torstai 13. heinäkuuta 2017

Makrilli ♥ raparperi



Keväällä, kun satuin näkemään kalakauppiaalla tuoreita makrilleja, mistään ei löytynyt raparperia. Sitten tulivat raparperit, mutta makrillia ei yhtäkkiä ollutkaan missään. Kunnes nyt sattumalta kaupassa oli kumpaakin, joten niiden kanssa kassalle ja kotiin!

Makrilli on niin rasvainen kala, että se kaipaa jotain todella hapokasta tasaamaan makua. Aiemmin olemme tarjonneet makrillin kanssa etikkapunajuurta, jogurttikastiketta ja karviaismarjakastiketta. Nyt kokeiluvuorossa oli raparperi, joka näyttäisi olevan maailmalla todellinen klassikko makrillin makuparina. 

Itse asiassa valmistin kolme erilaista raparperilisäkettä makrillille: 
sipulin kanssa haudutettua raparperia, 
raparperisalsaa ja 
raparperimajoneesia. 
Jokainen erikseen ja kaikki yhdessä sopivat ihan loistavasti käärittäväksi tortillan sisään makrillin kanssa.



Makrillia ja raparperia tortillassa
(neljälle)

tortilloja (8 kpl, tee itse jos haluat, mutta saa niitä kaupastakin)
2 avokadoa
(kaali/punakaaliraastetta = "the crunchy element"))
tuoretta korianteria
6 makrillifileetä (3 kalaa)
haudutettua sipulia ja raparperia
raparperisalsaa
raparperimajoneesia


Raparperisalsa

2 tukevaa raparperinvartta
1 pikkutölkki ananaspaloja ananasliemessä
1 mieto punainen chili
2 kevätsipulia varsineen
1 pieni (keltasipuli tai) punasipuli
2 tl juoksevaa hunajaa
2 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta korianteria

Kuori raparperinvarret ja leikkaa ne noin sentin kuutioiksi. Laita raparperit kattilaan ja kaada ananasmehu niiden päälle. Kuumenna kunnes mehu kiehuu, sekoita ja kaada raparperit mehuineen kulhoon. Leikkaa ananaspalat ihan pieniksi ja lisää raparperien joukkoon. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa ihan pieniksi paloiksi. Viipaloi kevätsipulit varsineen. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Lisää kaikki kulhoon raparperien kanssa. Sekoita juomalasissa hunajavinaigretti ja mausta se tuoreella korianterilla. Kaada vinaigretti salsan päälle, sekoita ja anna ainesten maustua jääkaapissa pari tuntia ennen käyttöä.



Haudutettu sipuli ja raparperi

2 pientä keltasipulia
2 vartta raparperia
2 rkl voita
2 tl balsamiviinietikkaa
2 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuori sipulit, halkaise ne ja viipaloi ohuelti. Kuori raparperinvarret, leikkaa ne 5-6 sentin pätkiksi ja pätkät edelleen tulitikun paksuisiksi paloiksi.

Kuumenna paistinpannulla voi ja lisää siihen sipuliviipaleet. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes sipulit pehmenevät. Lisää raparperitikut, balsamiviinietikka sekä sokeri ja hämmentele miedolla lämmöllä kunnes raparperit alkavat pehmetä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.


Raparperimajoneesi

1 kananmuna
1 korkillinen valkoviinietikkaa
1 rkl dijon sinappia
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 dl rypsiöljyä
120 g makeuttamatonta raparperisosetta
1 rkl sokeria

Riko kananmuna kapeaan, korkeaan kulhoon. Lisää valkoviinietikka, sinappi, hiukan suolaa ja mustapippuria sekä rypsiöljy. Tee aineksista majoneesi sauvasekoittimen avulla (ohje täällä).

Sekoita sokeri raparperisoseen joukkoon ja sose edelleen majoneesiin. Laita majo jääkaappiin odottamaan käyttöä.



Paistetut makrillisuikaleet

3 makrillia eli 6 fileetä
2,5 dl panko korppujauhoa
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen 50/50 voita ja rypsiöljyä

Leikkaa makrillifileistä pois fileen keskiosassa sijaitsevat ruodot. Leikkaa fileet sen jälkeen paloiksi pitkittäin ja poikittain, jokainen filee neljään osaan. Sekoita isossa muovipussissa panko, suola sekä valkopippuri ja laita makrillisuikaleet pussiin. Sulje pussi ja ravista, jotta maustettu korppujauhoseos tarttuu kaloihin. Kaada pussin sisältö isolle lautaselle, kuumenna paistinpannulla voi-rypsiöljyseosta ja paista kalasuikaleet kullanruskeiksi 6-8 palaa kerrallaan.

Lämmitä tortillat ja täytä ne makrillilla ja lisukkeilla.


Ei kommentteja: