maanantai 21. joulukuuta 2020

Joulukinkku - tärkeää muistettavaa paiston jälkeen


Onko joulupöydässäsi tarjolla tänä vuonna perinteinen kinkku? Jokaisella kotikokilla on varmaan monta hyvää reseptiä kinkun paistoa varten, mutta tiesitkö että jokaisesta kilosta kinkkua irtoaa kypsennyksen aikana jopa 300 grammaa rasvaa paistovuoan pohjalle, esimerkiksi kohtuullisen kokoisesta viiden kilon kinkusta se tarkoittaa 1,5 kiloa rasvaa. Kinkun rasvasta voi muodostua iso ongelma, jos sitä ei käsitellä asianmukaisesti. Tässä tapauksessa ongelma ei koske kinkun syöjän vyötärönympärystä.

Neljän kilon kinkusta irronnut rasva - vielä sulassa muodossaan.

Kinkun rasvaa ei missään tapauksessa pidä kaataa viemäriin, ei keittiön tiskialtaaseen eikä edes vessanpönttöön. Rasva tukkii viemärit ja hajulukot. Jos rasvan jälkeen viemäriin valutetaan kylmää vettä, sula rasva alkaa jähmettyä todella nopeasti putken sisäpinnalle ja pahimmassa tapauksessa tukkii viemärin kokonaan. Kerrostaloyhtiössä tukos voi vaikuttaa myös kaikkiin saman viemärilinjaston asuntoihin, jolloin kenelläkään ei silloin ole kivaa (tuttavalleni kävi niin muutama vuosi sitten). Omakotitaloissa taajamissa rasva tukkii lisäksi saostuskaivoja ja haja-asutusalueella mahdollinen puhdistusjärjestelmä kuormittuu. Koska tänä jouluna ”Joulupukki matkaan ei käy”, niin yritetään pitää huoli siitä ettei tarvitse kutsua myöskään huoltomiestä tai putkiurakoitsijaa rassaamaan (€€€€€) putkistoa puhtaaksi kinkunrasvasta.

Kinkunrasvan oikea paikka on biojäteastia. Kinkunrasvaa EI saa kaataa viemäriin.

edit: Mikäli biojätesäiliötä ei ole käytössäsi, pakkaa jähmettynyt rasva tiiviisti esim maitotölkkiin ja laita tölkki polttokelpoiseen jätteeseen. Mutta ÄLÄ kaada viemäriin.

 

Kuvittele tämä jähmettynyt rasvamäärä tukkimassa keittiösi viemäriä...



2 kommenttia:

Yann kirjoitti...

Eikö jossain vaiheessa ollut ohje, että rasva pulloihin/purkkiin ja sitten energiajätteeseen?

Tuplaespresso kirjoitti...

On sellainenkin mahdollisuus, jos biojätesäiliötä ei ole käytössä. Editoin päivityksen loppuun myös tämän. Kiitos kommentista :)