lauantai 11. helmikuuta 2023

Valentinen hummeri


Omalle kullalle täytyy valmistaa hyvää ruokaa joka päivä (kumpikin vuorollaan), eikä Valentinen päivä 14. helmikuuta ole siitä poikkeus. Tai on ehkä sen verran, että silloin on hyvä syy törsätä vähän kalliimpiin raaka-aineisiin, tällä kertaa hummeriin. Vaikka olikohan tuokaan nyt niin hirveää törsäämistä, kun tähän ateriaan meni kaksi pientä 300 gramman pakastehummeria tarjouksesta? No hummeria kuitenkin, äyriäisistä yksi herkullisimmista. Tarjosin hummerin yrttirisoton kanssa. Kun ajoittain ostaa erilaisia tuoreyrttiruukkuja, niistä osa tuppaa kuivumaan tai jää muuten käyttämättä. Ne ylimääräiset yrtit kannattaa tuolloin pakastaa myöhempää käyttöä varten, kuten tällaiseen ruokaan, maustamaan risottoa: tilliä, lehtipersiljaa, basilikaa, oreganoa, ruohosipulia, salviaa, rakuunaa, karhunlaukkaa, korianteria…

Ota resepti talteen, vielä ehtii hankkia ainekset herkullista ystävänpäivän ateriaa varten!

 


 

Valentinen hummeri

(kahdelle)

50 g  tuoretta pinaattia

50 g  erilaisia tuoreyrttejä (voi olla myös pakasteesta)
                      tilli, persilja, ruohosipuli, oregano, korianteri, salvia, rakuuna tms
1 rkl  oliiviöljyä
pikku ripaus hienoa merisuolaa

2 kpl  pientä (n. 300 g) pakastehummeria

1  sitruuna
hiukan hienoa merisuolaa

2 rkl  oliiviöljyä

1  pieni salottisipuli
3  aurinkokuivattua tomaattia (tölkistä)
hummerien kuoret
10 dl  vettä

2 rkl  oliiviöljyä

2 dl  risottoriisiä (arborio)
1 dl  samppanjaa (suositus: Laurent-Perrier La Cuvée Brut)
noin 6 - 7 dl  hummerilientä  (keitetään hummerien kuorista)
2 – 3 rkl  yrttisosetta
1 dl  parmesaaniraastetta
Maldon suolaa

(koristeeksi tuoreita syötäviä kukkia)

(Ruokajuomaksi Laurent-Perrier La Cuvée Brut)

 

 

Ota hummerit sulamaan. Upota pakkaukset kylmään veteen ja muutaman tunnin kuluttua hummerit ovat sulaneet ja perattavissa.

Valmista tuoreyrttisose. Laita vettä kiehumaan ja kun se kiehuu, upota pinaatit ja yrtit minuutiksi tai pariksi ryöppääntymään kiehuvaan veteen. Valuta yrtit siivilässä ja laita heti jääveteen jäähtymään, jotta yrttien kaunis vihreä väri säilyisi. Kun yrtit ovat jäähtyneet, purista niistä kaikki ylimääräinen vesi ja laita yrtit sauvasekoittimen kannuun. Lisää hiukan oliiviöljyä sekä rípaus suolaa ja soseuta yrttisoseeksi. Laita sose odottamaan. Tätä käytetään risoton maustamiseen.

 


Perkaa hummereista kaikki mahdollinen liha mahdollisimman tarkkaan. Pakastehummereita on joskus vähän haastavaa perata kun sulatettu liha menee helposti pieniksi paloiksi. Yritä kuitenkin saada ulos mahdollisimman ehjinä sekä pyrstöt että saksilihat. Myös nivelissä ja usein ohuissa koivissakin on paljon lihaa. Mitä enemmän rääppeitä sieltä saa irrotettua, sitä parempi. Levitä hummerien lihat lautaselle ja raasta pinnalle sitruunankuorta. Lopuksi vähän hienoa merisuolaa ja lautanen jääkaappiin makuuntumaan.Kuoret käytetään risottoliemen valmistukseen.

Murskaa hummerien kuoret ja aloita hummeriliemen valmistus. Laita hummerinkuoret vähäksi aikaa (15-30 min) paahtumaan uunipellille 200 asteeseen. Kuori ja leikkaa ihan pieniksi kuutioiksi yksi pieni salottisipuli. Kuumenna isohkossa kasarissa oliiviöljy ja kuullota siinä sipuli. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja sekoittele niitä hetki öljyn joukossa. Lisää uunissa paahtuneet hummerinkuoret  ja paahda niitä kasarissa sipulin ja tomaatin kanssa 5 – 6 minuuttia. Lisää pari desilitraa vettä ja sekoittele kasarissa aineksia keskilämmöllä kunnes vesi on lähes haihtunut. Lisää vettä ja jatka sekoittamista. Keittele aineksia 15-20 minuuttia kunnes liemi on saanut riittävästi hummerin aromia. Kaada liemi kulhoon siivilän kautta. Maukasta hummerilientä tulisi olla kulhossa nyt noin 6 – 7 desilitraa. Siivilään jääneet kuoret ja muut makuaineet voi nyt heittää pois.

 


Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja kuullota siinä risottoriisejä noin 5 minuuttia koko ajan sekoitellen. Possauta kuullotettuihin riiseihin samppanja ja anna sen imeytyä riisiin. Käytä sekoittimena pehmeää silikonilastaa, joka ei riko riisiä. Lisää hummeriliemi vähän kerrallaan ja kun risotto alkaa olla juuri ja juuri ”al dente” eli riisissä on vielä hiukan puruvastusta, lisää joukkoon yrttisose ja sekoita se huolella risottoon. Lopuksi sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja mausta tarvittaessa suolalla.

Jaa risotto tasan kahdelle lautaselle, viimeistele hummerinlihalla. Osan hummerista voi leikellä ihan pieneksi ja päällimmäiseksi kokonainen pyrstö tai saksilihat, mikä nyt peratessa sattuu jäämään ehjimmäksi. Lopuksi annokset voi koristella vaikka tuoreilla syötävillä kukilla.

 
 

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ooh mikä annos😋

Tuplaespresso kirjoitti...

Ja niin helppo! Valmiissa hummerissa ei ole kuin perkaamisen vaiva :) Ja tuo yrttirisotto oli sellaista että sitä täytyy tehdä useamminkin. Loistava tapa käyttää erilaisten tuoreyrttien jämät.