Syksyn klassikko on kurpitsa. Tai miten nyt haluakaan käsittää sanan ”klassikko”, sillä Suomessa kurpitsan mahdollisuudet on löydetty vasta 2000-luvulla. ”Viikon kasvis” –sarjassa kahdeksan vuotta sitten kirjoitin kurpitsasta näin:
”Yritin etsiä vanhoista keittokirjoista kurpitsareseptejä ja huomasin, että niitä ei ole. Ei kertakaikkiaan ole. WSOY:n Keittotaidon kultainen kirja (1966) kertoi kurpitsasta näin: ”Iso kurkkua muistuttava hedelmä. Syödään yleensä muhennoksena lihan kanssa, mutta myös umpioituna tai hillottuna liharuokien lisänä.” Yhtä tyhjän kanssa, kun neuvossa sekoitetaan kurpitsa ja kesäkurpitsa. Valittujen Palojen Ruokavuosi (1981) ei sekään tehnyt kotikokkia hullua hurskaammaksi. Otavan Suuri Keittokirja (1999) ei tunne kurpitsaa ollenkaan. Aura Liimataisen Parasta Kotiruokaa (2003) kokkaa pari reseptiä kesäkurpitsasta, mutta ei mainitse kurpitsaa. Vasta Hesarin Ruokatorstai –keittokirjassa (2006) on kurpitsareseptejä. Voidaanko tästä päätellä, että kurpitsa muussa muodossa kuin pikkelssinä on pääosin vasta tämän vuosituhannen tuttavuus suomalaisessa ruokapöydässä? Amerikkalaisista kurpitsaresepteistä sen sijaan on jo suoranaista ylitarjontaa. Mitä me tehtiin ennen kuin oli internet?!”
Kaikki eivät pidä kurpitsasta. Siksi ensimmäinen resepti on pekaanipraliini-kurpitsapiirakka, jota maistettuaan kurpitsan inhoaja ottaa toisen palan, ehkä kolmannenkin - ja pyytää reseptin. m.o.t.
PEKAANIPRALIINI-KURPITSAPIIRAKKA
Kurpitsa-tomaatti-pinaatticrumble sopii niin lihan kuin kasvistenkin lisukkeeksi.
KURPITSA-TOMAATTI-PINAATTICRUMBLE
Marokkolainen mausteinen kurpitsakeitto lämmittää syysmyrskyllä.
MAROKKOLAINEN MAUSTEINEN KURPITSAKEITTO
Myskikurpitsaohukaiset sopivat erityisen hyvin graavilohitartarin kanssa.
Paistettu maksa ja kurpitapolenta sopivat yhteen.
KURPITSAPOLENTAA JA PAISTETTUA MAKSAA
Kurpitsasosetta voi käyttää myös sämpylöiden raaka-aineena. Kun sämpylän sitoo sopivasti, siitä tulee ihan pienen kurpitsan näköinen.
Jos halutaan askarrella enemmänkin, tehdään pastataikina ja siitä kurpitsaravioleja jotka nautitaan paahdetun voin ja salvian kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti