Ylikypsäksi haudutettua revittyä eli nyhdettyä vasikanposkea käärittynä kotitekoiseen pastaputkeen, bechamelkastike- ja juustogratinointi. Tällaisen ruokalajin, beef cheek manicotti , bongasin televisiosta Ruokamatkalla Amerikassa –ohjelmasta. Ohjelma on kovasti nopeatempoinen eikä meillä ole digiboksia, joten tämä resepti perustuu hatariin muistikuviini. Olkoon samanlainen tai erilainen – hällä väliä – sillä lopputulos joka tapauksessa on erittäin maistuva. Jo esivalmistelun tuoksut herättävät makunystyrät, sillä lihat hautuvat uunissa 4 – 5 tunnin ajan.
Tämä
ei ole pikaruokaa, mutta erinomainen sunnuntain tai muun vapaapäivän
harrasteohjelmaksi. Lihan voi hauduttaa jo edellisenä päivänä ja
pastataikinakin kannattaa tehdä jo etukäteen jääkaappiin odottamaan
mankelointia.
Beef cheek manicotti
Haudutetut vasikan(/naudan)posket
600
g vasikanposkia (= 2 kpl)
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
voita ja oliiviöljyä
ruskistamiseen
1 varsisellerin varsi
1 porkkana
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
1
reilu rkl tomaattipyreetä
1
kpl kuivattu Arbol chili (mukavan tulinen meksikolainen chili,
jollainen löytyi
Helsingin Hakaniemestä meksikolaisten tuotteiden kaupasta nimeltä Dos Tecolotes)
5
dl punaviiniä
2,5
dl lihalientä
2 laakerinlehteä
muutama timjaminoksa
Kuumenna
uuni 150°C:een. Leikkaa poskista isommat kalvot ja rasvat pois. Ruskista
poskille pannulla kaunis pinta voin ja öljyn seoksessa. Mausta suolalla ja
mustapippurilla. Siirrä kannelliseen uunipataan tai uunivuokaan, jonka voit
peittää foliolla. Kuullota samalla pannulla hetki sipulia, selleriä, porkkanaa
sekä tomaattipyreetä ja kaada ne pataan. Huuhtele pata punaviinillä ja ota
kaikki maku mukaan pannulta. Kaada pataan muiden seuraksi. Laita sinne vielä
valkosipulit, laakerinlehdet ja timjami sekä chilipalko. Kaada vielä sen verran
lihalientä että lihat lähes peittyvät. Kansi päälle ja uuniin poskien laadusta
riippuen (vasikka vai nauta) 4 – 5 tunniksi. Käännä kerran välillä. Kun posket
ovat poskenpehmeitä, nosta ne padasta lautaselle. Anna hetki jäähtyä ja revi ne
sormin tai kahdella haarukalla. Siivilöi liemi padasta pienempään kasariin.
Täytteen tekeminen
haudutetut poskilihat
100
- 150 g ricottaa
haudutuslientä
n.40
g raastettua pecorino romano -juustoa
Pastapötköt
on kätevä täyttää pursotinpussin avulla. Hienonna säikeiksi revittyä lihaa vielä sen verran,
että ne on helppo puristaa pussista ulos. Sekoita lihan joukkoon ricotta, juustoraaste
ja sen verran haudutuslientä, että koostumus on sopivaa pursotettavaksi. Ei
siis liian löysää eikä liian jäykkää. Helppoa, eiks joo. Täytä pussi.
Manicotti
Manicotti
on amerikkalainen nimitys cannellonille eli se on pastapötkö, johon laitetaan
täytettä.
Pastana
voi käyttää valmiita tuorelasagnelevyjä tai sitten voi tehdä pastan alusta asti
ihan itse. Me valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon ja Tuplaespresso teki pastan
aiemman lasagnereseptimme pastaohjeella. Ennen täyttämistä pastalevy laitetaan
hetkeksi kattilaan, jossa on kiehuvan kuumaa vettä ja sitten nostetaan sieltä
(jää)kylmään vesikylpyyn, jotta pasta ei kypsy liikaa.
Lisäksi
bechamelia,
ohje löytyy täältä, vaihda vain parmesaani pecorino romanoksi
Fontina
–juustoa raastettuna
haudutuslientä
lehtipersiljasilppua
viimeistelyyn
Kuumenna
uuni 225°C:een. Laita pastalevy työtasolle ja pursota sille pituussuuntaan
täytettä ikään kuin makkaraksi. Kääri pastalevy täytteen ympärille putkeksi ja
leikkaa ylimääräinen pasta pois. Laita uunivuoan pohjalle bechamelkastiketta ja
lado sille valmiit manicottit. Laita päälle vielä loraus haudutuslientä ja
lisää bechamelkastiketta. Ripottele lopuksi pinnalle raastettu juusto. Uuniin
noin 15 minuutiksi eli kunnes pinta on alkanut kauniisti ruskettua. Anna
vetäytyä vartti ja nosta lautasille. Ruoan voi kypsentää myös annosvuoissa, jos
uuninkestäviä sellaisia löytyy kaapista. Persiljasilppua pinnalle ja sitten
vaan syömään. Muista, että uunissa ollut annosvuoka on sitten tulisen kuuma eli
sormet irti siitä.
Tekijän huomautus!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti