perjantai 16. heinäkuuta 2021

Riikanpäivä 18.7. ja pistaasi-marenkikääretorttu


Nyt alkaa herkkuleivontaviikko. Monilla on perinteenä viettää kesäjuhlia nimipäivien merkeissä, erityisesti naistenviikolla. Me julkaisemme nyt naistenviikon nimipäiväsankareille ihanat leivonnaiset kahvipöytään, ihan uusia makeita reseptejä ja muutaman vanhemman toiveuusinnan.

Tässä ensimmäisessä, Riikanpäivän leivonnaisessa yhdistyy kaksi vanhaa reseptiä, Budapest –leivos ja Britakakku, uudeksi herkulliseksi pistaasilla maustetuksi kääretorttukakuksi. Tarjoiluun lisäksi kauden marjoja, niin tämä kääretorttu katoaa pöydästä alta aikayksikön.


 

Budapestin Brita eli pistaasi-marenkikääretorttu

*kakkupohja

150 g  huoneenlämpöistä voita
1,5 dl  sokeria
4  keltuaista
1 dl  vehnäjauhoa
1,5 dl  perunajauhoa
2 tl  leivinjauhetta
1,5 dl  maitoa

*pistaasimarenki

4  valkuaista
2 dl  sokeria
1 tl  valkoviinietikkaa
2 rkl  perunajauhoa
1 dl  hienoa pistaasijauhelmaa

*pinnalle ennen paistoa

0,5 dl veitsellä hienonnettuja pistaaseja

*kääretortun täyte

2 dl  vaniljakreemijauhetta
4 dl  kylmää vettä
200 g  creme fraichea
2,5 - 3 dl  murskattuja punaisia marjoja

*tarjoiluun

tuoreita kauden marjoja ja sitruunamelissaa



Erottele ensimmäiseksi kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Jos valkuaisessa on pisarakin keltuaista, se ei vatkaannu vaahdoksi. Valuta siis valkuaiset yksi kerrallaan erilliseen astiaan (juomalasiin) ja vasta siitä isompaan (kuivaan ja puhtaaseen lasi- tai teräs)kulhoon ettei koko määrä mene pilalle jos jokin keltuainen rikkoutuu ja sitä joutuu valkuaisen sekaan.

Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe omaan kulhoonsa. Hienonna marenkiin menevät pistaasit 2 rkl vehnäjauhon kanssa mahdollisimman hienoksi huhmaressa tai kutterissa ja leikkaa pinnalle ripoteltavat pistaasit pienemmiksi erikseen veitsellä.

Vatkaa keskenään vaahdoksi huoneenlämpöinen leivontamargariini ja sokeri. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää taikinaan vuorotellen maitoa ja jauhoseosta koko ajan vatkaten. Levitä taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. Taikinaa ei esipaisteta ennen marenkikerroksen levittämistä.

Pese ja kuivaa teräsvispilä huolellisesti ennen kuin alat vatkata valkuaisvaahtoa. Vatkaa valkuaisia sen verran että sinne alkaa muodostua vaahtokuplia. Lisää ensin valkoviinietikka ja sitten sokeri useammassa erässä ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Sekoita marengin joukkoon vehnäjauho-pistaasijauhelma ja tasoita marenki tasaiseksi kerrokseksi taikinan pinnalle. Lopuksi ripottele veitsellä leikattuja pistaaseja marengin pinnalle. Paisto "liimaa" pistaasit marenkiin.

Paista 175 asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä. Anna kakkupohjan jäähtyä. Kumoa kakkupohja toiselle leivinpaperille siten, että marenki jää alapuolelle.

Mittaa kulhoon vaniljakreemijauhe ja lisää vesi sekä creme fraiche. Vatkaa kunnes aineksista muodostuu tasainen kreemi. Murskaa karkeasti haarukan avulla sopiva määrä punaisia marjoja (mansikkaa, vadelmaa, punaherukkaa…) ja sekoita ne täytekreemiin. Levitä kreemi kakkulevylle ja kääri torttu. Leikkaa päädyt siisteiksi ja viimeistele torttu kauden marjoilla.

Ei kommentteja: