sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Ravunpyrstösalaattia ja avokadokastiketta


Sunnuntain kevyt kalalounas oli ravunpyrstösalaatti, kun M oli kauppareissullaan onnistunut löytämään tölkillisen herkullisia ravunpyrstöjä suolaliemessä -30%. Muutenhan niillä tuppaa olemaan sellainen kilohinta, että tulee kysyneeksi itseltään kaksi kertaa, raaskiiko ostaa, ja jos vastaus molempiin kysymyksiin on ei, niin ei sitten. Nyt vastaus oli kyllä.

Salaattikastikkeen pohjana oli valmis guacamole. Valmistuote siitä syystä, että olen aika kyllästynyt etsimään sopivan syötäviä avokadoja, kun kaupan laatikossa usein on sulassa sovussa ”ready-to-eat” tarralla merkittyjä avokadoja, joista osa on ihan kivikovia, osa täysin biojätelaatua. Vaikka kuinka luulen osaavani tutkia mikä avokado on hyvä ja tuore, lopputulos voi silti yllättää. Joku jossain ihan vähän aikaa sitten ihmetteli, milloin tällaisten avokadojen on tarkoitettu olevan ”ready-to-eat”, heti poimittaessa, pari viikkoa sitten, tänään, huomenna, ensi viikolla vai milloin. Oma osansa on tosin kyllä asiakkaillakin, jotka surutta murjovat hedelmiä niin kovakouraisesti että vaikka hedelmä olisikin ollut priimalaatua, sen käsittelyn jälkeen se ei varmasti enää ole. Siksi päädyin Pirkan guacamoleen, joka sisältää 95% avokadoa. Tämä ei ole maksettu mainos. Salaatin lisukkeeksi paistoin krutonkeja, kun leipälaatikossa oli yksi pieni maalaispatonki. Näin ”viittä vaille” vanhoille leiville kannattaa tehdä. Krutongit soveltuvat ripoteltaviksi melkein mihin tahansa salaattiin antamaan lisärapeutta.

 

Ravunpyrstösalaattia ja avokadokastiketta

150 g  ravunpyrstöjä suolaliemessä

1  pikkelöity punasipuli (resepti täällä)
1  tuore mango
puolikas kurkku
50 g  pakasteherneitä
50 g  pistaaseja
1  pieni fenkoli
3  kevätsipulia
50 g   rucolaa
1 kerä jääsalaattia
lehtipersiljaa
pari kourallista krutonkeja

150 g  guacamolea

puolikkaan limetin mehu
2 rkl  oliiviöljyä
1 tl  hunajaa
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus valkosipulijauhetta
kylmää vettä

 

kastike

Sekoita keskenään kaikki muut ainekset paitsi vesi. Lisää vettä sen verran että kastike muuttuu soseesta juoksevampaan muotoon. Tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa. Sekoita kastike tasaiseksi ja laita jääkaappiin odottamaan.

salaatti

Valmistele kaikki ainekset, huuhtele rucolat ja jääsalaatti, kuori kurkku ja leikkaa se kuutioiksi, kuori ja kuutioi mango, valuta ravunpyrstöt, viipaloi fenkoli jne. Krutonkeja varten leikkaa leipä noin sentin kuutioiksi, kuumenna pannulla muutama lusikallinen rypsi- tai oliiviöljyä ja kääntele leipäpaloja kuumassa öljyssä kunnes ne alkavat rapeutua. Mausta suolalla ja valkosipulijauheella.

Sekoita salaatin ainekset keskenään ja tarjoile krutonkien sekä guacamolekastikkeen kanssa.

p.s. Tämän voi tehdä myös isoista pakastekatkaravuista, mutta ne kannattaa sulattaa suolaliemessä jotta saisivat vähän makua.

 

Ei kommentteja: