sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Klementiinibrûlée


Ah, klementiinit ovat saapuneet Suomen kauppoihin. Klementiinit kuuluvat erottamattomasti jouluun. Minun suosikkini on Bruño, joka on makea, siemenetön ja helppo kuoria. (Ei ole maksettu mainos!) Klementiineistä voi tehdä myös ihania jälkiruokia, kuten mousse ja jäätelö ja sitrusvispipuuro ja valkosuklaa-klementiinitorttu ja klementiini-kookoskakku – ja nyt crema catalanan reseptiä mukaillen valmistettu klementiinibrûlée, joka on ihan täydellinen pieni annosjälkiruoka joulupöytään. Olen kuullut, että jälkiruoalle on ihan oma vatsa eli sellaisen jaksaa aina syödä.

...Se ääni, kun lusikalla kopauttaa brûléen ohueen sokerikuoreen ja se halkeaa rapsahtaen...

Ohjeesta tulee neljä annosta.


 

Klementiinibrûlée

2 dl  maitoa

1,5 dl  kermaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
kahden klementiinin raastettu kuori
puolikas pieni kanelitanko
3  vihreää kardemumman kotaa
3  keltuaista
50 g  sokeria
1 dl  maitoa
2 rkl  maizenaa
2  klementiinin sisus ”fileinä”
4 tl  ruokokidesokeria (tai jotain muuta ruskehtavaa kidesokeria)


Pese sitrukset huolella.

Kaada kattilaan maito ja kerma. Raasta joukkoon sitruunan ja klementiinin kuoret – varo raastamasta kuoren valkoista osaa, se on tosi kitkerää. Murskaa kardemummankodat kevyesti ja lisää nekin nesteeseen kanelitangon kanssa. Kuumenna seos lähes kiehuvaksi ja anna sen sitten rauhassa jäähtyä jotta makuaineet ehtivät antaa aromit jälkiruokaan. Kun liemi on jäähtynyt, siivilöi kaikki ”roskat” pois ja palauta maustettu liemi takaisin kattilaan.

Yhdistä yhteen pieneen kulhoon keltuaiset sekä sokeri ja yhteen pieneen juomalasiin maito sekä maizena. ”Fileoi” raastetut klementiinit (video näyttää miten se tehdään) ja jaa ne annosvuokien pohjalle.

Vispaa keltuaiset ja sokeri keskenään, mutta ei tarvitse yrittää vaahdottaa niitä. Sekoita maizena huolella maidon joukkoon. Kuumenna kattilassa oleva maustettu maito lähes kiehuvaksi ja kaada se kapeana nauhana keltuaisseoksen joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää maitoon sekoitettu maizena samalla tavalla vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna hitaasti koko ajan sekoittaen kunnes keltuaiset ja maizena alkavat saostaa maitoa. Ota kattila pois lämmöltä heti kun nesteestä on tullut kiisseliä. Jos se kuumenee liikaa, keltuaiset kokkeloituvat munakkaaksi ja kiisseli on pilalla.

Jaa kiisseli annosvuokiin tasan klementiinipalojen päälle, tasoita pinta ja laita vuoat jääkaappiin 4-5 tunniksi, mutta voivat olla vaikka seuraavaan päivään. Tarjottaessa ripottele pinnalle ohut kerros ruskeaa ruokokidesokeria ja paahda sokeri rapeaksi. Tarjoile heti ettei sokeri pehmene.

Ei kommentteja: