maanantai 7. maaliskuuta 2022

Helpot suolakaramellileivokset

Naistenpäiväksi 8.3. leivotaan ihanan helppotekoinen levykakku, jonka kuorrute maustetaan suolakaramellilla. Kuorrute on voivaahtoa, mutta ei ihan perinteisellä tavalla valmistettua. Viimeistelyksi leivoksen päälle ripotellaan suolakaramelli-pähkinäkrokanttia.

(Jos haluat leipoa koko uunipellin kokoisen kakkupohjan, resepti täytyy tehdä kolminkertaisena.)

 

Suolakaramellileivokset

(12 kpl)
 
kakkupohja 
100 g   pehmeää huoneenlämpöistä voita
2   huoneenlämpöistä kananmunaa (koko L)
120 g   fariinisokeria
120 g   vehnäjauhoa
1 tl   ruokasoodaa
3 rkl  creme fraichea
2 rkl  maitoa
0,5 tl  hienoa merisuolaa

krokantti

75 g  hienoa sokeria
2 rkl  kylmää vettä
1/3 tl  hienoa merisuolaa
3 rkl  rouhittuja saksanpähkinöitä

kuorrute

170 g  normaalisuolaista pehmeää voita
3 rkl  fariinisokeria
130 g (kolmannes tölkkiä)  kondensoitua maitoa
0,5 tl  hienoa merisuolaa

 

Leivinpaperoi noin 20 x 30 cm kokoinen vuoka. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa seosta sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan kunnes taikina on kuohkeaa. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkua noin 30 minuuttia uunin alatasolla. Jäähdytä kakku (ja leikkaa se paloiksi).

Mittaa sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja lisää suola. Pirskottele vesi pitkin sokerikerrosta ja anna sen imeytyä sokeriin. Sulata sokeri matalahkolla lämmöllä niin että se alkaa ruskistua. Älä sekoita sokeria, vaan kallistele kattilaa jos kuumeneminen muuten tuntuu tapahtuvan epätasaisesti. Kun sokerin väri on muuttunut kullankeltaiseksi, ripottele nopeasti joukkoon rouhitut pähkinät ja kaada heti seos silikonimatolle ohueksi levyksi. Jäähdytä ja rouhi hienoksi.

Tee voikreemi vatkaamalla pehmeää voita ja fariinisokeria sähkövatkaimella pienellä nopeudella 5 min kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Vedä seos välillä nuolijalla kulhon reunoilta keskelle. Sitten lisää 130 g (kolmannes tölkkiä) kondensoitua maitoa ja vatkaa edelleen hiljalleen muutaman minuutin ajan.

Lisää suola ja vatkaa vielä pari minuuttia kunnes kreemi on notkeaa ja helposti levitettävää/pursotettavaa. Viimeistele levykakku voikreemillä ja suolakinuski-pähkinäkrokantilla.

Säilytä jääkaapissa, mutta jotta kuorrute olisi lusikoitavan pehmeää, ota kakku/leivokset huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Voin vain kuvitella miten hyvää tuo on :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Ja ihan älyttömän helppoa. Tuosta kondensoitu maito - voivaahdosta tuli tosi käyttökelpoinen kuorrute. Teen toistekin :)