maanantai 10. heinäkuuta 2017

Terveellistä jälkiruokaa jogurtista ja marjoistaTerveellinen ei ole sellainen sana, joka usein esiintyisi tässä blogissa, ei varsinkaan puhuttaessa makeista jälkiruoista. Mutta kun makeaa kuitenkin tekee mieli, yritetään syödä sitä vähemmän ja harvemmin, tai edes luonnollisemmassa muodossaan, tuoreina hedelminä. Rasvaa, lihaa ja kotimaisia viljoja osoitellaan terveysongelmien syntipukeiksi, mutta liian usein unohdetaan tyhjät hiilihydraatit. Sokerin syönti kun ei kaiken kaikkiaan ole terveellistä, ei sen enempää kotimaisena sokerina kuin eksoottiseen valepukuunkaan naamioituna, kuivattuina taateleina, kookossokerina, agavesiirappina ja sensellaisena. Voihan jokainen tietysti yrittää hankkia itselleen parempaa omatuntoa ”erilaisen sokerin” mässyttelystä, mutta ehkä kuitenkin kannattaisi mieluummin olla rehellinen. Fakta on nimittäin se, että ahkerasti nautittuna niillä(kin) makeuttamisaineilla onnistuu nopeammin saamaan kakkostyypin diabeteksen ennen kuin minkäänlaista terveyshyötyä.

Terveellistä tai ei, en voinut vastustaa kiusausta ostaa kotimaisia mansikoita ja niin minä päädyin tällaiseen jälkiruokaan. Käyttämäni hunaja on suomalaista ja marengissa on ihan perustavallista valkoista sokeria. Ihan vähän vaan.

p.s. 

Valkoinen sokeri sisältää:
sakkaroosia 99,9g/100 g

Hunaja sisältää
fruktoosia 41,4g/10 0g
glukoosia 37,9g/100 g
sakkaroosia 1,5g/100 g

Toisin kuin glukoosi, fruktoosi voi metabolisoitua ihmisillä ainoastaan maksassa.
Viimeaikaisten tutkimusten mukaan fruktoosi on kuitenkin haitallisempaa kuin glukoosi tai sakkaroosi. Se voi altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille, rasvamaksalle ja kakkostyypin diabetekselle sekä hidastaa oppimista ja heikentää muistia. Fruktoosi voi olla myös muita sokereita lihottavampaa, sillä se ei niistä poiketen tuota kylläisyyden tunnetta. Hedelmät ovat terveellisiä, vaikka osa niiden sokerista on fruktoosia, yleensä alle puolet. Hedelmien kuidut hidastavat sokerien imeytymistä, ja hedelmissä on vitamiineja, flavonoideja ja kivennäisaineita.
Nopea jogurtti-marjajälkiruoka
(neljälle)

500 g maustamatonta turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
250 g tuoreita mansikoita
2 passionhedelmän sisus
1 pieni banaani
muutama pieni marenki
juoksevaa hunajaa
(pakastekuivattua mansikkarouhetta, dr oetker)

Notkista jogurtti lusikointikelpoiseksi. Poista mansikoista kannat ja leikkaa marjat (koosta riippuen) 4-8 lohkoon. Pilko banaani pienemmiksi paloiksi ja halkaise passionhedelmät.

Lusikoi neljään lasiin kerroksittain marjoja/hedelmiä, murskattua marenkia, jogurttia ja hiukan hunajaa. Viimeistele pakastekuivatulla mansikkarouheella ja nauti heti.

Tähän voi käyttää saatavuuden ja oman maun mukaan ihan mitä tahansa marjoja ja hedelmiä.


Ei kommentteja: