keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Kalamurekepihvejä kasvispedillä


Nyt ei vielä kannata valmistaa liian jouluisia ruokia, jotta niihin ei ehdi kyllästyä ennen joulua. Kalamureke on sopivan arkista syötävää. Tämä kalaruoka on jotain murekkeen ja kalapuikkojen väliltä. Mureke paistetaan ihan litteäksi, jäähdytetään, leikataan ”kalafileen” kokoisiksi paloiksi, leivitetään ja uppopaistetaan paistinpannulla. Lisäksi lautasella on kasviksia sekä tilliöljy-cremefraiche -kastike. Pinnalle voi vielä ripotella vähän tilliä tai ruohosipulia.

 

Ihan paras kalamureke

750 g  haukea jauhettuna

120 g  pehmeää voita
2 rkl  vehnäjauhoa
2  munaa
3,3 dl  tölkki kuohukermaa
2 tl  suolaa
hiukan valkopippuria

vehnäjauhoa

2  kananmunaa
panko korppujauhoa
suolaa ja valkopippuria myllystä
rypsiöljyä 
 


Sekoita jauhettu hauki ja pehmeä voi hyvin keskenään. Sekoita muut aineet kulhossa ja lisää seos kala-voiseokseen.

Levitä massa kalafileen paksuiseksi kerrokseksi voideltuun uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunissa 20 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa. (Tässä vaiheessa osan voi vaikka pakastaa sopivan kokoisina paloina.)

Leikkaa levystä kalafileen kokoisia paloja. Pyörittele palat ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi maustetussa pankossa. Kaada pannulle öljyä runsaan parin sentin paksuudelta ja kuumenna öljy 175-180 -asteiseksi. Paista ”fileet” molemmin puolin kauniin kullankeltaisiksi ja siirrä sivuun lautaselle talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.


 

Kasviksia (kahdelle) kalamurekkeen kanssa

muutama kiinteä peruna

pari keltaista porkkanaa
yksi pieni fenkoli
yksi pienehkö purjo
100 g  pakasteherneitä

 

Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa ne 1-2 cm kuutioiksi. Leikkaa fenkoli pienemmiksi paloiksi. Halkaise purjo, huuhtele se ja leikkaa noin sentin viipaleiksi. Kuumenna kattilassa vettä ja mausta suolalla. Kun vesi kiehuu, upota kasvikset sinne kiehumaan. Vähän ennen kun kasvikset ovat valmiit, lisää herneet ja anna niiden lämmetä muutaman minuutin ajan. Valuta kasvikset ja tarjoile kalan kanssa.

 


 

Tilliöljy - Creme fraiche -kastike

200 g  creme fraichea

0,5 dl  maitoa tai rasvatonta piimää
2-3 rkl  suolakurkkulientä
1 tl  sinappia
hiukan raastettua sitruunankuorta
suolaa ja mustapippuria myllystä

tilliöljyä* tai tuoretta tilliä

 

Kaada ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja surauta kastikkeeksi. Tarkista maku. Jos käytettävissä ei ole tilliöljyä, lisää kastikkeen joukkoon kourallinen tuoretta tilliä ja sekoita uudelleen sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos on tilliöljyä, se lisätään kastikkeen joukkoon vasta lautasella jolloin se erottuu omiksi vihreiksi pisaroikseen.

 

* Tilliöljy valmistetaan blendaamalla puoli punttia tuoretta tilliä ja 2-3 dl rypsiöljyä keskenään tehokkaassa blenderissä noin viiden minuutin ajan täydellä teholla. Lopuksi öljy suodatetaan caritaliinan läpi puhtaaseen astiaan.

Ei kommentteja: