maanantai 8. kesäkuuta 2020

Airfryer kananugetit, tomaattisalsa ja sriracha-vuohenjuustokastike


Kotivaraakin täytyy kierrättää FIFO (first in first out) -periaatteella, ettei käy niin kuin huoltovarmuuskeskuksen hengityssuojaimille. Meillä oli pakkasessa broilerin jauhelihaa ja siitä tein kananugetteja. Uppopaiston sijaan friteerasin ne AirFryerilla, jossa kuuma ilma kypsentää ruoan eikä öljyä juurikaan tarvita. Kape Aihinen kirjassaan kypsensi nugetit aluksi uunissa ja sitten frittasi ne. Mekin olemme tehneet samalla periaatteella kalapuikkoja ensin uunissa ja sitten öljyssä kypsentämällä. Uunissa käyttämisen lisäksi nappasin reseptistä broilerin maustamisen. Tämä ruoka on lisukkeineenkin terveellistä ja käytännössä lisäaineetonta kotiruokaa.


Nugetit broilerin jauhelihasta

400 g             broilerin jauhelihaa
1 tl                 korianterinsiemeniä morttelissa hienonnettuna
8 g                 hienoa merisuolaa (vajaa 2 tl)
n. 2,5 dl         kermaa
Leivitykseen
                      vehnäjauhoja
4                    munaa ja liraus vettä
                      pankojauhoja

Kuumenna uuni 180 °C:een. Laita jauheliha ja mausteet monitoimikoneeseen ja sekoita. Lisää sitten kermaa nauhana samalla sekoittaen kunnes koostumus tuntuu sopivalta. Ota massaa ruokalusikallisen verran kokkareeksi leivinpaperille uunipellin päälle. Tästä määrästä minä sain niitä aikaan 18 kappaletta. En edes yrittänyt muotoilla niitä mitenkään. Laitoin pellin uuniin ja annoin olla kymmenen minuuttia. Tuntuivat painelemalla sopivilta ja otin ulos jäähtymään. 

Sitten vatkasin munat kulhossa pienen vesimäärän kanssa ja jauhotin nugetit ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa. AirFryerimme koriin sopi mukavasti juuri 9 nugettia ja kypsensin ne kahdessa erässä. Lämpötila 200°C ja 10 minuuttia/erä. Nugeteista tuli ihanan kuohkeita. Jos kaapissa olisi ollut maissihiutaleita, niin niistä olisi monitoimikoneella hienonnettuna myös tullut oiva leivitys pankon tilalle.


Tomaattisalsa

3                    isoa tomaattia
1                    pieni punasipuli
1                    limetin raastettu kuori ja mehu
0,5 dl             hienonnettua ruohosipulia
0,5 dl             hienonnettua tuoretta korianteria
1 tl                srirachaa
½ tl               sokeria
¾ tl               hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä maun mukaan
tarjoiluun:
sydänsalaatin lehtiä

Leikkaa tomaatit jokainen neljään osaan, poista kanta ja siemenet ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään salsan ainekset ja anna seoksen makuuntua jääkaapissa tunnin tai pari ennen käyttöä. Lusikoi salsa sydänsalaatin lehtiin ja aseta tarjolle.


Sriracha-vuohenjuustokastike

1 dl                kermaa
100 g             vuohenjuustoa josta on jo poistettu kittikuori
1 dl                creme fraichea
puolikkaan limetin mehu
ripaus hienoa merisuolaa
1 tl                srirachaa (tai maun mukaan)

Laita mikronkestävään kulhoon kerma sekä vuohenjuusto pieninä paloina ja kuumenna kunnes juusto alkaa sulaa ja on sekoitettavissa kerman joukkoon. Lisää creme fraiche ja mausta limetillä, suolalla sekä srirachalla.

Ei kommentteja: