tiistai 13. lokakuuta 2020

Parmesaanikuhaa ja frex perunaa

Yritin etsiskellä jotain oikein kunnollisen paksua vaalean kalan selkäfileetä uunikalaksi. Mielessäni oli lähinnä turska, sillä ainakin siitä on jossain joskus ollut riittävän paksuja fileitä. No turskaa ei löytynyt ja kaikki muut vaaleat kalat olivat aika luiruja. Mutta sitten Postitalon K-supermarketin kalatiskillä vastaani uiskenteli oikein reilun kokoinen ja hyvin tuoreelta vaikuttava kuhafilee, lähes 800 –grammainen, josta yhdestä ainoasta fileestä saa kahdelle kaksi mahtavaa ateriaa. Laitetaan pakettiin, kiitos. Leikkasin fileestä irti paksun selkäfileen ja loppu jäi seuraavan päivän ruoaksi.


 

Pankolla ja parmesaani-voiseoksella kuorrutetun kuhan kanssa samaan uunivuokaan pääsi paljon kehuttuja frex perunoita, varsiparsakaalia sekä minitomaatteja. Ilmeisesti nämä frex perunat oli säilytetty kaupassa oikein, sillä niissä oli kypsennettynä erikoisen hyvä maku.


Parmesaanikalaa ja frex perunaa

4  isohkoa frex perunaa

noin 400 g  paksuhko vaalean kalan selkäfilee
hiukan hienoa merisuolaa ja valkopippuria myllystä

50 g  pehmeää (suolatonta) voita

1 dl  parmesaaniraastetta
1 tl  raastettua sitruunankuorta
1-2  pientä kevätsipulia ohuina viipaleina
2 rkl  creme fraichea
0,5 tl  hienoa merisuolaa

3 rkl  panko –leipämuruja

2 rkl  parmesaaniraastetta

oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria

miniluumutomaatteja
brokkolinia


Aloita perunoista. Pese perunat huolella ja leikkaa ne noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ryöppää perunaviipaleita miedosti suolatussa vedessä 3-4 minuutin ajan ja nosta viipaleet sitten jääveteen jäähtymään.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Mausta paksu kalafilee suolalla ja valkopippurilla. Sekoita keskenään pehmeä voi, parmesaaniraaste, sitruunankuoriraaste, kevätsipulit, creme fraiche sekä merisuola ja levitä kuorrute tasaisesesti kalafileen päälle. Yhdistä pankomurut sekä parmesaaniraaste ja ripottele seos kuorrutteen pinnalle. Aseta kuorrutettu kalafilee uunivuokaan ja levitä perunaviipaleet fileen viereen. Halkaise miniluumutomaatit ja etsi niillekin sopiva tila uunivuoasta. Pirskottele perunoiden päälle hiukan oliiviöljyä ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Laita vuoka uuniin ja kypsennä aineksia ensin 25 minuuttia uunin keskitasolla. Lisää vuokaan brokkolinit, jotka myös on kevyesti öljytty, suolattu ja pippuroitu, nosta vuoka uunin ylätasolle ja paista vielä 15 minuutin ajan. Kuorrutteen maustevoista tulee sulaessaan kalalle "kastike".

Uunien paistokyky vaihtelee, joten paistoaikaa kannattaa tarkkailla että ruoka kypsyy, mutta ei kärähdä. Meidän uunissa tämä aika oli sopiva. Myös paistoastian materiaali, koko ja korkeus vaikuttaa lopputulokseen.


 


 

Ei kommentteja: