sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Toinen adventti: Joulukuusimetsä tarjottimella



Mitä olisi joulu ilman joulukuusta? Tai monta kuusta pikkujoulun kahvipöydässä? Makuaineita hiukan säätämällä muokkasin vanhasta, kaikkien tuntemasta mokkapalareseptistä piparmintun ja suklaan makuiset joulukuusileivokset. Dr Oetkerin leivontatuotteista (ei ole maksettu mainos!) löytyi tarvittavat piparminttuaromi sekä neljän erivärisen kakunkoristelutuubin sarja juuri kuin tehtynä tätä varten.

Joulukuusimetsä tarjottimella
(vihreät mokkapalat)

kakkupohja:
4  munaa (koko L)
3 dl  sokeria

5 dl ( tai 330 g)  vehnäjauhoa
2 rkl  tummaa kaakaojauhetta
3 tl  leivinjauhetta
2 tl  espresso pikakahvijauhetta

150 g  voita
1,5 dl  maitoa
2 tl  (=10 ml)  piparminttuaromia

kuorrute:
1 rasia (500 g)  tomusokeria
50 g  voita
1 dl  maitoa
2 tl  (=10 ml)  piparminttuaromia

vihreää elintarvikeväriä
1 tl  tummaa kaakaojauhetta


Ihan ensimmäisenä laita mikronkestävään astiaan kakkupohjaan tarvittavat 150 g voita sekä 1,5 dl maitoa ja kuumenna mikrossa kunnes voi on sulanut. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää sitten piparminttuaromi ja sekoita huolella.

Valmista samalla toiseen pieneen kulhoon kuorrutetta varten tarvittava voi-maitoseos. Mittaa mikronkestävään astiaan 50 g voita sekä 1 dl maitoa ja kuumenna mikrossa kunnes voi on sulanut. Lisää 2 tl piparminttuaromia, sekoita huolella ja anna huoneenlämmössä jäähtyä siihen asti kunnes kakkupohja on otettu ulos uunista.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Siivilöi kulhoon vehnäjauho, tumma kaakaojauhe, leivinjauhe sekä espresso pikakahvijauhe.

Ala valmistaa kakkupohjaa. Riko munat yhteen isoon kulhoon, lisää sokeria koko ajan vatkaten ja vatkaa niin kauan kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Sekoita vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja piparminttuaromilla maustettua voi-maitoseosta. Kun taikina on valmista, kaada se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. Kun pohja on paistunut, nosta se pelliltä leivinpapereineen ritilälle jäähtymään.

Kuorrutetta varten kaada tomusokeri isoon kulhoon ja lisää vähän kerrallaan piparmintulla maustettua voi-maitoseosta kunnes kulhoon muodostuu notkeahkoa, hyvin levittyvää kuorrutetta. Voi-maitoseosta jää kulhon pohjalle ainakin pari ruokalusikallista ja täytyykin jäädä, sillä sitä tarvitaan kuorrutteen värjäämiseen. Lisää tähän voi-maitoseokseen tippa (tai muutama tippa, riippuu värin koostumuksesta ja valmistajasta) vihreää elintarvikeväriä ja sekoita hyvin. Sekoita vajaa teelusikallinen tätä nestettä sekä 1 tl tummaa kaakaojauhetta kuorrutteen joukkoon ja sekoita huolella. Nyt värin pitäisi olla hiukan ruskehtavan vihertävä. Lisää sitten teelusikallinen kerrallaan vihreää voi-maitoseosta huolella sekoittaen kunnes kuorrutteen väri on sopivan vihreä. Elintarvikevärien kanssa täytyy olla sikäli varovainen, että niitä hulahtaa helposti aivan liikaa, jolloin kuorrute on pilalla. Vähän kerrallaan, niin hyvä tulee. Kun kuorrute on oikean väristä, kaada se vielä hiukan lämpimän kakkupohjan päälle ja tasoita. Anna kuorrutteen jäähtyä ainakin muutaman tunnin ajan ennen kuin alat leikkaamaan kakkua pienemmiksi paloiksi.

Kun kuorrute on jähmettynyt, leikkaa kakkulevyn reunat siisteiksi. Leikkaa levy sitten pitkittäissuunnassa ensin kahdeksi kaistaleeksi ja nämä vielä kahdeksi. Kaikki neljä kaistaletta saa olla hiukan eri levyisiä – eihän kuuset oikeastikaan ole täysin samanlaisia ja saman kokoisia. Leikkaa kaistaleista sitten kuusen muotoisia paloja ja nosta ne vierekkäin työtasolle koristeltaviksi.

Aloita vihreällä koristelutuubilla ja pursota kuusten päälle harvaa siksakkia ”oksiksi”. Tee sitten kynttilät pursottamalla ensin valkoista koristeluväriä ja ”kynttilän” yläosaan keltainen ”liekki”. Viimeistele palat punaisesta tuubista pursotetuilla ”palloilla”. Jos näitä koristelutuubeja ei ole lähikaupassa, saman asian ajaa tomusokerista, vedestä ja elintarvikeväristä itse sekoitettu pikeeri. Kun kuusenkoristeet ovat kuivuneet, kuuset voi nostaa väljästi tarjottimelle, peittää tuorekelmulla ja laittaa tekeytymään seuraavaan päivään, jolloin niiden kosteus on tasaantunut ja maku parantunut.

Noista latvatähdistä. Ei ne kuuset sellaisia tarvitse, onpahan vaan hassuna lisäkoristeena.
Olin tehnyt ne jo aiemmin syksyllä. Leikkasin karambola –hedelmistä mandoliinilla 2 mm ohuita viipaleita, dippasin viipaleet sokeriliemeen (resepti täällä) ja kuivasin kasvikuivurissa täysin kuiviksi. Ne sopivat kivasti kuusten latvatähdiksi kunhan muistaa, että ne voi työntää kuusten latvoihin vasta juuri ennen tarjoilua. Muussa tapauksessa käy huonosti. Jos yhdistää kuivan (kuivattu hedelmäviipale) ja kostean (kakku/leivos), ja varsinkin jos vielä peittää ne kelmulla, kosteus todellakin tasaantuu. Se tasaantuu kakkuviipaleesta kuivaan hedelmäviipaleeseen, minkä jälkeen hedelmäviipale on muuttunut pehmeäksi lötköksi, jota ei voi käyttää enää mihinkään ja ainoa osoite on biojäteastia. Nämä joulukuusileivokset ovat oikein hyviä ilman latvatähtiäkin.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihana idea, ja super nätit kuuset:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos, Jael :) Piparminttuaromi ja suklaa ovat kovin jouluinen makuyhdistelmä.