torstai 19. heinäkuuta 2018

Kesäkurpitsa-jauhelihavuoka



Tämä on taas se aika vuodesta, kun kaikkialla on liikaa kesäkurpitsaa. Sato on aivan liian suuri ja pitäisi keksiä kauheasti reseptejä jotta niihin ei suorastaan hukkuisi. Viime kesänä teimme koostepäivityksen, jossa oli muutamia kesäkurpitsareseptejä. Nyt pari muhkeaa kesäkurpitsaa päätyi jauhelihan kanssa helppotekoiseksi laatikkoruoaksi. Ohjeesta riittää ainakin kuudelle.



Kesäkurpitsa-jauhelihavuoka

2 isoa kesäkurpitsaa

2 rkl  oliiviöljyä
400 g  naudan jauhelihaa
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
2  isoa keltasipulia
2  valkosipulinkynttä
1  munakoiso
1  tölkki (400 g) tomaattimurskaa
1 tl  sokeria
1 rkl  oreganoa
1 tl  kuivattua timjamia
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
0,5 tl  suolaa
0,5 tl  rouhittua mustapippuria

3 dl  kermaa (rasvaprosentti maun mukaan)
3  munaa
0,5 tl  suolaa
100+50 g  mozzarellaraastetta

Kuori sipulit ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulit ja murskaa ne veitsen lappeella. Leikkaa munakoiso suunnilleen kirsikkatomaatin kokoisiksi paloiksi.

Kuumenna kattilassa 1 rkl oliiviöljyä ja ruskista siinä jauheliha. Mausta ripauksella suolaa sekä mustapippuria ja siirrä kypsä jauheliha odottamaan. Älä turhaan pyyhi kattilaa, vaan lisää toinen rkl öljyä ja kuullota siinä sipulit sekä valkosipulit. Lisää munakoisonpalat ja kääntele niitä hetki sipuleiden joukossa. Palauta kypsä jauheliha takaisin kattilaan ja lisää tomaattimurska. Mausta sokerilla, oreganolla sekä timjamilla ja keitä matalalla lämmöllä 15-20 minuuttia kunnes munakoisonpalat ovat soseutuneet. Mausta sitruunankuoriraasteella, suolalla sekä mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää suolaa mikäli on tarpeen. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Viipaloi kesäkurpitsat pitkittäin juustohöylällä. Vatkaa kulhossa munat ja sekoita niiden joukkoon kerma, 100 g juustoraastetta sekä suola.

Levitä voidellun vuoan pohjalle vierekkäin kesäkurpitsaviipaleita ja niiden päälle kerros kastiketta. Sitten taas kesäkurpitsaa ja kastiketta, minkä päälle puolet munaseoksesta ja taas kesäkurpitsaa sekä kastiketta vuoka täyteen. Kaada vuokaan lopuksi toinen puoli munaseoksesta ja ripottele sen päälle 50 g mozzarellaa. Kypsennä uunissa 175 asteessa 45-60 minuuttia kunnes laatikko on kypsää ja sen pinta kauniisti ruskistunut. Anna vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.


Ei kommentteja: