Cedar Plank Salmon eli setripuisella laudalla grillattu lohi on Kanadan alkuperäisasukkailta lähtöisin oleva ruoka. Kuvittele nuotion hiilille lankun päälle kypsymään laitettu vasta pyydystetty lohi – mikä sen ihanampi ajatus. Kun selailin lohireseptejä netistä silmiini osui tällaisen ruoan kuva ja äskeisen kuvailun kaltainen ajatus tuli mieleeni niin, että tunsin sen nuotion tuoksunkin. Resepti vaikutti lisäksi helpolta ja toimivalta. Kaikkia aineksia näytti olevan, ja lohta saa kauppahallista. Vain se aromien kannalta tärkeä seetrilankku puuttui. Kuinka ollakaan, hetken googlettamisen jälkeen selvisi, että turkulaisessa kodinkoneliikkeessä(?!) sattui olemaan juuri sellaisia grillilankkuja joita tarvitsimme, joten hipi hopi hakemaan. Lankku on hieman liioittelua, sillä grillilankun paksuus on vain 6 mm eli se on tuollaisen reilun kattopäreen paksuinen ja kokoinenkin, mutta ei sen paksumpi tarvitsekaan olla. Reilusti paksumpi lankku olisi varmasti uudelleenkäytettävissä riippuen grillin kuumuudesta eli laudan paloasteesta ja sen sotkeutumisesta grillattaviin aineksiin. Kertakäyttölankuksi löytöni oli erinomainen ja taidan voida käyttää lankkuani vielä toisenkin kerran.
Lauta pitää liottaa ennen grillausta. Laita lauta riittävän kokoiseen astiaan, kaada sille kuumaa vettä ja aseta paino sen päälle niin, että se pysyy upoksissa. Tällaiselle ohuelle laudalle riittänee 30 minuuttia. Omaani pidin pari tuntia upoksissa. Kuuman veden sanotaan edesauttavan makuaromien irtoamisessa. Kalassa maistoimme lähinnä hienostuneen savuaromin, joka tuli laudan hiiltymisestä, mutta eipä tuo kuuma vesi haitannutkaan. Alkuperäiskansa tuskin keitteli vettä lautojensa kastelemiseksi. Kyllä ne varmasti pantiin puroon tai jokeen likoamaan.
Cedar Plank Salmon eli kanadalainen lankkulohi grillissä
Sekoitin kaikki ainekset yhteen mikronkestävässä astiassa ja kuumensin täydellä teholla ensin 1 minuutin ajan, sitten sekoitin, kuumensin vielä 30 sekuntia lisää ja glasyyri oli valmis.
Ota lohi huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen grillausta ja ripottele sille reilulla kädellä hienoa merisuolaa. Kun grilli (meillä siis kaasugrilli) on kuumentunut täysille valmistele lohi. Taputtele lauta kuivaksi ja asettele kalanpalat sille. Valele ne glasyyrillä ja nosta lankku grillin keskelle. Kansi kiinni 3 minuutiksi ja sitten keskimmäinen poltin sammuksiin. Annoin sen kypsyä rauhassa kantta avaamatta vielä 10 minuuttia ja kalasta tuli kaunis ja kypsyydeltään täydellinen. Nosta palat paistinlastalla laudalta lautaselle. Jos nahka on tiukasti kiinni laudassa, niin ujuta paistinlasta nahan ja kalan väliin ja nosta kala ilman nahkaa.
Tämän reseptin löytyminen osui juuri oikealle päivälle. Suomen Leijonat söivät Tampereella iltapalaksi Kanadan vaahteralehtijoukkueen ja me puolestamme illalliseksi kanadalaista vaahterasiirappilohta.
Kesällä mökeillä on tilaisuus grillata ja kevyeen kesäateriaan sopii herkullisen lohen lisukkeeksi kesäinen mansikkasalsa – onhan kesä kotimaisen mansikan aikaa.
Mansikkasalsa
1 limetin mehu
Leikkele kaikki kasvikset ihan pieniksi paloiksi ja sekoita viinietikkakastike. Yhdistä ainekset, sekoita ja anna makuuntua puolisen tuntia ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti