lauantai 27. helmikuuta 2021

Poropyörykät UKK:n tapaan ja lappilainen pottuvoi

Kalevalan päivä on myös suomalaisen kulttuurin päivä. Kun puhutaan kulttuurista ei pidä unohtaa ruokakulttuuria. Se on olennainen osa kansallista identiteettiä. Etsiessäni ideoita pororuokiin eteeni osui netissä Paliskuntain yhdistyksen nettisivuilla oleva Poropyörykät UKK:n tapaan. Kekkonen on osa suomalaista historiaa ja hän oli tunnetusti kova hiihtäjä, ja hänen hiihtoretkistään on olemassa tarina jos toinenkin. Reseptin mukaisia poropyöryköitä hän kuulemma on nauttinut leiritulilla tietenkin yhdessä perässähiihtäjiensä (näiden hiihtoretkien myötä suomen kieleen tullut uudissana) kanssa. Koska eräretkeily on osa suomalaista elämänmenoa ja jokamiehen oikeuskin, riistaruoat poro mukaan lukien kansallista ruokaa ja UKK:n keskimmäinen nimi lisäksi oli Kaleva, sopinee tämä resepti Kalevalan päivän ateriaksi. Tässä pyörykät siten kuin itse ne valmistin. Poropyöryköiden kanssa nautimme lappilaista pottuvoita  sekä jallupuolukoita ja maustekurkkua.

 

Poropyörykät UKK:n tapaan

550 g             porojauhelihaa

250 g             jauhettua possun kylkeä
1                    sipuli
2 rkl               voita
½ tl                hienoa merisuolaa
2 viipaletta    vaaleaa vuokaleipää
1 dl                suolatonta porolientä
1 tl                 kokonaisia viherpippureita
1                    muna
1,5 tl              hienoa merisuolaa
(1 dl               kermaa)

Kuumenna uuni 200°C:een. Voitele uuninkestävä vuoka, joka toimii samalla tarjoiluastiana. Hienonna ja kuullota sipuli voissa ja mausta ½ tl suolalla. Revi ja liota leipäviipaleet poroliemessä. Murskaa viherpippurit. Sekoita kulhossa porojauheliha ja possu. Lisää jäähtynyt sipuli, leipämössö, murskatut viherpippurit, 1,5 tl suolaa sekä muna kulhoon ja sekoita massa. Lisää tarvittaessa kerma notkistamaan sitä (minun ei tarvinnut lisätä). Pyörittele massasta pieniä tasakokoisia pyöryköitä ja asettele ne uunivuokaan. Minä sain aikaan 40 kpl, joista 6 ei mahtunut vuokaan, joten paistoin ne pannulla maistiaisiksi. Tosi hyviä olivat 😋  Kaada kuuma kastike pyöryköiden päälle ja laita vuoka uuniin noin 45 minuutiksi. Nettiohjeessa sanottiin kypsennysajaksi noin 20 minuuttia. 25 minuutin kuluttua pullat olivat vielä raakoja sisältä, joten annoin lisäaikaa vielä 20 minuuttia. Tarkista siis kypsyys ja anna jatkoaikaa tarvittaessa.


Ruskea porokastike

75 g               voita

1 dl                vehnäjauhoja
5 dl                kokoonkeitettyä suolatonta porolientä
4-5 dl             vettä
1 rkl               pihlajanmarjahyytelöä
1,5 dl             kermaa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Sulata kasarissa voi, lisää jauhot ja kypsennä niitä niin, että ne saavat sopivasti väriä. Lisää liemi, vesi sekä pihlajanmarjahyytelö ja anna porista hiljaa kymmenisen minuuttia. Sekoita lopuksi vielä kerma joukkoon ja anna kiehahtaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos/kun kastikkeen nesteeksi käyttää aitoa poronluista keitettyä lientä, liemen sisältämä luontainen gelatiini paksuntaa kastiketta enemmän kuin jos käytettäisiin pelkkää vettä ja lihaliemikuutiota.

 

Lappilainen pottuvoi

900-1000 g    puikulaperunaa

2                    sipulia
50 g               voita
2 dl                maitoa
1-2 tl              suolaa

Aloita sipuleista. Kuori sipulit ja leikkaa ne ihan pieniksi kuutioiksi. Sulata kattilassa voi ja kuullota siinä sipulikuutiot. Lisää kiehuva maito ja anna sipuleiden pehmetä lämpimässä voi-maitoseoksessa kunnes perunat ovat kypsät.

Kuori perunat, lisää ne suolattuun, kiehuvaan veteen ja keitä kunnes ovat kypsät. Puikula on vähän herkkä eikä tykkää kovin rajusta kiehumisesta. Kypsyessään se menee todella nopeasti ihan tohjoksi keitinveteen, joten tarkkaile perunoita ja kaada vesi pois heti kun puikulat ovat soseutettavissa.

Soseuta keitetyt puikulat ja lisää joukkoon sipulit liemineen. Vatkaa kuohkeaksi ja mausta suolalla.

 

P.S.  Niin hyviä kuin nämä poropyörykät olivatkin, niin pannulla paistetut maistiaispullat olivat vielä parempia. Ensi kerralla paistan pyörykät pannulla ja teen kastikkeen erikseen. Jos kuitenkin tekee ruokaa suurelle joukolle perässähiihtäjiä, niin silloin uunikypsennys on kätevä tapa.

1 kommentti:

mummeli kirjoitti...

Nami, nami. Ruoka on omiaan myös itsenäisyyspäivän juhlintaan.