tiistai 2. kesäkuuta 2020

Mamma mia, mikä munakasrulla!


Taas oltiin perimmäisten kysymysten äärellä: mitä ruoaksi vai jauhelihaa, ja jos sitä, niin mitä siitä...  Jauheliha on helppo ja monipuolinen raaka-aine, jota tosin joskus tulee käytetyksi ehkä vähän liiankin usein. Mutta mitäpä siitä kun jauhelihasta erilaisten mausteiden ja lisukkeiden kanssa saa aina erimakuista ruokaa. M maustoi jauhelihan italialaishenkisesti ja minä käärin sen täytteeksi munakasrullaan. Reseptistä riittää koko ateriaksi neljälle ja useammallekin viipaleiksi noutopöytään sitten kun joskus taas voi kutsua vieraita syömään.



Italialaishenkinen munakasrulla

munakas:
6                    kananmunaa
1 tl                 suolaa
1 dl                vehnäjauhoa
5 dl                maitoa
3 rkl               hienonnettua ruohosipulia

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää suola sekä vehnäjauho ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi maito sekä ruohosipuli ja sekoita. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Valmista täyte sillä aikaa kun munakas on uunissa.

Kumoa kypsä munakas voipaperille hetkeksi jäähtymään. Suosittelen voipaperia siitä syystä, että leivinpaperi kestää kyllä rasvaa, mutta kosteudesta se alkaa repeillä. Kosteutta paremmin sietävän voipaperin avulla munakas on helpompi kääriä rullalle.


Levitä täyte munakkaalle tasaisesti niin että munakaslevyn kummallekin pitkälle sivulle jää muutama sentti ilman täytettä. Ripottele hienonnettu basilika täytteen päälle, kääri munakas rullalle pitkältä sivulta alkaen ja jätä sauma pohjaan. Munakasrulla saa vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai seuraavaan päivään.

Munakasrulla voidaan tarjoilla kylmänä tai lämmitettynä raikkaan salaatin kanssa.



täyte:
400g              naudan jauhelihaa
                      öljyä paistoon
1                    keltasipuli hienonnettuna
1                    salottisipuli hienonnettuna
1                    solo valkosipuli hienonnettuna
4 viipaletta    prosciutto crudo -kinkkua hienonnettuna
n. 1 tl             hienoa merisuolaa maun mukaan
½ tl                chilihiutaleita
1 rkl               tomaattipyreetä
0,5 tl              sokeria
1 rkl               vehnäjauhoa
1,5 – 2 dl       vettä
½ tl                aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
½ tl                latva-artisokkaa hienonnettuna
75 g               mozzarellaraastetta
50 g               sinihomejuustoa (gorgonzolaa jos on saatavilla)
puoli ruukkua tuoretta basilikaa hienonnettuna

Ruskista jauheliha öljyssä, lisää sipulit ja kuullota ne. Lisää sitten hienonnettu italialainen kinkku sekä suola, chilihiutaleet, sokeri ja tomaattipyree. Keittele seosta pari minuuttia. Ripottele seokseen jauho ja anna sen hiukan ruskistua. Lisää vettä sen verran että ainekset saostuvat paremmin koossa pysyväksi täytteeksi. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja artisokanpohjat ja anna seoksen hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Lopuksi sulata kuuman täytteen joukkoon mozzarellaraaste sekä sinihomejuusto. Käytä seos munakasrullan täytteenä ja ennen rullan käärimistä ripottele basilikasilppu täytteen päälle. Loput basilikaruukusta voi käyttää valmiin munakasrullan koristeluun.


Ei kommentteja: