Helmi-maaliskuun Elle mat & vin –lehdessä sivulla 55 oli mielenkiintoinen kuva kinkkuun kääritystä päärynästä. Siis kinkkuun? Se oli niin erikoinen yhdistelmä että oli pakko tutustua tarkemmin, mistä siinä oli kysymys. Ja kyllä, se oli mausteliemessä keitetty päärynä, joka oli kääritty parmankinkkuun ja tarjoiltiin paahdetun ruisleipäviipaleen päältä gorgonzolakastikkeen kera. Lehdessä annosta kuvailtiin sanoilla: ”Så elegant, oväntat – och ändå lättlagat!”
Ihan pelkällä mielikuvituksella
en kyennyt maistamaan, miten yhdistelmä toimii, tai millainen ruokalaji tämän edes
pitäisi olla. Lehdessä se mainittiin alkuruoaksi, mutta en ole ihan varma onko
se alkuruoka vai korvataanko sillä pääaterian jälkeen sekä juustot, hedelmät
että jälkiruoka. Ajatus kinkkuun kääritystä päärynästä ei kuitenkaan jättänyt
minua rauhaan ennen kuin olin testannut reseptin.
No miltä se sitten maistui? Nyt
voisin käyttää annoksesta adjektiivia ”mielenkiintoinen”. Kastikkeineen hyvin
erikoinen, vähän hämmentävä yhdistelmä, joka ei ehkä ole kaikkien makuun, mutta johon jotkut
varmasti ihastuvat. Resepti kuvineen on tässä ja halukkaat voivat itse
kokeilla.
Parmasvept päron med gorgonzolacrème
Parmankinkkuun käärittyä päärynää ja gorgonzolakastiketta
Parmankinkkuun käärittyä päärynää ja gorgonzolakastiketta
(4 annosta)
4
päärynää
3
dl vettä
0,5
dl sokeria
yhden
sitruunan mehu
10
kokonaista mustapippuria
2
laakerinlehteä
4
ohutta paahdettua ruisleipäviipaletta
kastike
1,5
dl kanalientä
1
dl valkoviiniä
2
dl kuohukermaa
200
g gorgonzolaa
suolaa
ja mustapippuria myllystä
Kuori
päärynät, mutta jätä kanta paikoilleen. Poista siemenkota veitsellä tai
palloraudalla. Leikkaa pohja tasaiseksi jotta päärynä pysyy itsekseen pystyssä.
Keitä
vettä ja sokeria kunnes sokeri on sulanut. Lisää sitruunamehu, mustapippurit
sekä laakerinlehdet. Nosta päärynät liemeen ja anna niiden kiehua 10 minuuttia
niitä välillä käännellen. Ota kattila liedeltä, mutta jätä päärynät liemeen.
Laita
kattilaan kanaliemi, viini ja kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää gorgonzola koko
ajan sekoittaen ja lopuksi mausta tarpeen mukaan suolalla ja vastajauhetulla
mustapippurilla.
Aseta
päärynät lautasille paahdetun ruisleivän päälle, kääri parmankinkkua ympärille
ja viimeistele gorgonzolakastikkeella sekä vastajauhetulla mustapippurilla.
2 kommenttia:
Onpas kaunis annos:)
Päivänvalo tuli juuri sopivan voimakkaana sopivasta suunnasta, joten kuvasta tuli harvinaisen hyvä. Annoksen maku tosin oli melko "mielenkiintoinen"... :)
Lähetä kommentti