Ensi lauantaina, helmikuun 5. päivänä vietetään taas Runeberginpäivää ja silloinhan on perinteenä tarjoilla asiaankuuluvia leivonnaisia, sylinterinmuotoisia runebergintorttuja. Me otimme varaslähdön ja teimme tortut jo tammikuun "vaalivalvojaiskahville" siitäkin huolimatta, että helsinkiläiset eivät edes saaneet äänestää aluevaaleissa.
Epätrendikkäässä ruokablogissa on tehty jos jonkinlaista runeberginsyötävää enemmän tai vähemmän vakavissaan macaronseista kerroskiisseliin ja snapseista kaalikääryleisiin, mutta nyt päätimme yllättää ihan tavallisilla runebergintortuilla. Tai lieneekö nämäkään ihan tavallisia, sillä ”yleisön pyynnöstä” näissä on runsaasti kostutusta ja vähintäänkin riittävästi hilloa. Silikonimuotin kolot olivat vain vajaa 4 cm syviä, joten matalasta tortusta hilloa ja sokerikuorrutetta riitti jokaiseen lusikalliseen. Ohjeen mukaisen taikinan tein 1,5-kertaisena, jolloin siitä tuli kahdeksan torttua silikonimuottiin ja kuusi torttua yksittäisiin pieniin alumiinivuokiin. Yhdet kostutettiin aikuiseen makuun ja toiset tehtiin lapsia varten ekstrahillolla ja ilman alkoholia kostukkeessa.
Runebergintortut
vuokiin
joko: kostutus 1 (ei alkoholia)
lisäksi
Mittaa isoon kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä fariinisokeri. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksi kerrallaan koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää rommi- ja karvasmanteliaromit ja vatkaa vielä vähän aikaa.
Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään ja vatkaa ne taikinan joukkoon.
Vuokien korppujauhotusta varten sekoita keskenään puolet tavallista korppujauhoa ja puolet hienonnettuja piparkakkuja. Siitä tulee parempaa kuin pelkistä korppujauhoista. Voitele vuoat ja korppu/piparijauhota ne kevyesti. Annostele taikina vuokiin ja tasoita pinta. Jos haluat torttujen sisältävän paljon hilloa, pyöräytä tortun pinnalle pieni kuoppa ja tipauta sinne hillonokare.
Paista runebergintortut uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Paiston jälkeen ota tortut ulos vuoistaan kun ne ovat vielä lämpimiä. Yläpinnan voi varovasti leikata tasaiseksi, jolloin kostutus imeytyy paremmin. Sekoita kostutusliemi, upota jokainen torttu nopeasti liemeen ja siitä tarjottimelle tai takaisin vuokiin (kuten nuo alumiinivuokiin tehdyt). Levitä vadelmahilloa tortun pinnalle, mielellään melkein reunoille asti. Valmista tomusokerista ja vesitilkasta tanakka tahna ja pursota siitä rengas hillon ympärille.
Anna makujen ja kosteuden tasaantua ainakin seuraavaan päivään asti ennen tarjoilua.
Matalan sylinterin muotoiset tortut saivat rommi-punssikostutuksen, kun taas alumiinivuokiin valmistetut lasten herkut kostutettiin omenamehuliemellä. Hillo oli valmista paistonkestävää vadelmamarmeladia.
2 kommenttia:
Nam, Runebergin tortut ovat kyllä niin herkkua:) En ole tainnut tehdä muutamaan vuoteen, vaikka minulla on sellainen silikoninen Runebergin torttuvuokakin.
Kausiherkkua :) Jotenkin vaan hassua että näitä aletaan myydä kaupoissa jo heti alkuvuodesta ja "kausi" jatkuu suunnilleen pääsiäiseen saakka...
Parasta kuitenkin juuri Runeberginpäivänä.
Lähetä kommentti