tiistai 27. elokuuta 2019

Munakoiso-kikhernecurry



Meidän ruokapöydässä kasvisruoka on yleensä rehellistä kasvisruokaa eikä jotain, joka yrittää korvata tai muistuttaa lihaa tai kalaa. Olen ajoittain lueskellut erilaisten korvikeruokien tuoteselosteita ja totta puhuen, kauhistunut siitä prosessoinnin ja lisäaineiden määrästä, jota monet niistä sisältävät. Vedestä, suolasta, sokerista ja keskimäärin 11:stä eri lisäaineesta voidaan koostaa jonkinlainen mukaruoka, joka jotenkin pysyy näiden lisäaineiden avulla kasassa ja ulkonäöltään yrittää muistuttaa eläinperäistä esikuvaansa, mutta siihen ne yhtäläisyydet jäävätkin. Vähän kuin jos ruoka-annoksen tillitöyhtö yritettäisiin korvata vihreästä paperista leikatulla koristeella. Toisaalta, paperin selluloosa tuskin on sen epäterveellisempää kuin trietyylisitraatti tai ferroglukonaatti tai dimetyylipolysiloksaani tai ne lähes 400 muuta, jotka kaikki on virallisesti hyväksytty elintarvikelisäaineiksi. Ei niin, että ne olisivat vaarallisia, mutta ovatko ne kaikki ihan varmasti välttämättömiä tai edes tarpeellisia? 

Kerronpa salaisuuden: kyllä kasvisruokaa saa kokata ihan vaan kasvisruoaksi. Sellaiseksi, josta heti näkee että se on valmistettu kasviksista. Sellaiseksi kotiruoaksi, joka pysyy kasassa ihan ilman lisäaineitakin.

Itse kunkin kannattaa joskus pysähtyä vertailemaan aidon ruoan ja näiden korvikkeiden tuoteselosteita. Voi olla, että tällöin ainakin jonkun kohdalla korvike-einesten ostaminen vähenee ja omassa keittiössä tuoreista kasviksista kokkaaminen lisääntyy? Toivottavasti.

Munakoisot olivat niin herkullisen näköiset kaupan hevitiskillä, että niitä oli ihan pakko ostaa. Munakoiso-kikhernecurryn makumaailma vie Intian suuntaan. Kuivaruokakaapista poimin tölkin tomaatteja, kookosmaitoa sekä kikherneitä. Vaikka ainesluettelo näyttää kovin pitkältä, suurin osa niistä on mausteita. Basmatiriisin kanssa tästä tuli melko nopeasti hyvä arkiruoka neljälle.



Munakoiso-kikhernecurry
(4 annosta)

2 isohkoa munakoisoa
1 rkl  ruokaöljyä
2 tl  suolaa

1  iso sipuli
2  valkosipulinkynttä
2 tl  raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl  ruokaöljyä

1/2  limetin raastettu kuori ja mehu
2  pikkutölkkiä (2 x 175 g netto) kikherneitä suolavedessä
1  tölkki (400 g) tomaattia
1  tölkki (400 ml) kookosmaitoa (ei kevyt!)
2 dl  vettä

1 rkl  korianterinsiemeniä
1 rkl  fenkolinsiemeniä
1  tähtianis
6  kokonaista neilikkaa
12  mustapippuria
1 rkl  kurkumaa
1 rkl  jeeraa
0,5 tl  jauhetua kanelia
0,5 tl  jauhettua kardemummaa

tarjoiluun
keitettyä basmatiriisiä
tuoretta korianteria
hienonnettua kevätsipulia


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Valmista ensin maustesekoitus. Sekoita keskenään fenkolinsiemenet, korianterinsiemenet, tähtianis hiukan murskattuna, neilikat sekä mustapippurit. Kuumenna paistinpannu ja paahda mausteet (varovasti ettei pala!), minkä jälkeen kaada ne mortteliin ja jauha hienoksi. Lisää kurkuma, jeera, kaneli sekä kardemumma ja sekoita. Laita mausteseos odottamaan käyttöä.

Huuhtele ja valuta kikherneet. Avaa tomaattitölkki ja leikkele keittiösaksilla tomaatit pienemmiksi paloiksi. Leikkaa munakoisot pienemmiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutoiksi.

Levitä munakoisopalat uunipelille leivinpaperin päälle, pirskottele päälle 1 rkl ruokaöljyä ja hiukan suolaa. Kypsennä uunissa 20-30 minuuttia kunnes munakoisonpalat alkavat olla nätisti ruskistuneet. Sillä välin kun munakoisot paistuvat, kuumenna isossa kattilassa 1 rkl ruokaöljyä  ja kuullota siinä sipulit, valkosipulit sekä raastettu inkivääri. Lisää lopuksi mausteseos sekä valutetut kikherneet, sekoita ja lämmitä seosta vähän. Kaada sitten kattilaan kypsät kasvikset uunipelliltä ja sekoita nekin mausteiden joukkoon. Lisää kookosmaito, limetti sekä tölkkitomaatit. Huuhtele tölkit vedellä ja kaada vesi kattilaan. Sekoita huolella ja kypsennä currya vielä noin 20 minuuttia. Tarkista lopuksi suolan määrä.

Tarjoile keitetyn basmatiriisin kanssa ja viimeistele tuoreella korianterilla sekä hienonnetulla kevätsipulilla.

Jos annos vaikuttaa liian kevyeltä, sen kanssa voi tehdä naan-leipiä ja raitakastikkeen.


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Oikeassa olet:) Kaikenlaisia korvikkeita tulee koko ajan lisää, ja niiden ainesluottelot monesti tosi pitkiä. Itse käytän mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, ja yritän tehdä kaiken alusta, jos vain voin. Herkullinen curry, juuri minun makuuni:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Ei tarvitse kuin verrata vaikka maitorahkan ja ei-maito"rahkan" valmistusaineita.
Maitorahka sisältää maitoa ja hapatetta.
Ei-maito"rahka" - sen sisältö kannattaa googlata ihan itse ;)