle ja ripottele parsannuput risoton päälle. Viimeistele raastetulla sitruunankuorella ja pecorinoraasteella.

 

Vaikka risotto on sellaisenaan jo ihan täyttä ruokaa, me nautimme sen voissa paistetun kuhafileen kanssa. Mutta koska kuhafilee risoton päällä ei ollut kovin kuvauksellinen eikä kuhaa yleensä syödä lusikalla, säästin varsinaisen annoskuvan tähän reseptin loppuun. Nam!

Ei kommentteja: