tiistai 28. helmikuuta 2023

Ihanan raikas veriappelsiinisalaatti


Jokin aika sitten valitin, että kaikki ostamani veriappelsiinit ovat ihan tavallisen appelsiinin värisiä ja minulle kerrottiin, että veriappelsiini tarvitsee kylmiä öitä punastuakseen. Ehkä Sisiliassa, ja muualla missä veriappelsiineja kasvaa, on viime aikoina ollut riittävästi koleita öitä, sillä perjantaina niitä löytyi irtomyynnistä, oikean värisiä veriappelsiineja. Eihän niitä voinut kauppaan jättää. Ihan ensimmäinen niistä valmistettu herkku viikonloppuna oli veriappelsiinisalaatti kevytlounaaksi.

 

 

Veriappelsiinisalaatti

 

1  ihan pieni punasipuli
                      (0,5 dl etikkaa, 1 dl sokeria, 1,5 dl vettä)
150 g  salaatteja: romaine, rucola ja punasalaatti (tai valmis Toscana –sekoitus)
1  pieni fenkoli
2  veriappelsiinia
pieni kourallinen kuorittuja paahtamattomia pistaaseja
10  mustaa oliivia
tuoretta korianteria
   veriappelsiinivinaigrette:
veriappelsiinimehua
2 rkl  pikkelöintilientä
3 rkl  rypsiöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

 

Tee punasipulille pikapikkelöinti. Mittaa pieneen kattilaan etikka, sokeri sekä 0,75 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita sen verran että sokeri liukenee ja lisää sitten loppu vesi, jolloin liemi hiukan jäähtyy. Kuori, halkaise ja viipaloi ohuelti yksi pieni punasipuli ja tipauta viipaleet pikkelöintiliemeen. Siellä ne maustuvat juuri sopivasti sillä välin kun valmistelet muita aineksia.

Leikkaa fenkoli mandoliinilla millin ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa veriappelsiineista kuori pois ja leikkaa sitten ”fileet” irti lohkojen sisältä. Purista jäljelle jäänyt mehu kuppiin vinaigrettea varten. Lisää mehun joukkoon 2 rkl pikkelöintilientä punasipulikattilasta, rypsiöljy, suolaa sekä mustapippuria ja sekoita. Siinä on salaatin kastike.

Jaa ainekset kahdelle lautaselle ja viimeistele vinaigrettella.

 


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Veriappelsiinit ovat kyllä ihan parasta❤️🍊Totta, sitruspuut tarvitsevat kylmää jotta niiden kuoren klorofyllit muuttuvat karotenoidiksi. Sen vuoksi täällä syksyn alussa appelsiinit ovat vihreitä, mutta sisältä ihan oikean värisiä🍊🍋❤️ja trooppisessa Venezuelassa appelsiinien kuori oli aina vihreä. Ihana salaatti❤️

Tuplaespresso kirjoitti...

Nyt veriappelsiinit alkaa olla jo niin vähissä kaupoista, että päätin jatkaa tekemällä niistä lopuista curdia ja marmeladia. Täytyy katsoa jos ehtisi tekemään vielä toisen satsin, kun tuli niin hyvää :)