Mitä olisi joulu ilman joulukuusta? Tai monta kuusta pikkujoulun
kahvipöydässä? Makuaineita hiukan säätämällä muokkasin vanhasta, kaikkien
tuntemasta mokkapalareseptistä piparmintun ja suklaan makuiset joulukuusileivokset. Dr
Oetkerin leivontatuotteista (ei ole maksettu mainos!) löytyi tarvittavat piparminttuaromi
sekä neljän erivärisen kakunkoristelutuubin sarja juuri kuin tehtynä tätä
varten.
Joulukuusimetsä tarjottimella
(vihreät mokkapalat)
kakkupohja:
4 munaa (koko L)
3 dl sokeria
5 dl ( tai 330 g) vehnäjauhoa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl espresso pikakahvijauhetta
150 g voita
1,5 dl maitoa
2 tl (=10 ml) piparminttuaromia
kuorrute:
1 rasia (500 g) tomusokeria
50 g voita
1 dl maitoa
2 tl (=10 ml) piparminttuaromia
vihreää elintarvikeväriä
1 tl tummaa kaakaojauhetta
Ihan ensimmäisenä laita
mikronkestävään astiaan kakkupohjaan tarvittavat 150 g voita sekä 1,5 dl maitoa
ja kuumenna mikrossa kunnes voi on sulanut. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä
kädenlämpöiseksi. Lisää sitten piparminttuaromi ja sekoita huolella.
Valmista samalla toiseen pieneen kulhoon
kuorrutetta varten tarvittava voi-maitoseos. Mittaa mikronkestävään astiaan 50
g voita sekä 1 dl maitoa ja kuumenna mikrossa kunnes voi on sulanut. Lisää 2 tl
piparminttuaromia, sekoita huolella ja anna huoneenlämmössä jäähtyä siihen asti kunnes kakkupohja
on otettu ulos uunista.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Siivilöi kulhoon vehnäjauho, tumma
kaakaojauhe, leivinjauhe sekä espresso pikakahvijauhe.
Ala valmistaa kakkupohjaa. Riko munat
yhteen isoon kulhoon, lisää sokeria koko ajan vatkaten ja vatkaa niin kauan
kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Sekoita vaahtoon vuorotellen jauhoseosta
ja piparminttuaromilla maustettua voi-maitoseosta. Kun taikina on valmista,
kaada se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteessa 15
minuuttia. Kun pohja on paistunut, nosta se pelliltä leivinpapereineen
ritilälle jäähtymään.
Kuorrutetta varten kaada tomusokeri
isoon kulhoon ja lisää vähän kerrallaan piparmintulla maustettua
voi-maitoseosta kunnes kulhoon muodostuu notkeahkoa, hyvin levittyvää
kuorrutetta. Voi-maitoseosta jää kulhon pohjalle ainakin pari
ruokalusikallista ja täytyykin jäädä, sillä sitä tarvitaan kuorrutteen värjäämiseen. Lisää tähän
voi-maitoseokseen tippa (tai muutama tippa, riippuu värin koostumuksesta ja
valmistajasta) vihreää elintarvikeväriä ja sekoita hyvin. Sekoita
vajaa teelusikallinen tätä nestettä sekä 1 tl tummaa kaakaojauhetta kuorrutteen
joukkoon ja sekoita huolella. Nyt värin pitäisi olla hiukan ruskehtavan
vihertävä. Lisää sitten teelusikallinen kerrallaan vihreää voi-maitoseosta huolella
sekoittaen kunnes kuorrutteen väri on sopivan vihreä. Elintarvikevärien kanssa
täytyy olla sikäli varovainen, että niitä hulahtaa helposti aivan liikaa,
jolloin kuorrute on pilalla. Vähän kerrallaan, niin hyvä tulee. Kun kuorrute on
oikean väristä, kaada se vielä hiukan lämpimän kakkupohjan päälle ja tasoita.
Anna kuorrutteen jäähtyä ainakin muutaman tunnin ajan ennen kuin alat leikkaamaan
kakkua pienemmiksi paloiksi.
Kun kuorrute on jähmettynyt, leikkaa
kakkulevyn reunat siisteiksi. Leikkaa levy sitten pitkittäissuunnassa ensin kahdeksi kaistaleeksi ja nämä vielä kahdeksi. Kaikki neljä kaistaletta saa olla hiukan eri
levyisiä – eihän kuuset oikeastikaan ole täysin samanlaisia ja saman kokoisia.
Leikkaa kaistaleista sitten kuusen muotoisia paloja ja nosta ne vierekkäin työtasolle
koristeltaviksi.
Aloita vihreällä koristelutuubilla ja
pursota kuusten päälle harvaa siksakkia ”oksiksi”. Tee sitten kynttilät
pursottamalla ensin valkoista koristeluväriä ja ”kynttilän” yläosaan keltainen ”liekki”.
Viimeistele palat punaisesta tuubista pursotetuilla ”palloilla”. Jos näitä
koristelutuubeja ei ole lähikaupassa, saman asian ajaa tomusokerista, vedestä
ja elintarvikeväristä itse sekoitettu pikeeri. Kun kuusenkoristeet ovat
kuivuneet, kuuset voi nostaa väljästi tarjottimelle, peittää tuorekelmulla ja
laittaa tekeytymään seuraavaan päivään, jolloin niiden kosteus on tasaantunut
ja maku parantunut.
Noista latvatähdistä. Ei ne kuuset sellaisia tarvitse, onpahan vaan hassuna lisäkoristeena.
Olin tehnyt ne jo aiemmin syksyllä.
Leikkasin karambola –hedelmistä mandoliinilla 2 mm ohuita viipaleita, dippasin
viipaleet sokeriliemeen (resepti täällä) ja kuivasin kasvikuivurissa täysin
kuiviksi. Ne sopivat kivasti kuusten latvatähdiksi kunhan muistaa, että ne
voi työntää kuusten latvoihin vasta juuri ennen tarjoilua. Muussa tapauksessa
käy huonosti. Jos yhdistää kuivan (kuivattu hedelmäviipale) ja kostean (kakku/leivos),
ja varsinkin jos vielä peittää ne kelmulla, kosteus todellakin tasaantuu. Se tasaantuu
kakkuviipaleesta kuivaan hedelmäviipaleeseen, minkä jälkeen hedelmäviipale on muuttunut
pehmeäksi lötköksi, jota ei voi käyttää enää mihinkään ja ainoa osoite on biojäteastia. Nämä joulukuusileivokset ovat oikein hyviä ilman latvatähtiäkin.
2 kommenttia:
Ihana idea, ja super nätit kuuset:)
Kiitos, Jael :) Piparminttuaromi ja suklaa ovat kovin jouluinen makuyhdistelmä.
Lähetä kommentti