maanantai 11. maaliskuuta 2019

Beef Cheek Manicotti



Ylikypsäksi haudutettua revittyä eli nyhdettyä vasikanposkea käärittynä kotitekoiseen pastaputkeen, bechamelkastike- ja juustogratinointi. Tällaisen ruokalajin, beef cheek manicotti , bongasin televisiosta Ruokamatkalla Amerikassa –ohjelmasta. Ohjelma on kovasti nopeatempoinen eikä meillä ole digiboksia, joten tämä resepti perustuu hatariin muistikuviini. Olkoon samanlainen tai erilainen – hällä väliä – sillä lopputulos joka tapauksessa on erittäin maistuva. Jo esivalmistelun tuoksut herättävät makunystyrät, sillä lihat hautuvat uunissa 4 – 5 tunnin ajan. 

Tämä ei ole pikaruokaa, mutta erinomainen sunnuntain tai muun vapaapäivän harrasteohjelmaksi. Lihan voi hauduttaa jo edellisenä päivänä ja pastataikinakin kannattaa tehdä jo etukäteen jääkaappiin odottamaan mankelointia.



Beef cheek manicotti

Haudutetut vasikan(/naudan)posket

600 g             vasikanposkia (= 2 kpl)
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
                      voita ja oliiviöljyä ruskistamiseen
1                    varsisellerin varsi
1                    porkkana
1                    sipuli
5                    valkosipulinkynttä
1 reilu rkl       tomaattipyreetä
1 kpl               kuivattu Arbol chili          (mukavan tulinen meksikolainen chili,
jollainen löytyi Helsingin Hakaniemestä meksikolaisten tuotteiden kaupasta nimeltä Dos Tecolotes)
5 dl                punaviiniä
2,5 dl             lihalientä
2                    laakerinlehteä
muutama       timjaminoksa


Kuumenna uuni 150°C:een. Leikkaa poskista isommat kalvot ja rasvat pois. Ruskista poskille pannulla kaunis pinta voin ja öljyn seoksessa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä kannelliseen uunipataan tai uunivuokaan, jonka voit peittää foliolla. Kuullota samalla pannulla hetki sipulia, selleriä, porkkanaa sekä tomaattipyreetä ja kaada ne pataan. Huuhtele pata punaviinillä ja ota kaikki maku mukaan pannulta. Kaada pataan muiden seuraksi. Laita sinne vielä valkosipulit, laakerinlehdet ja timjami sekä chilipalko. Kaada vielä sen verran lihalientä että lihat lähes peittyvät. Kansi päälle ja uuniin poskien laadusta riippuen (vasikka vai nauta) 4 – 5 tunniksi. Käännä kerran välillä. Kun posket ovat poskenpehmeitä, nosta ne padasta lautaselle. Anna hetki jäähtyä ja revi ne sormin tai kahdella haarukalla. Siivilöi liemi padasta pienempään kasariin.


Täytteen tekeminen

                      haudutetut poskilihat
100 - 150 g    ricottaa
                      haudutuslientä
n.40 g            raastettua pecorino romano -juustoa
                 
Pastapötköt on kätevä täyttää pursotinpussin avulla. Hienonna säikeiksi revittyä lihaa vielä sen verran, että ne on helppo puristaa pussista ulos. Sekoita lihan joukkoon ricotta, juustoraaste ja sen verran haudutuslientä, että koostumus on sopivaa pursotettavaksi. Ei siis liian löysää eikä liian jäykkää. Helppoa, eiks joo. Täytä pussi.


Manicotti

Manicotti on amerikkalainen nimitys cannellonille eli se on pastapötkö, johon laitetaan täytettä.

Pastana voi käyttää valmiita tuorelasagnelevyjä tai sitten voi tehdä pastan alusta asti ihan itse. Me valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon ja Tuplaespresso teki pastan aiemman lasagnereseptimme pastaohjeella. Ennen täyttämistä pastalevy laitetaan hetkeksi kattilaan, jossa on kiehuvan kuumaa vettä ja sitten nostetaan sieltä (jää)kylmään vesikylpyyn, jotta pasta ei kypsy liikaa.


Lisäksi

bechamelia, ohje löytyy täältä, vaihda vain parmesaani pecorino romanoksi
Fontina –juustoa raastettuna
haudutuslientä
lehtipersiljasilppua viimeistelyyn


Kuumenna uuni 225°C:een. Laita pastalevy työtasolle ja pursota sille pituussuuntaan täytettä ikään kuin makkaraksi. Kääri pastalevy täytteen ympärille putkeksi ja leikkaa ylimääräinen pasta pois. Laita uunivuoan pohjalle bechamelkastiketta ja lado sille valmiit manicottit. Laita päälle vielä loraus haudutuslientä ja lisää bechamelkastiketta. Ripottele lopuksi pinnalle raastettu juusto. Uuniin noin 15 minuutiksi eli kunnes pinta on alkanut kauniisti ruskettua. Anna vetäytyä vartti ja nosta lautasille. Ruoan voi kypsentää myös annosvuoissa, jos uuninkestäviä sellaisia löytyy kaapista. Persiljasilppua pinnalle ja sitten vaan syömään. Muista, että uunissa ollut annosvuoka on sitten tulisen kuuma eli sormet irti siitä.


Tekijän huomautus!

On sen verran hyvää, ja koska lähes samalla vaivalla syntyy, niin kannattaa tehdä kerralla enemmänkin kuin tämä satsi. Pakastakaa tai tarjotkaa ystäville. Älkää kuitenkaan syökö itseänne kerralla tärviölle.


Ei kommentteja: